• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şam Evrakları Koleksiyonu bu sergide

Yeniakit Publisher
2016-03-25 16:19:00 -
Şam Evrakları Koleksiyonu bu sergide

İslam Dünyası için çok değerli bir koleksiyon olan Şam Evrakları Koleksiyonu, “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ” Sergisi’nde İstanbulluların izlenimine sunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) tarafından Türk Hava Yolları’nın katkıları ve Sevgi Kutluay’ın küratörlüğünde düzenlenen sergi, 10 Mayıs tarihine kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde görülebilecek.

Kur'an-ı Kerim'in ilk nüshalarının da aralarında bulunduğu 250 bin yapraktan oluşan ''Şam Evrakları Koleksiyonu''nun nadir parçaları,  “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ” Sergisi’nde İstanbullularla buluştu. Adını, getirildiği Şam Emeviye Camii'nden alan ''Şam Evrakları Koleksiyonu'', 8. yüzyıl sonu ile 19. yüzyıl arasına tarihlenen binlerce belgeden oluşuyor. Koleksiyonun en dikkat çekici bölümü ise, kuşkusuz parşömen ve kağıt üzerine yazılmış Kur'an yaprakları, rulo Kur’anlar ve üzerine deri kaplanmış ahşap ciltlerdir.

19. yüzyılın sonunda Şam Emeviye Camii büyük bir yangın geçirince bu evrakların pek çoğu harap oldu, kurtarılanlar Birinci Dünya Savaşı sırasında, Evkaf Nezareti’nin girişimleriyle, Müze Kurucu Heyeti üyesi İsmet Bey’in refakatinde İstanbul’a getirilerek 1917 yılında Evkaf-ı İslamiye Müzesi’ne (Türk ve İslam Eserleri Müzesi) kazandırıldı.

Şam Evrakları Koleksiyonu Kur'an-ı Kerim'in günümüze ulaşan ilk nüshalarını ihtiva etmesinin yanı sıra İslam kitap sanatının ilk örneklerine ve İslam dönemine ait bilinen ilk tarihe ulaşmamızı da sağlayan dünyanın sayılı koleksiyonlarından biridir. Bir Kur’an Yaprağı üzerindeki vakıf kaydında bulunan bu tarih, 875-876’ dır  ve İslam dünyasında ilk vakfın Amacur isminde bir vali tarafından yapıldığını gösterir.

Küratörlüğünü Sevgi Kutluay’ın yaptığı “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ” Sergisi, dünya üzerinde en fazla nüshası hazırlanan ve en eski kitap olan Kur'an-ı Kerim'in 8.-15. yüzyıllar arasında İslam coğrafyasında hazırlanan en görkemli nüshalarından oluşuyor. 10 Mayıs’a kadar görülebilecek sergi, bu konseptle hazırlanan ilk sergi olmasının yanı sıra İslam dünyasında Kitaba verilen değeri gözler önüne sermesi açısından da son derece önemli bir sergi. Serginin bilim kurulunda Prof. Dr. Tayyar Altıkulaç, Doç. Dr. Süleyman Berk, Yrd. Doç. Dr. Kamil Yaşaroğlu gibi birbirinden değerli isimler yer alıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23