• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rant gidince çapulcu oldu

Yeniakit Publisher
2013-06-11 21:00:00 - 2013-06-11 20:46:13
Rant gidince çapulcu oldu

Gezi Parkı eylemlerine ‘Ben de çapulcuyum’ diyerek destek veren Garanti Bankası Genel Müdürü, meğer vergi indirimi, reklam ve müşteri sağlayan MEB kaynaklı tatlı rantın kesilecek olmasından rahatsızmış!..

FATİH AKKAYA / ANKARA
Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerini destekleyerek, “Ben de çapulcuyum” diyen Ergün Özen’in başında bulunduğu Garanti Bankası’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile 5 yıldır sürdürdüğü “hizmetiçi eğitim kursu projesi” ile devletin sırtından hem reklam yaptığı hem de çok büyük rakamlarda vergi indirimi kazandığı ortaya çıktı.
OLAYIN SEYRİ
Garanti Bankası ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 20 Haziran 2008’de “İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokole Garanti Bankası adına Yönetim Kurulu Başkanı olarak Ferit Şahenk, MEB adına ise dönemin Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül imza attı. Protokolün amacı şöyle kayıt altına alındı: “Eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim hizmetlerinin kalitesinin artırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile Garanti Bankası A.Ş. işbirliğinde MEB taşra teşkilatında görevli yönetici, öğretmen ve ilköğretim müfettişlerinin kişisel ve mesleki gelişmelerine yönelik, illerde mahalli olarak hizmetiçi eğitim düzenlenmesi…”
MASRAFLAR VERGİDEN DÜŞÜLDÜ
Garanti protokolü, kurduğu Öğretmen Akademisi Vakfı eliyle yürüttü. 5 yıllık bu protokol kapsamında onbinlerce MEB personeli öğretmen, yönetici ve müfettişe hizmetiçi eğitim kursu verildi. Proje için 15 milyon TL kaynak ayıran Garanti Bankası, masraflarının tamamını, Eğitime Yüzde Yüz Destek kampanyası kapsamında vergiden düştüğü gibi, MEB üzerinden reklamını yaptı, onbinlerce Bakanlık personelini müşteri listesine kazandırdı.
PROTOKOL 20 HAZİRAN’DA SONA ERİYOR
Garanti Bankası ile MEB arasındaki protokolün süresi 20 Haziran 2013’te doluyor. Protokolün uzatılması tarafların mutabakatına bağlı.
MEB YENİLEMEK İSTEMİYOR
Edinilen bilgilere göre, son Gezi Parkı olaylarının da etkisiyle Bakanlığın protokolü yenilemeyeceği tahmin ediliyor.
BANKADAN ŞEYTANLIK
Bunu sezen banka ise kendisine vergi indirimi ve reklam imkanı sunan protokolün uzatılması için çok ilginç bir yola başvurdu. Akit’in edindiği bilgilere göre, banka, 20 Haziran’da sona erecek olan protokolün kendiliğinden uzamasını sağlamak için alelacele 18-28 Haziran tarihleri arasında kurs açtı. Banka, MEB’in ilgili genel müdürlüğüne 7 Haziran 2013 tarihinde bir yazı göndererek, 18-28 Haziran tarihleri arasında yeni kurs açtıklarını bildirdi ve kursa alınacak eğitim görevlileri için izin istedi.
MEB TUZAĞA DÜŞECEK Mİ?
Bakanlık ilgili yetkililerinin bu izin talebine olumlu cevap vermesi, 20 Haziran’da süresi dolacak olan işbirliği protokolünün uzaması, yani uzatılmasına olur verilmesi anlamına geliyor. Garanti yetkililerinin 7 Haziran’dan bu yana bakanlığın ilgili genel müdürlük yetkililerini “şu izni verin hadi” diye sıkıştırdığı öğrenildi. Bakanlık yetkililerinin, Garanti’nin yeni kurs açma girişiminin ne anlama geldiğini görerek, oyuna gelmemesi bekleniyor.
ÇAPULCU ÇIKIŞI PROTOKOLLE Mİ ALAKALI?
Öte yandan, projeyi yürüten vakfın başkanlığını da yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen’in, Gezi Parkı eylemcilerine destek vererek, “ben de çapulcuyum” diye çıkışmasının sözkonusu protokolün süresinin doluyor olmasıyla bir ilgisinin olup olmadığı merak ediliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23