• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya'dan ŞOK iddia! Kıbrıs Türkiye'ye katılacak

Yeniakit Publisher
2024-08-02 11:07:00 -
Rusya'dan ŞOK iddia! Kıbrıs Türkiye'ye katılacak

Rus Şarkiyat uzmanı Aleksey Obraztsov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin bir parçası olacağını öne sürdü. KKTC'nin 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci olarak katılması kırılma noktası olarak değerlendirilirken “Batı bunu yuttu" yorumu yapıldı.

Asya ve Afrika Çalışmaları Merkezi uzmanı Türkolog Aleksey Obraztsov, RİA Ajansına yaptığı açıklamada, KKTC Ulaştırma ve Kalkınma Bakanı Erhan Arıklı’nın “KKTC yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti içinde özerk statüye geçiş olasılığını düşünüyor” açıklamasını değerlendirdi.

Medya Günlüğü'nden Fuad Safarov'un haberine göre Obraztsov, sadece Ankara tarafından tanınan KKTC’nin 2022 yılında, Türk halkları arasında kapsamlı iş birliği hedefiyle kurulan Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci olduğunu hatırlattı.

“Batı bunu yuttu ve Ankara’nın bu hamlesi aslında Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığının uluslararası tanınması yolunda ilk adım oldu” diyen Obraztsov, “Türkiye bu yönde hareket etmeye devam ediyor. Bunlar ani ve büyük adımlar değil, küçük adımlar ama atılıyor. İnanıyorum ki, 30 yıl veya daha uzun bir süre içinde Ada’nın bölünmüşlüğü uluslararası alanda tanınacak” diye devam etti.

 

ANKARA'NIN YAKLAŞIMI "BEKLE GÖR"

Ankara’nın bu durumda “bekle gör” yaklaşımı izlediğini savunan Obrazstov, “Türkler, ‘büyük güçlerin’ başka bir hata yapmasını sakince bekleyecek. Böylece KKTC’nin uluslararası statüsünü sürekli güçlendirecekler” dedi.

ABD ve Avrupa Birliği’nin bu sürece müdahale etme ihtimalinin düşük olduğunu belirten Obrazstov, Batı’nın, askeri müdahale de dahil olmak üzere Kuzey Kıbrıs’a yönelik radikal adımlardan kaçınacağını söyledi. Obrazstov, bunun nedeninin NATO içindeki çelişkiler ve Türkiye’nin Kuzey Atlantik İttifakı’nda oynadığı rol olduğuna işaret ederek, “Batı’dan bazı misilleme riskli olur çünkü NATO’nun güney kanadı ve Kafkasya’ya çıkış Türk ordusu tarafından korunuyor. Montrö Antlaşması Karadeniz’de huzuru garanti ediyor. Bu anlamda Türkiye’nin elbette elinden geldiğince yararlandığı çok avantajlı jeostratejik bir konumu var” dedi.

"DENGELER TÜRKLERDEN YANA"

Rus Reportyör sitesinde aynı konuda çıkan yorumda benzer şekilde, bölgedeki doğal gaz kaynakları bulunmasının da Türkiye’yi KKTC’nin bağımsızlığını korumanın ötesinde hukuki olarak kendisine bağlamaya ittiği belirtildi.

Yorumda, “Erdoğan’ın böyle bir adım atacak siyasi kararlılığa sahip olup olmadığını zaman gösterecek ama dengeler şu anda Türklerden yana” denildi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şeyh Şamil bu

Bunun için rusları mı dinlemek lazım. Zaten da başından adanın tamamı feth edilip ana vatanına katılmalıydı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23