• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sarımsak tozu nasıl yapılır, sarımsak tozu nasıl kullanılır? Sarımsak tozunun faydaları

Yeniakit Publisher
2022-04-03 22:57:00 - 2022-04-04 16:43:00
Sarımsak tozu nasıl yapılır, sarımsak tozu nasıl kullanılır? Sarımsak tozunun faydaları

Sarımsak tarihi olarak Antik Mısırlılara kadar dayanmaktadır. Antik Mısır’da sarımsak, ilaç yapımda kullanıldığı gibi doğrudan da tüketilmekteydi. Yemeklerin nefis eşlikçisi sarımsak tozunu evde yapmak ise aslında sandığınızdan çok daha kolay. Ev yapımı sarımsak tozu nasıl yapılır? Sarımsak tozunun faydaları nelerdir?

Geçmiş olarak köklü bir bitki olan sarımsak Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. 

Çorbalara, yemeklere katıldığı gibi doğrudan da kullanılan sarımsak, sıkça toz olarakta kullanılmakta. Toz olarak kullanılan sarımsak ölçülü olarak kullanılmalıdır. Yaklaşık olarak 10 kilo sarımsak kurutulduğunda 2 kilo toz sarımsak elde edilir. Su oranı yaklaşık %80 olan sarımsağın, tozunun su oranı oldukça düşük olduğundan bir tutamı dahi oldukça lezzetlidir.

Sarımsak tozu nedir?

Sarımsak tozu, susuz sarımsağın toz halidir ve taze sarımsaktan farklı olarak birtakım yararları vardır. Bu tozun yapılması oldukça kolaydır ve çorbalarda, güveçlerde, pizzalarda, salata soslarında ve barbekü sosu gibi soslarda çeşitli yemeklerde bir baharat olarak kullanabilirsiniz.

Sarımsak tozu, basit bir şekilde doğranmış veya kıyılmış sarımsak eklemekten ziyade bütün bir yemeğe sarımsak aromasını emdirmenin daha ince bir yoludur. Bu tozun çok yönlülüğü ve lezzeti sayesinde dünya çapında favori bir baharat haline gelmiştir.

Sarımsak tozu kullandığınızda, sarımsağın raf ömrünü katlayarak uzatırsınız, böylece aylarca hatta yıllarca hiçbir şey olmadan saklanabilir. Ayrıca sarımsağın sağlık açısından en iyi yararlarını aynı şekilde sarımsak tozundan da alabilirsiniz. Bu baharatı düzenli olarak kullanma genel sağlığınızı güçlendirirken, lezzetli yemekler yemenizi sağlar.

Sarımsak tozunu evde yapmak sandığınızdan çok daha basit ve pratik. Üstelik tek ihtiyacınız olan şey sarımsak!

Sarımsak tozu nerelerde kullanılır?

Sarımsak tozunun en çok et yemeklerine yakışacağını unutmayın. Et yemeklerinde sarımsağın kokusunu ve tadını almak hiç kuşkusuz herkesin hoşuna gidecektir.

Genellikle hazır sosların, çeşnilerin yapımında kullanılan sarımsak tozu yemeklerin de vazgeçilmezi. Sarımsağın kullanıldığı her yemekte sarımsak tozunu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Sarımsak tozunun sağlığa faydaları

Sarımsak tozunun en önemli sağlık yararları arasında, genel kolesterol seviyelerini düşürme, bağışıklık sistemini iyileştirme, bazı kanserleri önleme ve sindirime yardımcı olma gibi faydalar yer almaktadır.

Kolesterol Seviyesini Dengeler

Düzenli sarımsak tozu tüketimi LDL veya kötü kolesterol seviyenizi düşürür ve HDL veya iyi kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Ayrıca, arterlerde ve kan damarlarında plak birikimini azaltır ve kan basıncını düşürür, böylece kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltır.

Kanseri Önler

Sarımsak tozundaki biyoaktif bileşikler ve antioksidanlar, vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya, inflamasyonu rahatlatmaya ve çoğu zaman kansere yol açabilen hücresel mutasyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Sarımsak tozu, içinde bulunan mineraller ve antioksidanlardan gelen bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca düzenli olarak tüketilirse, sizi çeşitli bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlardan korur.

Sindirimdeki Yardımlar

Sarımsak tozundaki organik bileşikler, demir ve diyet lifi, midenizi sağlıklı tutmak için mükemmeldir. Hazımsızlık, kabızlık veya herhangi bir mide rahatsızlığınız varsa, bağırsaklarınızı rahatça hareket ettirebilir ve problemleri hafifletebilir.

Sarımsak tozu evde nasıl yapılır?

İlk adım olarak istenilen miktarda sarımsağın kabuğu soyulur. Daha sonra kabuğu soyulan sarımsakların tepecikleri alınır. Bu işlem sarımsak tozunun daha beyaz olmasını sağlar.

Tepecikleri alınan sarımsaklar halka halka doğranır. Ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsine aralıklarla dizilir. Bu adımda tepelemesene sarımsakları tepsiye dağıtmayın. Üst üste gelen sarımsaklar tam kurumayabilir. 220 derecelik fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar pişirilir. Daha sonra pişen sarımsakları ilk sıcağı çıkınca bir tülbente alın. Ve tülbenti bir havana koyarak un haline gelene kadar dövün. İlk sıcağının çıkmasından kastım sarımsakların soğumuş olması. Eğer sarımsaklar soğumamışsa tam anlamıyla un haline gelmez. Un haline gelen sarımsak tozunu 1-2 saat oda sıcaklığında bekletip uygun bir kavanoza koyun. Ve dilediğiniz yemeğinizde gönül rahatlığıyla sarımsak tozunuzu kullanabilirsiniz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23