• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şeker üreticileri isyanda

Yeniakit Publisher
2013-05-20 20:09:00 - 2013-05-20 20:09:26
Şeker üreticileri isyanda

Nişasta Bazlı Şekerlerin düşürülmesi beklenen kotasının aksine artırılması şeker üreticilerini şok etti. 2013 NBŞ kotası geçtiğimiz hafta yüzde 38 artırılarak yüzde 13.8’e çıkarıldı. NBŞ kotası 2012’de de yüzde 35 artırılmıştı. Halk arasında “yapay tatlan

FURKAN ALTINOK / ANKARA-
Nişasta Bazlı Şekerlerin(NBŞ) düşürülmesi beklenen kotasının aksine artırılması şeker üreticilerini şok etti. Geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu kararı ile NBŞ kotası yüzde 38 artırılarak yüzde 13.8’e çıkarıldı. NBŞ kotası 2012’de de yüzde 35 artırılmıştı.
Halk arasında “yapay tatlandırıcı” olarak bilinen NBŞ’nin sağlığa zararlı olduğu, gelişmiş ülkelerde tüketimine sınırlamalar getirildiği belirtilirken, bu ürünün şeker pancarına alternatif olamayacağı biliniyor. Diğer taraftan, NBŞ kotasının artırılmasının, dünya yapay tatlandırıcı sektörünün önemli bir bölümünü elinde tutan ABD menşeli Cargill firmasına yarayacağı kaydediliyor.
ÇUFADAROĞLU:
 DÜŞÜRÜLMESİNİ BEKLİYORDUK
NBŞ’ye kota artırımına en büyük tepki şeker üreticilerinden; örgütlü oldukları STK temsilcilerinden geliyor. Şeker İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kotasının düşürülmesini beklerken arttırılmasına anlam veremediklerini bildirdi.
MİLYONLARCA ÇİFTÇİ MAĞDUR OLUR
Sağlığa zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan nişasta bazlı şekerlerin kotasının Bakanlar Kurul Kararı ile yüzde 38 oranında artırıldığını hatırlatan Çufadaroğlu, “NBŞ’lerin kotasının artırılması, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği gibi, pancar ekimini de geriletir. Şeker pancarı sektöründen geçimini sağlayan milyonlarca çiftçi mağdur olur. NBŞ kotası Avrupa ülkelerinde ve ABD’de yüzde 2 iken bizde niye bu kadar yüksek bir türlü anlamış değiliz. Hükümetin de bu yanlışlıktan bir an önce vazgeçmesini bekliyoruz” dedi.
ŞAHİN: PANCARDAN ŞEKER
ÜRETME KAPASİTEMİZ VAR
Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin de, sağlığa zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kotasının artırılmasına tepki göstererek, “NBŞ’lerin kotasının artırılması, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği gibi, pancar ekimini de geriletir.
Şeker pancarı sektöründen geçimini sağlayan milyonlarca çiftçi mağdur olur” dedi. Hükümetin bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerektiğini ve pancardan şeker üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, Türkiye’deki şeker fabrikalarının yeteri miktar ve kalitede şeker üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydetti.
“SOFRAMDA NBŞ İSTEMİYORUM”
Öte yandan, Şeker-İş Sendikası, insan sağlığına zararlı olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Nişasta Bazlı Şeker’e (NBŞ) karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla ‘Soframda, Tarlamda, Ülkemde GDO ve NBŞ İstemiyorum’ kampanyası başlattı. Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla üzerinde, ‘Soframda, Tarlamda, Ülkemde GDO ve NBŞ İstemiyorum’ yazılı araç maskotları dağıtarak toplumsal bilinç oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23