• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sanayide çarklar yeniden hızlandı

Yeniakit Publisher
2014-11-11 08:11:00 - 2014-11-11 07:44:02
Sanayide çarklar yeniden hızlandı

Bakan Fikri Işık, ikinci çeyrekte yavaşlayan ekonominin üçüncü çeyrekte belirgin bir yükselişe geçtiğini belirterek, “Beklediğimiz bir sonuçtu. Sanayi üretimi büyümeye de yön verecek” dedi

Sanayi üretimi aylık yüzde 1,7, yıllık yüzde 2,2 artış gösterdi, AA Finans Beklenti Anketinde sanayi üretiminde beklentiler aylık yüzde 2,3, yıllık ise yüzde 2,1 artacağı yönündeydi. AA Finans Beklenti Anketi’nde yüzde 4,1 artış beklentisinin olduğu belirtilen ham sanayi üretimi ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşerek yüzde 4,1 arttı.

ULAŞIM ARACI DESTEĞİ

Ana sanayi gruplarına bakıldığında, eylülde bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış en yüksek artış yüzde 30,4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 9 ile elektrikli teçhizat imalatı, yüzde 7,5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, eylülde bir önceki aya göre en fazla düşüş yüzde 8,2 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 3,4 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, yüzde 3,1 ile gıda ürünlerinin imalatı takip etti.

YÜZDE 4’LÜK BÜYÜME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün karşılaşılan tablonun esas itibarıyla kapasite kullanım oranları ve dış ticaret rakamları ve diğer bazı göstergeler incelendiğinde beklenen bir sonuç olduğunu belirtti.  Eylül ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttığını, arındırılmamış endekste artışın ise yüzde 4,1 olduğunu ifade eden Işık, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,7 artış gözlemlendiğini bildirdi. Işık, bu verilerle üçüncü çeyrek sanayi üretim verilerinin de netleştiğini belirtti. Üç aylık dönemler itibarıyla bakıldığında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,6 arttığını ifade eden Işık, üç aylık verilere arındırılmamış rakamlarla bakıldığında sanayi üretiminde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4’lük büyümeyle karşılaşıldığını kaydetti.

BÖYLE OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİK

Arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimindeki artışın ilk çeyrekte yüzde 5,3 iken, ikinci çeyrekte sanayi üretiminde büyümenin yüzde 2,6’da kaldığını vurgulayan Bakan Fikri Işık, “Kimsenin 2. çeyrek büyümesine aldanmaması gerektiğini, 3. ve 4. çeyrekte büyümenin hızlanacağını söylemiştik. Bu veriler ikinci çeyrekte yavaşlayan ekonominin 3. çeyrekte itibaren tekrar hızlanmaya başladığını göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23