• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayacağız

Yeniakit Publisher
2013-04-20 21:27:00 - 2013-04-20 21:28:19
Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayacağız

Türkiye-Rusya Federasyon Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 12. Dönem Toplantısı’nın resmi açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız (önde sağda) ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak (önde solda) katıldı.

ANTALYA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Rusya arasındaki 34 milyar dolarlık ticaret hacminin daha da artırılması için potansiyel olduğunu vurgulayarak, "Liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.
Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı, Antalya’daki Rixos Downtown Otel’de yapıldı. Toplantı öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın başkanlığındaki heyetler, bir süre basına kapalı görüşme yaptı.
Türkiye-Rusya KEK 12. Dönem Toplantısı’nın verimli geçtiğini düşündüğünü dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:
"Birçok sektör bu toplantıda ele alındı. Enerjiden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, ekonomik ve stratejik işbirliğimizi destekleyen bütün konulara değinildi. Türkiye ile Rusya arasında 34 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ama daha çok kullanılabilecek bir potansiyelin olduğunu gördük. İşbirliklerinin geliştiğini anlıyoruz ve liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Bin 500’e yakın Rusya Federasyonu’ndan firma Türkiye’de şu anda işlem görüyor. 250 milyar dolarlık Türk müteahhitlerinin dünyadaki işlemleri devam ediyor. 50 milyar dolarlık kısmı Rusya Federasyonu’nda gerçekleşiyor."
MEYVE SEBZE İHRACATI
Bakan Yıldız, Türkiye menşeli bitkisel ürünlerin Gürcistan üzerinden Rusya’ya sevkıyatına da yeniden başlanacağını bildirdi. Yaş meyve ve sebzeyle ilgili ihracat devam ederken, süt ve süt ürünleriyle ilgili ihracatın da başlayacağını belirten Yıldız, "İki ülke arasındaki kara ulaşım alanlarıyla alakalı geçiş belgesi uygulamalarının kalıcı ve sürdürülebilir olması için uğraşıyoruz. Rusya’da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası kapsamında yapılacak hazırlıkların altyapı ve bütün hazırlıklarıyla alakalı, bizler de içinde bulunmak istediğimizi kendilerine ilettik" diye konuştu.
ORTADOĞU’DA YENİ
İŞBİRLİKLERİ...
Yıldız, Türkiye ile Rusya’nın üçüncü ülkelerdeki işbirliğinin artarak devam edeceğine inancını dile getirdi. Nükleer santralla ilgili çalışmaların devam ettiğini, toplantıda santrale ilişkin çalışmaların da gözden geçirildiğini anlatan Yıldız, "Moskova’da nükleer santralla ilgili 117 öğrencimiz var. Bu sene de 100 öğrenci alacağız. 5 Mayıs’ta başvurular sona erecek. 12 Mayıs’ta da yazılı sınava girecek arkadaşlar. Şu ana kadar 3 bin 500 öğrencimiz başvuruda bulundu" diye konuştu.
Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Novak da toplantıda sadece devlet kurumlarının temsilcileri değil, özel sektör temsilcilerinin de kendi alanlarında görüşme yapma şansı yakaladığını anlattı. Toplantıda özellikle Türkiye’deki metalurji fabrikası, gaz sevkıyatlarının güvenli şekilde yapılması, uluslararası roamingde gerekli tarifelerin düşürülmesi gibi konuların ele alındığını belirten Novak, kendilerine yapıcı bir atmosfer sağlayan Türk yetkililere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Yıldız ile Novak arasında KEK protokolü, Türk ve Rus şirketlerin temsilcileri arasında da anlaşmalar imzalandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23