• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sazanlığın bu kadarı!

Yeniakit Publisher
2013-04-09 20:05:00 - 2013-04-09 20:05:38
Sazanlığın bu kadarı!

Yarım asrı aşkın bir süredir yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu’nun bir hükmünün yeni düzenlemede de yer almasını fırsat bilen art niyetli çevrelerin, “Türk”, “Türkiye”, “Milli” ve “Cumhuriyet” kavramlarının şirketlerin adından kaldırıldığı yaygarası kop

EKONOMİ SERVİSİ
Yarım asrı aşkın bir süredir yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu’nun bir hükmünün yeni düzenlemede de yer almasını fırsat bilen art niyetli çevrelerin, “Türkiye”, “Milli” ve “Cumhuriyet” kavramlarının şirketlerin adından kaldırıldığı yaygarası yapması dikkat çekti. Günlerdir kartel medyası tarafından körüklenerek verilmeye çalışılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltılmış ibaresi olan T.C.’nin şirketlerden çıkarılmaya çalışıldığı iddialarının devamında, son olarak da çözüm süreci gereği şirketlere Türk ismi yasağı getirildiği ileri sürüldü.  Ancak bu iddianın çözüm süreci ile bir ilgisi olmadığı ortaya çıktı..
1957’DEN BERİ YASAK
Türk, Türkiye, Milli ve Cumhuriyet kelimelerinin özel kişi ve kurumlarca kurulan ticari şirket adlarında kullanılmasının 1957 tarihli Türk Ticaret Kanunu’nda yasaklandığı görülüyor. 6102 tarihli Türk Ticaret Kanunu’nun 46. Maddesi’nde aynen şöyle deniliyor: “(1) Tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayalî adlardan ibaret olan ekler yapılabilir. (2) Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapamazlar. (3) Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Millî kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir.”
BU MADDE 2 YIL ÖNCEKİ
DÜZENLEMEDE DE KORUNDU
56 yıl önceki Türk Ticaret Kanunu’nda yer verilen bu düzenlemenin iki yıl önce yani 13 Ocak 2011 tarihli yeni Türk Ticaret Kanunu’nda da bu şekilde korunduğu öğrenildi. Bu kadar açık olan ve kanun maddesinde ifadesini bulan bu düzenlemenin, Hükümetin terörü bitirmek için başlattığı barış ve kardeşlik sürecinde gündeme getirilmesi “art niyetli bir girişim” olarak ifade edildi.
BAKANLAR KURULU İZNİ OLANLAR
YASAK KAPSAMINDA DEĞİL
Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank, İş Bankası, Ekonomi Bankası’nın başlarındaki Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ifadeleri için Bakanlar Kurulu izni olduğuna dikkat çekilerek, bu isimlerde herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmadığı belirtiliyor.
Son gelişmeler ışığında CNNTurk, Kanalturk, Haberturk, Cumhuriyet gazetesi ve benzeri ticari kuruluşların isimlerindeki Türk kelimesinin çıkartılması gerektiği belirtiliyor. Kanunun amacının, bu kelimelere yasak getirme değil, istismarı önleme olduğu ifade ediliyor.
Yine yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliklerinde ‘Turkey, Turk’ gibi İngilizce ifadelerin de, kullanılamayacağı belirtiliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23