• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Saldırıya topyekûn lânet

Yeniakit Publisher
2013-03-21 00:00:00 - 2013-03-20 22:02:30
Saldırıya topyekûn lânet

Terör meselesinin bitirilmesi konusunda olumlu adımların atıldığı bir dönemde Adalet Bakanlığı ve AK Parti’ye yapılan saldırılar, siyaset, iş dünyası ve STK’ları birleştirdi. Hükümet kanadı “süreçte kararlıyız” mesajı verirken, diğer siyasi partiler ve ST

EMRE KÜSKÜN/ANKARA
Türkiye 30 yıldır sırtında taşıdığı terör kamburundan kurtulmak için kararlı adımlarla ilerliyor. Ancak son çırpınışlarını oynayan iç ve dış odaklar, terör kozunu ellerinde tutmak için çözüm sürecini engellemeye çalışıyor. Önceki akşam eş zamanlı olarak Adalet Bakanlığı’na parça tesirli bomba atıldı, AK Parti Genel Merkezi’ne ise lav silahıyla saldırı düzenlendi. Hükümet yetkilileri, siyasetçiler, iş dünyası ve STK temsilcileri bu hain eylemlerin yeni başlatılan süreci baltalama amacı taşıdığı konusunda hemfikir.
ARINÇ: SONUÇ ALINMAMASINI İSTİYORLAR
Ankara’da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerine açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne yönelik saldırı konusunda hedefin çözüm süreci olduğunun altını çizdi. Birilerinin sürecin gidişatının olumlu gitmesinden rahatsızlık duyduğunu kaydeden Arınç, “Saldırılar demokrasiye karşı bir kalkışmadır. Bu süreçten hoşlanmayan, bu süreci boşa çıkarmak isteyen, geçmişte olduğu gibi yine çözümsüzlüğün içinde terör olaylarının devam etmesini arzulayan iç ve dış mihraklar mutlaka bulunmaktadır” dedi. Sürece karşı olan birtakım siyasetçilerin saldırgan dil, agresif davranış, nefret ve hakaretlerle bu süreci yürüten insanları suçladıklarının kamuoyunca bilindiğini belirten Arınç, “Çözüm sürecinden sonuç alınamamasını, bir yerde tökezleme olmasını isteyenler böyle bir eylem yaparak hedef göstermiş olabilirler, ‘biz varız, bunu istemiyoruz, buna karşıyız’ şeklinde eylemde bulunulmuş olabilir” ifadelerini kullandı.
Elde edilen delillerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sahip çıktığı kanlı örgüt DHKP/C’yi gösterdiğini dile getiren Bülent Arınç, şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı’nın ve Genel Merkez’in ikisinin birlikte hedef alınması bir DHKP-C organizasyonunu veya eylemini akla getirebilir. Çünkü bildiğiniz gibi bu terör örgütü 70’li yıllardan bu yana zaman zaman duraklayan, zaman zaman eylemlerine hız veren bir görüntü çiziyor. Özellikle Dursun Karataş’ın ölümünden sonra eylemsizlikten bir takım sonuçlar çıkaranlar, yeni can alıcı eylemler yapmak suretiyle bu örgütün varlığını ortaya koymaya çalıştılar. En son ABD Büyükelçiliği’ndeki saldırıyı bu örgütün yaptığını biliyoruz. Son aylarda veya son haftalarda özellikle İstanbul ve Ankara’da yürütülen operasyonlarda örgütün bütün dinamikleri alt üst edildi. Tabi enteresandır, Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu operasyonları eleştiren sözleri hayretimizin mucibi olmuştu.”
BOZDAĞ: YOLUMUZDAN ALIKOYAMAZLAR
Saldırıların demokrasiye, milli iradeye ve çözüm iradesine yönelik olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise “AK Parti hak bildiği yolda yürümede, milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkmada ve milletimizin yararına olan her adımı atmada kararlıdır. Bizim milletimize hizmet sözümüz ve bu yolda yapacak çok işimiz var. Hiç bir terör eylemi, bizi yolumuzdan alıkoyamaz” diye konuştu.
BAYRAKTAR: AVUÇLARINI YALAYACAKLAR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da terörü gündemden çıkarmaya kararlı olduklarını ve hiçbir provokasyonun kendilerini bu yoldan alıkoymayacağını söyledi. Kanın akmasından yana olanların amaçlarına ulaşamayacaklarını belirten Bayraktar, “Türkiye’de çok ciddi manada barış ve kardeşlik süreci yaşıyoruz. Bu süreci sabote etmek isteyenler olabilir diye uyarılarımız oluyor. Türkiye çok iyi yoldadır. Bu süreci sabote etmek isteyenler bana göre avucunu yalayacaktır” dedi.
DEMİRTAŞ: GERİ ADIM ATILMAMALI
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıları provokasyon olarak değerlendirerek, şunları kaydetti: “Çözümden ve barıştan yana olan herkesin bu tür provokasyonlar karşısında daha iradeli, daha kararlı ve daha güçlü durması, asla geri adım atmaması gerekir. Olası yeni provokasyonlara karşı devlet ve hükümet zamanında gerekli tedbirleri almalıdır. Provokasyonları önlemek öncelikli olarak hükümetin görevi ve sorumluluğundadır. Demokratik kamuoyu da gelişmeler karşısında daha duyarlı ve dikkatli olmalıdır. Bir kez daha saldırıyı kınıyor, AK Parti’ye ve Adalet Bakanlığı’na geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.” BDP’li Gültan Kışanak ise, “Saldırıları açıkça kınıyor, provokatif bir girişim olarak görüyoruz.” dedi.
KAMALAK: TERÖRÜN HİÇBİR MAZERETİ OLMAZ
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak da Başbakan Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e geçmiş olsun mesajı gönderdi. Saldırıları kınayan Kamalak mesajında, “Hiçbir mazeret terörün gerekçesi olamaz. Bu saldırıları gerçekleştiren fail ya da faillerin bir an evvel yakalanarak adalete teslim edilmesi ve olayın aydınlatılması en büyük temennimizdir. Her iki olayda da herhangi bir can kaybının olmaması en büyük sevincimiz olmuştur” ifadelerini kullandı.
TÜRKER: DEMOKRASİYE SALDIRI
DSP Genel Başkanı Masum Türker de İçişleri Bakanı Muammer Güler ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’e telefon ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Türker, “AK Parti’ye yapılan saldırı, demokrasiye saldırıdır. Bu saldırı nereden gelirse gelsin, toplum olarak karşısında durmalıyız” dedi.
HİSARCIKLIOĞLU: BİR VE BERABER DURACAĞIZ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gece eş zamanlı olarak yaşanan iki çirkin saldırının herkesi üzdüğünü belirterek, “Barış ve kardeşlik dışında hiçbir eylem halkımızın vicdanında kabul görmez ve lanetlenir. Bunu herkesin bilmesi, anlaması lazım. Bu tür saldırıların karşısında her zaman olduğu gibi bir ve beraber duracağız. Bu topraklar, barış ve kardeşliğin haricinde bir yaşam biçimini kabul edemez. Silah sesi, bomba sesi değil bizim özlemimiz. Bizim tek bir isteğimiz var: Birlik ve beraberlik içinde çağdaş medeniyet yarışında en önde olmak” değerlendirmesini yaptı.
OLPAK: PROVOKASYON
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin demokratikleşme ve barış sürecinde önemli adımlar attığı bir dönemde AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na yapılan saldırıları, manidar ve provokatif saldırılar olarak gördüklerini belirtti.
PALANDÖKEN: KARIŞTIRMAK İSTİYORLAR
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise şöyle dedi: ‘’Büyük üzüntü duyduğum menfur saldırıyı nefretle kınıyorum. Türkiye’nin ekonomik olarak da demokratik olarak da yükselmesini, gelişmesini istemeyen bazı güçler, en kritik günlerde ortalığı karıştırmak istiyorlar. Türkiye’nin düzlüğe çıkma aşamasında bu tür saldırılar demokrasiye yapılan darbedir.’’
ABD BÜYÜKELÇİSİ’NDEN KINAMA
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Ricciardone daha sonra yaptığı açıklamada, ‘’Saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizi Sayın Bakana ilettik” diye konuştu. Büyükelçi, iki ülkenin terörizme karşı işbirliğinin devam edeceğini belirtti.
CHP’DEN KINAMA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AK Parti ve Adalet Bakanlığı binalarına yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını belirterek, “Bu saldırılar aynı zamanda Türk demokrasisine ve Türk siyasetine yapılmış saldırılardır” dedi. Benzer saldırıların geçmişte de yaşandığına işaret eden Tekin, “Bunun üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Umut ederiz ki failler en kısa sürede bulunur ve adalete teslim edilir” diye konuştu.
İŞTE DİĞER TEPKİLER
l AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, “Önceki günkü saldırıyı şiddetle nefretle kınıyorum. Siyaset öyle bir alan olmalıdır ki kimin ne görüşü varsa en aykırı şekilde bu görüşünü söylesin ama bu görüşünü demokratik yollar içinde söylesin..”
l Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bu tür saldırılara pabuç bırakacak  bir parti ve hükümet değiliz.”
l Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Ülkemizin çıkarını, beklentisini karşılayacak hedeflere doğru hep birlikte yürüyüşümüze devam edeceğiz”
l Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, ‘’Başkentteki saldırıları nefretle kınıyoruz. Türkiye’nin, kendi sorunlarını çözecek kapasite ve iradeye sahip olduğuna inanıyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde terör olaylarının son bulmasını istiyoruz.’’
l Türk Parlamenterler Birliği, Mazlum-Der, İnsan Hakları Derneği ve Diyanet-Sen de saldırıyı kınadı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23