• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya az önce dünyaya duyurdu: Türkiye girişimde bulundu! Sonra onlar oyunbozanlık yaptı

Yeniakit Publisher
2024-09-02 15:58:00 -
Rusya az önce dünyaya duyurdu: Türkiye girişimde bulundu! Sonra onlar oyunbozanlık yaptı

Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov, Türkiye'nin bu yılın ilkbaharında tahıl anlaşmasının yeniden masaya getirilmesi için girişimlerde bulunduğunu söyledi. Lavrov, Türkiye'nin tüm iyi niyetli tavrının Kiev yönetimi tarafından bozulduğunu ifade etti.

Bir yıl uygulandıktan sonra Temmuz 2023'te Batı'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle askıya alınan tahıl anlaşmasının uzatılması için Türkiye'nin girişimde bulunduğu ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov, Türkiye'nin bu yılın ilkbaharında tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için girişimde bulunduğunu ve Moskova'nın buna hazır olduğunu açıkladı.

Rusya'da yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü olması ve 1 Eylül Bilgi Günü vesilesiyle Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (MGİMO) öğrencilere hitap eden Lavrov, Türkiye'nin tahıl anlaşmasıyla ilgili girişiminden bahsetti.

Lavrov, "Türkiye tarafından bu ilkbaharda gıda sevkiyatlarının korunmasına ilişkin anlaşmaların değiştirilmiş bir formatta yeniden yürürlüğe koyulması yönünde bir girişimde bulunuldu. Ukraynalılar son anda "Ticari gemilere dokunulmamasına dair yükümlülüklere ek olarak, nükleer santrallerin güvenliğinin korunması gerektiğine ilişkin bir madde daha koyalım" dediler. Yersiz görünse de biz 'Tamam' dedik" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus tarafını bunun ileriye doğru bir adım olacağına ikna ettiğini, tamamen samimi bir rol oynadığını ve faydalı olmaya çalıştığını anlatan Lavrov, "Biz kabul ettik ancak bunu bizzat öneren Ukraynalılar, daha sonra bundan memnun olmadıklarını söylediler. Görünen o ki, daha o zaman nükleer santralleri bombalama planlıyorlarmış" dedi.

Anlaşma bir yıl yürürlükte kaldı

Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasında Batı'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi Moskova'yı anlaşmadan çekilmek zorunda bırakmıştı.

Temmuz 2023'te Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın geride kalan bir yıl içindeki uygulanma performansının hayal kırıklığı yarattığını kaydederek aleni sabotaj koşulları altında anlaşmayı uzatmayacaklarını, Türkiye, Ukrayna ve BM Genel Sekreterliği’ni bu konuda bilgilendirdiklerini duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın ancak şartlarından her birinin yerine getirilmesi halinde anlaşmaya döneceğini belirtmişti.

{relation id:1881869 slug:'turkiyeden-aldigi-ihalar-savasin-seyrini-degistiriyor-ukrayna-rusyayi-atese-verdi'}

{relation id:1881869 slug:'turkiyeden-aldigi-ihalar-savasin-seyrini-degistiriyor-ukrayna-rusyayi-atese-verdi'}

{relation id:1881861 slug:'rusyanin-casus-balinasi-olu-bulundu'}

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Gültekin

TÜRK DEVLETİNİN YAPICI OLUŞUNU NE BATILI VİCDANSIZLAR, NE DE YAHUDİLER ANLAYABİLİR, ÇÜNKÜ BUNLARIN LUGATINDA İNSANLIK YOKTUR.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23