• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savcı paralel örgütün sivil kanadının peşinde

Yeniakit Publisher
2014-08-05 21:18:00 - 2014-08-05 21:17:58
Savcı paralel örgütün sivil kanadının peşinde

Selam kumpasında parmağı olan polislere yönelik yürütülen soruşturmada 38 polisin serbest bırakılmasına itiraz eden Savcı İrfan Fidan, paralel yapının sivil kanadının araştırıldığını açıkladı. Savcı Fifan, yasa dışı dinlemelere ilişkin suç unsuru oluşturan bulguların incelenen 2 harddiskten çıktığını ve 5 harddiskin incelenmesinin sürdüğünü söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Bakanlar, siyasetçiler ve STK temsilcilerinin de aralarında olduğu 2280 kişinin dinlendiği ve devlet gizliliği içeren görüşmelerin kaydedildiği Selam Soruşturmasında 11 polis tutuklanmış, 8'i adli kontrol şartıyla 38 şüpheli serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten Savcı İrfan Fidan, 38 şüpheli polisin serbest bırakılmasına itiraz etti. Fidan, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne verilen dilekçe ile 38 şüphelinin tutuklanması istendi.

Savcı Fidan 167 sayfalık itiraz dilekçesinde dinlemelerin belli bir koordinasyon içinde yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Soruşturma konusuyla ilgisiz şahısların, haklarında delil olmadığı halde terör örgütü üyesi olarak telefonlarının dinlendiği, bu kişilerin devlet yönetiminde görevli üst düzey kritik görevlerde bulunan kişiler arasından seçilmesine özen gösterildiği, şahıslar arasında, aşağıda ayrıntıları ile gösterileceği şekilde yasama dokunulmazlığı ve diplomatik dokunulmazlık kapsamında bulunan kişilerin olduğu, en alt kademesinden (polis memuru) en üst kademesine (emniyet müdürü) kadar şüpheliler tarafından eylemlerin bilinçli, sistematik ve koordineli biçimde, eylem ve fikir birliği içinde gerçekleştirildiği anlaşılmıştır."

Şüphelilerin gerçek amacının soruşturma kılıfı altında devlet yönetimini takip etmek, telefonlarını dinlemek, ve bu şekilde bilgi elde etmek olduğunu belirten Savcı Fidan, "Bu amaca ulaşılarak, milli güvenlik açısından kritik bilgiler elde edilmiştir. Eylemin kişisel olarak gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Polis memurundan emniyet müdürüne kadar rütbe ve mevkisi her ne olursa olsun tüm şüpheliler bu durumun farkında ve bilincindedir. Bir polis memurunun veya komiserinin kendi başına devletin en üst yönetimini dinleyip görüşmelerini kaydetmesi, daha sonra da bu kayıtları yazılı (tape) hale getirmesi, yetkisi de haddi de değildir. Bu bağlamda, şüpheliler arasındaki resmi hiyerarşinin dışındaki ast-üst ilişkisi (resmi ve sivil uzantılarıyla birlikte) ayrıca araştırılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Fidan dilekçede dinlemeler sonucunda, binlerce insanın su unsuru taşımayan özel hayatlarının kayıt altına alındığının altını çizerek, zanlıların "mahkeme kararı ile dinleme yaptık" savunmalarının suç kastını ortadan kaldırmadığını belirtti. Fidan şunları kaydetti: "İletişimin tesbiti, teknik-fiziki kakip kararlarına dayanak teşkil eden bu rapor ve taleplerde, mahkemeden karar talebini gerektirecek suç unsuru taşıyan herhangi bir görüşme yoktur. Bu talepler doğrultusunda alınan kararlar kullanılarak binlerce insanın özel hayatına ilişkin (eşcinsel ilişkiye varana kadar) binlerce görüşmesi kaydedilmiş ve hiçbir suç unsuru taşımayan bu kayıtlar tape haline getirilmiştir. Mağdur hakları yönünden sakıncası nedeniyle bu kayıtlar azami itina ile muhafaza edilmektedir. Soruşturma konusu dosyadaki belgelerde isim ve imzası bulunan şüphelilerden bir kısmı, suç kastının yoğunluğu ve dosya kapsamında gerçekleştirdikleri işlemlerin sayısı itibariyle, tutuklanma şartlarının oluşmadığı değerlendirilerek ifadelerini müteakip Cumhuriyet Başsavcılığımızca serbest bırakılmışlardır. Soruşturma sırasında ifadeleri alınan şüphelilerin 'mahkeme kararları doğrultusunda işlem yaptıklarına' dair savunmaları, suç kastını ortadan kaldırmamaktadır. Mahkeme kararları insanların özel hayatlarını ve devlet erkanının ulusal-uluslar arası görüşmelerini kaydetmeye ruhsat vermez."

Savcı Fidan, soruşturmasının gelinen aşamasında şu ana kadar 2 karddiskin incelendiğini ve yasa dışı dinlemelere ilişkin suç unsuru taşıyan bulguların bu hardisklerden çıktığını söyledi. Fidan soruşturma kapsamında 5 harddiskin daha incelendiğini kaydetti. Fidan dilekçesinde sözlerini şöyle noktaladı: "Soruşturma dosyasında gerçeğe aykırı olarak düzenlenen binlerce resmi belge, özel hayatın gizliliğini ihlal kapsamında kalan binlerce tape bulunduğu tespit edilmiştir. Soruşturmanın bu aşamasına kadar elde bulunan 7 harddiskten ancak 2 adedi incelenebilmiştir. Tespit edilen bulgular bu 2 hardiske ilişkindir. Kalan 5 adet hardiskin incelemesi devam etmektedir"

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23