• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sağlıklı köftede hangi baharatlar olmalı? Köfteye hangi baharatlar konur?

Yeniakit Publisher
2022-07-31 13:46:00 - 2022-08-01 11:58:24
Sağlıklı köftede hangi baharatlar olmalı? Köfteye hangi baharatlar konur?

Köfte çoğumuz için etin en kolay yenebilir hali, sindirmesi de ete göre daha kolay. Türk mutfağındaki yeri ise tartışılmaz. Sağlıklı köfte yapmak için bu üç baharatı ve sevdiğimiz diğer baharatları eklemek iyi bir fikir... Peki, köfteye hangi baharatlar konur? İşte, köfteye en çok yakışan baharatlar.. Fırında sağlıklı köfte tarifi için malzemeler...

Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan köfte, 7'den 70'e herkesin severek yediği şahane bir yemek. En lezzetli köfteyi yapmak için de bazı ip uçları gerekiyor. Mesela galeta unu yerine ekmek koymak köfteyi daha sulu ve lezzetli yapar. Soğan ve sarımsak köftenin püf noktasıdır.

Hem büyüklerin hem de çocukların severek yediği köfteyi daha da lezzetli yapan baharatlardır. Peki ,köfteye hangi baharatlar konur? İşte, köfteye lezzet katan baharatlar...

KÖFTEYE HANGİ BAHARATLAR KONUR?

Kuru kekik
Yeni bahar
Pul biber
Karabiber
Kimyon
Soğan tozu (son kayacaksanız gerek yok)
Toz kırmızı biber
Karbonat
Tuz

Köfteye en çok yakışan ve tadını şahane yapan baharatlar bunlardır. Yarım kilo kıymaya göre baharat ölçüleri ise aşağıdaki gibidir;

1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1,5 yemek pul biber
2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber (ya da 9-10 adet tane karabiber)
1,5 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı soğan tozu (isteğe bağlı)
1,5 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karbonat
1,5 çay kaşığı tuz

Köfteyi yapmak kadar pişirmek de çok önemli. İşin sırrı “yakmamak”. Et zaten içindeki yüksek orandaki arjinin aminoasidi nedeniyle kolaylıkla karamelize oluyor. Ek olarak içindeki yağların da pişirme sırasında yanma riski var.

Yapılan bu araştırmada baharatların eti pişirme sırasındaki koruyuculuğu araştırılmış. Birçok baharatın tek tek kıymaya karıştırılıp hazırlanan köftelerin, pişirme sırasında yağının yanması ile ortaya çıkan heterosiklik amin miktarları ölçülmüş.

Sağlıklı Köftede Hangi Baharatlar Olmalı?

Zerdeçal, Havlıcan, Biberiye köfte pişerken kanserojen heterosiklik amin oluşmasını engelliyor! Geri kalan baharatlar size kalmış. Baharat oranı %0,2.
Biberiye %43
Zerdeçal %38
Havlıcan %33 oranında korumuş.

Köftede kullanılan baharat oranı %0,2 (1 kilo kıymaya 2gram baharat)

Sağlıklı köfte yapmak için bu üç baharatı ve sevdiğimiz diğer baharatları eklemek iyi bir fikir gibi görünüyor.

Sağlıklı ve lezzetli köfte nasıl hazırlanır? 

Fırında Sağlıklı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:

-500 gram orta yağlı kıyma
-3 yemek kaşığı yulaf kepeği
-1 adet yumurta
-1 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığı paprika
-1 çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı şeker
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı tuz

Sos için:

2 adet domates rendesi
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
4-5 yaprak fesleğen

Fırında Sağlıklı Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

Köftenin tüm malzemelerini birleştirip yoğurun. Köftelere yuvarlak şekil verin. Bir borcama dizin. Şiş için az zeytinyağında salçayı kavurun, ince doğranmış sarımsağı ilave edin. Domates ilave edip kapağı kapalı kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Fazla katı olduğu halde 2-3 yemek kaşığı su ile açın. Doğranmış fesleğen ilave edin. Borcama dizdiğimiz köftelerin üzerinde gezdirin. Kapağı kapalı (yoksa yağlı kağıt üzerine folyo) 200 derece sıcak fırında 15 dakika pişirin. Kapağını açın ve 10 dakika daha pişirin. Taze fesleğen ile servis edin. Afiyet olsun.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa Erdoğan

Yarım kilo kıymaya: 1 tatlı kaşığı kuru kekik 1 tatlı kaşığı yeni bahar 1,5 yemek pul biber 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber 1,5 yemek kaşığı kimyon Koyma gafletinde bulunursanız o köfte değil ZEHİR olur yiyemezsiniz. 10 kilo et için ancak o kadar baharat konabilir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23