• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rize'de, 3 bin yıllık kaya resimleri bulundu! Dünyada eşine az rastlanan resimler şoke etti

Yeniakit Publisher
2023-08-02 19:00:00 - 2023-08-02 19:09:57
Rize'de, 3 bin yıllık kaya resimleri bulundu! Dünyada eşine az rastlanan resimler şoke etti

Rize'nin İkizdere ilçesinde yapılan araştırmalarda Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık kaya resimleri bulundu. Rize'de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okay Pekşen'in başkanlığındaki bir grup bilgileri aktardı! Rize'de boyama tekniğiyle yapılmış kaya resmi örnekleri...

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılan araştırmalarda Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık kaya resimleri bulundu. Resimlerin dünyada az rastlanan örneklerden olduğu belirtildi.

Rize’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okay Pekşen'in başkanlığındaki bir grup araştırmacı, İkizdere ilçesinde yaptıkları araştırmalarda, Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık kaya resimleri buldu. Resimlerin dünyada az rastlanan örneklerden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Pekşen, “Boyama usulü yapılan kaya resimlerini Karadeniz’de ilk kez gördük” dedi.

Rize’de 2022 yılının eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile İkizdere ilçesinde başlayıp, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde devam edecek olan arkeolojik yüzey çalışmalarında, kale kalıntıları, yerleşim yerleri ve bölgede Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen 3 bin yıl öncesine ait kaya resimleri bulundu. Bölgede sık orman dokusu içerisinde 4 metre uzunluğundaki kayalara boyama yöntemi ile işlenmiş, 4 silahsız atlı tasvirlere ve Türk toplumunun önemli simgelerinden olan kaya üzerine resmedilmiş hayat ağacı sembollerine ulaşıldı.

“KAYA RESİMLERİNİ KARADENİZ’DE İLK KEZ GÖRDÜK”

Doç. Dr. Okay Pekşen, “Boyama usulü yapılan kaya resimlerini Karadeniz’de ilk kez gördük. Artvin yakınlarında çizme yöntemi ile yapılmış olanları var. Kaya resimleri genellikle 3 üslup ile yapılmaktadır. Boyama, vurma ve çizme yöntemleridir. Boyama üslubu ile yapılmış olan kaya resimleri, dünya genelinde de en az rastlanan örneklerden bir tanesidir. Çünkü boyanın çok çabuk tahrip olabilmesi, iklim koşullarına çok fazla maruz kalınca kaybolabiliyor. Bundan dolayı çok fazla tercih edilmez. Bölgede bulduğumuz kaya resimleri, Karadeniz Bölgesi’nde bilinen ilk örnektir. Buna benzer örnekler Anadolu coğrafyasında açık havada değil, mağaralarda görebiliyoruz. Bunun haricinde Kazakistan coğrafyasında başlamak üzere Azerbaycan’a kadar farklı üsluplar ile kaya resimlerine rastlıyoruz” diye konuştu.

Rize'de Dünyada Eşine Az Rastlanan 3 Bin Yıllık Kaya Resimleri Bulundu

“SELFİE TURİZMİNDEN HİKAYE VE ÖYKÜ TURİZMİNE DÖNÜŞECEĞİZ”

İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz ise yapılan çalışmanın turizmi destekleyeceğini ifade ederek, “Bu projeyi ben çok önemsiyorum. İkizdere’nin bugüne kadar yüzeysel olarak tarihi araştırması hiç yapılmadı. Biz hep bunu söylüyoruz. Rize’de de artık bunun farkına varıldı. Turizm master planı ile İkizdere gündeme geldi. İkizdere’nin çok eskiye dayanan bir tarihi var. Bu noktada bizim kumumuz, denizimiz ve güneşimiz yok. Burada coğrafyamız, tarihimiz ve kültürümüz var. Bunu da bir akademik tabana oturtmak istiyoruz. Bu çalışma, gelişen turizmin altyapısı olacak. Çünkü turizm hikaye sever. Hocamızın dediği gibi selfie turizminden hikaye ve öykü turizmine dönüşeceğiz. Çünkü insanlar bölgeye geldikleri zaman oluşan hikayeleri yerinde görmek ister ve milattan önce 2 bin ve 4 bin tarihleri arasında yaşanmışlık var bu bölgede. Her zaman anlatılanlar vardı. İkizdere’de yeşilimiz ve doğamız var buna ek olarak kültür varlıklarımızı koyacağız. Geçmiş dönemde yaşanmışlıkların altyapısını oluşturacak bir çalışma” dedi. (DHA)

İlginizi çekebilir→ Araştırmacılar, dünyada daha önce keşfedilmemiş bir tür keşfetti! Görüntüleri ele alındı! Şaşkına çevirdi→ TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Nihat Hoca

Sayın yönetici, "Bozkurt kavimleri" ne demek? Aydınlatabilirseniz kavimler tarihi ile ilgili bir cehaletimden kurtulacağım inşallah. Hatta "Bozkurt kavimleri" bilgisiyle ilgili bir de haber yaparsınız. Muhteşem olur.

Berk akif

Her alanda iyi gelişmiş olmalıyız Örnek gazete sahipleri veya yazarları veya çalışanları Avrupa örnekleri vereyim Avrupa gazetelerinde okuyorum internetten 7/24 yazılar sürekli güncelleniyor Ülkemizdeki gazetelere bakıyorum genelde saat sabah 9 veya 10 olmuş daha dünkü eski yazılar uyku modundalar Avrupa gazetelerinde sabahın 4/5veya sabah 6 hersey yenileniyor Akşam burada 5 de bitiyor belki Avrupa gaz. gece boyu devam ediyor Tatil günleri burda gazete hayatı belki duruyor Avrupa’da hep devam ediyor Tabiki her işçinin dinlenme tatil saatleri ,günleri ,tatilleri var Onlar ikinci vardiya tatil vardiyası bayram vardiyasınin işçileri var hayat 7/24 devam ediyor neden bizlerde extra elamanlarla bunlari yapamıyoruz hemde bir şekilde her firma ,şirket böyle yapsa işsizlik azalır. Saygılar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23