• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rus milyarderler yandı, yaptırımlar Rus zenginleri vurdu! Şok haber: Batı'daki mal varlıklarına erişilemiyor

Yeniakit Publisher
2023-01-05 14:59:00 - 2023-01-05 15:28:11
Rus milyarderler yandı, yaptırımlar Rus zenginleri vurdu! Şok haber: Batı'daki mal varlıklarına erişilemiyor

Yaptırımlar Rus devi zenginleri vurdu: 93 milyar dolardan fazla kayıp! Geçtiğimiz şubat ayında başlayan Rusya’nın Ukrayna işgali Rus milyarderlerin servetini eritti. Özellikle Batılı ülkelerin Rusya’ya ve Rus zenginlere yönelik yaptırımların ardından 93 milyar dolardan fazla kayıp olduğu bildiriliyor. Rus milyarderlerinin servetlerine ulaşamıyor... Öte yandan son dakika gelişmesi yaşandı: Estonya, dondurulan 17 milyar Euro'luk Rus varlığını Ukrayna'ya transfer etme prosedürünü başlatıyor!

Bloomberg'in yayınladığı verilere göre, Rus milyarderler savaşın başlamasından bu yana 93 milyar dolardan fazla kaybetti. Habere göre, bu servetin büyük bir kısmı olan 46,6 milyar dolar, Rusya'nın Ukrayna işgalini başlatmasının hemen ardından yok oldu.

BATI’DA MAL VARLIĞI OLAN RUSLAR YANDI

Kalan 47 milyar dolar, sonraki aylarda Batılı ülkelerin Rusya’ya benzeri görülmemiş yaptırımların ardından eridi. Yaptırımlar özellikle Batı'da mal varlıkları ve yatırımları olan zengin Rusları hedef aldı. Pek çok önde gelen iş insanı, esasen Batı'daki varlıklarına erişemez hale geldi.

TOPLAM KAYIP DUDAK UÇUKLATIYOR

Öte yandan, küresel olarak toplamda, dünyanın en zengin 500 insanı 2021'den bu yana yaklaşık 1,4 trilyon dolar kaybetti. Analistler, dev erimeyi Ukrayna işgalinin ardından meydana gelen krizlerin yanı sıra, artan enflasyon ve ardından dünya çapındaki merkez bankalarının daha agresif para politikaları ile açıklıyor.

Estonya, dondurulan 17 milyar Euro'luk Rus varlığını Ukrayna'ya transfer etme prosedürünü başlatıyor.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Rusya'nın Avrupa Birliği tarafından dondurulmuş mali varlıklarını Kiev'e aktarmayı planladıklarını açıkladı.

Ukrayna ekonomisinin yeniden canlanmasını finanse etmek için bu mekanizmayı çalıştırmayı düşündüklerini söyleyen Bakan, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Zarara kim sebep olduysa, zarar için tazminat ödemelidir." dedi.

BBC'ye konuşan Reinsalu, Avrupa üye ülkelerinin Avrupa Komisyonu'na bunun için yasal bir plan hazırlaması talimatını vermiş olmalarına rağmen bu varlıkların Kiev lehine kullanılması sürecinin ilerlemediğini söyledi.

Reinsalu, Estonya hükümetinin Rusya'nın Estonya'da dondurulan varlıklarını kullanmak için yasal bir yapı kurmaya karar verdiğini kaydetti.

Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının toplamının 17 milyar Euro olduğu belirtiliyor. Batı ülkeleri Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası Moskova'ya karşı kapsamlı yaptırımlar uyguladı ve Kiev'e on milyarlarca dolar değerinde silah sevkiyatı yaptı. 

euronews'ta yer alan habere göre: Gayrisafi yurtiçi hasılada son 30 yılın en büyük düşüşü
Bu arada Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko, Rusya ile yaşanan savaş nedeniyle Ukrayna'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2022 yılında yüzde 30,4 oranında azalarak son 30 yılın en büyük yıllık düşüşünü yaşadığını kaydetti. 

Ukrayna ekonomisinin 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından bu yana en büyük kayıplarını yaşadığını belirten Svyrydenko, ancak düşüşün başlangıçta beklenenden daha az olduğunu söyledi.

Uluslararası bağışçılardan gelen sistematik mali desteğin bunda etkili olduğunu hatırlatan Svyrydenko, "Ukrayna savunma güçlerinin cephe hatlarındaki başarıları, hükümet ve işletmelerin koordineli çalışması ekonomik cepheyi korumamıza olanak sağladı" dedi.

Ekonomi Bakanı, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik füze saldırılarının ticari faaliyetler üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Ukrayna'nın GSYH'si 2021 yılında yüzde 3,4 oranında büyümüştü.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ibo

Japonya Amerikaya 2 inci dünya savasinda savas acti. niye? Bildigim kadari ile Amerikadaki bankalardaki varliklarina/altinlarina el konuldu diye. Kendi düsen aglamaz Estonya!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23