• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sanayiciye nükleer çağrısı

Yeniakit Publisher
2013-05-06 21:52:00 - 2013-05-06 21:53:15
Sanayiciye nükleer çağrısı

Önümüzdeki 10 yıl içinde nükleer santral konusunun müthiş bir sıçrama yapacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Sanayicilerimize de seslenmek istiyorum. Altyapılarını, imalat yapılarını ona göre kursunlar, insan kaynaklarını ona

EKONOMİ SERVİSİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasında kwh başına fiyatın 12,35 dolar sent olduğunu, Japonya ile yapılan anlaşmada bunun yakıt dahil 11,80 dolar sent, yakıt hariç 10,80 dolar sent olarak belirlendiğini açıkladı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Lokalinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Taner Yıldız, nükleer santrallerin 8 reaktörünün devreye girmesiyle Türkiye’nin 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının kesilmiş olacağını bildirdi.
9 VE 10. ÜNİTELERİ
TÜRK MÜHENDİSLER
YAPACAK
Nükleer santral teknolojisi konusunda, Güney Kore’nin 10 reaktörden sonra yerli üretime geçtiğini belirten Yıldız, Türkiye’nin de 8 reaktörden sonra yerli üretime geçeceğini ifade etti. Yıldız, “Nükleer santrallerin 9 ve 10. ünitelerimizin Türk mühendisliğince yapılacağına inanıyorum” diye konuştu. Yıldız, Japonya ile nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşmada, Türkiye’de, Japonya ile Türkiye’den öğretim üyelerinin yer alacağı bir üniversitenin kurulmasına ilişkin maddeye yer verildiğini kaydetti.
20 YIL SONRA TAMAMI
TÜRKİYE’YE GEÇECEK
Bakan Yıldız, “Japonya ile kurulacak santralde üretilen enerjiyi 20 yıl boyunca tamamını alacağız ve aynı fiyattan alacağız. Bu santral 60 yıllıktır. 20 yıl sonra herhangi bir elektrik üreticisi gibi serbest piyasaya satacaktır. Japonya moderatördür orada, Fransa’nın bir ağırlığı olmayacak. Halka arz da bunların içerisinde. Hazine ile Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşüyoruz. Sayın Başbakan’a arz edeceğiz, hazırlığımızı yapacağız” dedi. Yıldız, kurulacak 22 milyar dolarlık projenin kredi-özkaynak oranının yüzde 70-30 olduğunu belirtti.
“SANAYİCİ NÜKLEER
ENERJİYE HAZIR OLMALI”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki 10 yıl içinde nükleer güç santrali konusunda müthiş bir sıçrama yapılacağını belirterek, “Buradan sanayicilerimize de seslenmek istiyorum. Altyapılarını, imalat yapılarını ona göre kursunlar, insan kaynaklarını ona göre yetiştirsinler. Türkiye özellikle Ortadoğu’da ve bölgesinde enerji ihracatçısı olma yolunda ilerliyor. Japonya ile imzalanan anlaşmada nükleerin barışçıl amaçlarla kullanımına dair hüküm de bulunuyor. Biz muhtemel büyük bir depreme karşı bile güvenlik sistemleri sıkıntıya düşen herhangi bir nükleer güç santrali yapmayacağız” diye konuştu.
Yıldız, geçen cuma günü Japonya ile imzalanan anlaşmada nükleerin barışçıl amaçlarla kullanımına dair hükmün de bulunduğunu söyledi. Yıldız, nükleer santral yapıldığında elektrikte blok üretim olacağını, 500 binden fazla parça üretileceği için yeni bir sanayileşmenin ortaya çıkacağını dile getirdi.
ÜÇÜNCÜ
SANTRALİN
YERİ 2 YILDA
BELİRLENECEK
Japonya ile yapılan anlaşmada Türkiye’de yapılacak üçüncü nükleer santralinin yerinin belirlenmesi konusuna da yer verildiğini de açıklayan Bakan Yıldız, şunları kaydetti: “Tabi ki tüketim noktalarına yakın olmasını isteriz nükleer santralin. Şimdiden yeriyle alakalı bir önyargımız ve peşin hükmümüz yok; ama Türkiye’nin bazı bölgelerinin gerek arz güvenliği gerekse büyüme rakamları açısından 3-4 katını oluşturduğu yerler var. Trakya Bölgesi, İstanbul Dilovası, Kocaeli, Bursa’yı dahil edersek, oranın büyüme hızı, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerine göre 3-4 katını bulan yerler var. O yüzden herhangi bir bölge işaret etmeksizin, bunun çalışmalarını Japonya ile kuracağımız proje şirketinin yapacağını söyleyebilirim. Bu iki yıllık çalışmada, her türlü veriler dikkate alınacak. Bilimsel bir çalışma olacak. Biz Fukuşima’dan dolayı kaybettiğimiz bir yılı bu maddeyle kazanmak istiyoruz.” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, üçüncü nükleer santralin yerinin Ankara’da mı Artvin’de mi İstanbul’da mı olacağı konusunun çok spekülasyona açık bir konu olduğunu da kaydetti.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23