• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Selçuk Üniversitesi'nde 'elektromanyetik filtre' geliştirildi

Yeniakit Publisher
2016-03-10 10:22:00 -
Selçuk Üniversitesi'nde 'elektromanyetik filtre' geliştirildi

Selçuk Üniversitesi'nde, endüstriyel atık ve ekonomik kayıplara karşı diğer filtrelerden daha iyi temizleme işlemi yapan, çevre dostu yeni bir "elektromanyetik filtre" üretildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Sarıtaş, endüstriyel atık ve ekonomik kayıplara karşı diğer filtrelerden daha iyi temizleme işlevi gören, çevre dostu yeni bir "elektromanyetik filtre" geliştirdi.

Teknopol Selçuk Ar-Ge-Akredite Uygulama Merkezi projeleri kapsamında, "elektromanyetik filtre" geliştirmeye karar verdiğini belirten Sarıtaş, yapılan çalışmanın son derece verimli olduğunu söyledi.

İstanbul'da bir çelik fabrikasının ürettiği çatal, kaşık, tencere, tava gibi malzemelerin, İtalya'ya ihracını öğrendiğini dile getiren Sarıtaş, aşınmalardan oluşan lekelerden dolayı bir gemi dolusu parça, araç ve gereçlerin geri gönderildiğini gördüğünü ifade etti.

Bunun üzerine bir çalışma yapmaya karar verdiğini anlatan Sarıtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteğiyle 2008 yılında prototip bir filtre elde ettik. Filtre bu haliyle kalmadı. TÜBİTAK ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle, yapay zeka yöntemleriyle kontrolünü de gerçekleştirdik. Yüksek enerji tasarrufu ve manyetik alan oluşturmayla verimli hale getirdiğimiz bu elektromanyetik filtre, endüstriyel alanda diğer filtrelerin gerçekleştiremediği temizleme işlemlerini yapabiliyor hale geldi. Artık çelik tencere, tava, kaşık, çatal ve benzeri gereçler, sanayiye yönelik parçalar da üretmiş olsalar, bunların üzerinde oluşabilecek yüzey temizliğini bile bu filtre ile temizlemek mümkün olacak."

"YÜZDE 99 BAŞARI SAĞLANDI"

Sarıtaş, uluslararası patentini de aldıkları ürünün, endüstriyel alanda diğer filtrelerin gerçekleştiremediği temizleme işlemlerini yapabildiğini söyledi.

Filtrenin ön tarafındaki ekran kısmında hangi filtrelerin, kaç amperle, hangi gerilimlerle çalıştığının rahatça görülebildiğini aktaran Sarıtaş, ürünün denemelerini yaptıklarını ve yüzde 99 oranında başarı sağladıklarını açıkladı.
AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23