• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?

Yeniakit Publisher
2020-02-24 13:18:00 -
Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?

Recep ayıyla birlikte üç aylarda 25 Şubat Salı günü başlıyor. Recep ayının başlamasıyla birlikte milyonlarca kişi “Recep ayında oruç tutulur mu?” , “Recep ayı orucu ne zaman tutulur?” , “Üç aylarda nasıl ibadet edilir?” sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?

Recep ayıyla birlikte üç aylarda 25 Şubat Salı günü başlıyor. Recep ayının başlamasıyla birlikte milyonlarca kişi “Recep ayında oruç tutulur mu?” , “Recep ayı orucu ne zaman tutulur?” , “Üç aylarda nasıl ibadet edilir?” sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir? 

Recep ayı ne zaman?

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşuyor. Yani, üç aylar Recep ayıyla başlıyor. 2020 yılında Recep ayı 25 Şubat tarihinde başlıyor.

Üç aylar orucu var mı?

İslâm’da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç asıl kaynaklarımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tutmalıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).Dinimize göre Ramazan ayının dışında diğer ayların 3 gününü oruçlu geçirmek çok önemlidir. Özellikle pazartesi ve Perşembe günlerini oruçlu geçirmenin çok kıymetli olduğu belirtilir.

Oruç tutulması yasak olan günler hangileridir?

Dinimizde, oruç tutmanın emredildiği veya tavsiye edildiği günler olduğu gibi, oruç tutmanın yasaklandığı veya hoş karşılanmadığı günler de vardır. Yasağın mahiyetine ve ağırlık derecesine göre, bugünlerin bir kısmında oruç tutmak haram veya tahrîmen mekruh, diğer bir kısmında ise tenzîhen mekruhtur.

Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67). Ramazan bayramının sadece birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak yasaktır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396). Bu günlerde oruç tutmanın yasak oluşunun nedeni, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmalarıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir. Bundan dolayı, ona “fıtır/iftar bayramı” denilmiştir. Ramazan bayramının ilk günü bu yönüyle bir aylık Ramazan orucunun iftarı olmaktadır. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki bunun en azından edep dışı olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 49).

Hacıların, oruç tuttukları takdirde güçsüz ve yorgun düşme ihtimalleri bulunduğu takdirde, Zilhicce’nin 8. “terviye” ve 9. “arefe” günlerinde oruç tutmamaları daha uygun olur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), arefe günü Arafat’ta olanların oruç tutmalarını yasaklamıştır (Ebû Dâvûd, Savm, 64). Çünkü hac ibadetini yaparken daha zinde ve canlı olmaları, öncesinde nafile oruç tutmuş olmalarından daha hayırlıdır.

Bunların dışındaki bazı günlerde oruç tutmak ise çeşitli sebeplerle mekruh sayılmıştır. Mesela; sadece âşûrâ gününde (Muharrem ayının 10. gününde) oruç tutmak, yahudilere benzemek ve onları taklit etmek anlamını içerdiği için mekruh görülmüştür (Ebû Dâvûd, Savm, 66).

Şek günü (Şaban ayının sonuna gelip, Şaban’dan mı yoksa Ramazan’dan mı olduğunda şüphe edilen gün) oruç tutmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), Ramazan’ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır (Buhârî, Savm, 11, 14; Müslim, Sıyâm, 21; Ebû Dâvûd, Savm, 11).

İki veya daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak mekruhtur. Buna visâl orucu (savm-i visâl) denir. Hz. Âişe’nin belirttiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) visâl orucu tutmalarını yasaklamış; kendisinin bu şekilde oruç tuttuğu hatırlatılınca da “Siz benim gibi değilsiniz; beni Rabbim yedirir, içirir.” (Müslim, Sıyâm, 55-58) diye cevap vermiştir.

Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?

Geldik merak ettiğiniz “Recep ayının ilk orucuna nasıl niyet edilir?” sorusunun cevabına. Öncelikle kaza orucu olan kişi, önce kaza orucunu tutmalı. Daha sonra da nafile oruç tutmak isterse onları tutabilir.

“Niyet ettim Allah rızası için Recep ayının orucunu tutmaya” eğer Ramazan’dan kazaları varsa “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını tutmaya” diye niyet edilir.

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

mustafa

KİŞİ NİYET ETTİM ORUÇ TUTMAYA DER. RECEP AYI ORUCU DİYE NİYET EDİLMEZ ÇÜNKÜ BÖYLE BİR AY ORUCU YOKTUR. SADECE RAMAZAN İÇİN NİYET ETTİM RAMANAZAN ORUCUNA DENİR. DİĞER ORUÇLAR İÇİN SADECE NİYET ETTİM ORUÇ TUTMAYA DENİR. ALLAHIN DİNİNE YENİ AYETLERMİ EKLİYORSUNUZ. NEDEMEK NİYET ETTİM RECEP ORUCUNA DİYE. DİNDE RECEP AYI ORUCUMU VARMIKİ BÖYLE SÖYLENSİN. SADECE ORUCA NİYET EDİLİR. ALLAHIN DİNİNE ZAM YAPANLAR BEDELİNİ CEHENNEM ATEŞİYLE ÖDER.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23