• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya, Irak’taki ihracat kaybını telafi edecek

Yeniakit Publisher
2014-08-20 08:16:00 - 2014-08-19 23:13:14
Rusya, Irak’taki ihracat kaybını telafi edecek

Türkiye, ihracatta Irak’ta jeopolitik riskler nedeniyle yarıya yakın kayıplar yaşarken kayıplarını, Batı tarafından ambargo uygulanan Rusya’ya gıda satışı gerçekleştirerek karşılamak istiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya’ya yapılması planlanan gıda ihracatına ilişkin, “Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz” dedi.

Eker, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesinin “Aras” isimli bilimsel araştırma ve inceleme gemisinin açılış töreninde, üretim ve avcılığı geliştirerek yeni pazarlara açıldıklarını söyledi. Geçen hafta Rusya Federasyonu’ndan heyetin geldiğini ve Türkiye’den daha fazla gıda ürünü almak istediklerini söylediklerine dikkati çeken Eker, şöyle konuştu: “Biz de tabii bunlarla ilgili görüştük. Mevcut ürünlerimizin ihracatını artırmaya ilave olarak, özelikle su ve hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık, vesaire. Bunlarla ilgili de üzerinde çalışıyoruz ama bunu yaparken tabii iki şeye de dikkat ediyoruz. ‘Bir, atıl kapasiteyi arttıracak ve bizi boşluğa düşürecek plan hatası yapmak istemeyiz. İki, bu durumdan istifadeyle Türkiye’de spekülatörlerin devreye girip de tüketicilere zarar verecek, fiyat artışına yol açacak gelişmelere de izin vermeyeceğiz.”

RUSLARA BALIK SATACAĞIZ

Ruslarla bu manada yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ve imzalanan protokolde de olumlu noktalar yakaladıklarını belirten Eker, gelecek aylarda bu uygulamaların herkes tarafından görüleceğini kaydetti.  Eker, Türk halkının denizci değil, kara kavmi olduğunu ancak sahillerinin bulunduğuna dikkati çekerek, Karadeniz’den, Marmara’dan, Ege’den, Akdeniz’den balıkçılık konusunda faydalanılması gerektiğini vurguladı.

“Vur’ deyince de öldürülmemesi lazım” diyen Eker, “Bu denizler ve bu denizlerin balıkları, sadece bugünkü yediğimiz, bugünkü karımız olmamalı. Çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek kuşaklarımızın da rızkı burada. Avcılık, balıkçılık yaparken buna dikkat etmek durumundayız” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23