• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PKK'nın son kararı HDP'nin planlarını alt üst etti

Yeniakit Publisher
2015-02-18 08:53:00 -
PKK'nın son kararı HDP'nin planlarını alt üst etti

Tüm Türkiye Abdullah Öcalan ve PKK’dan ‘Silahlara elveda’ müjdesi beklerken Kandil’den gelen soğuk açıklamalar hayal kırıklığı yarattı.

AK Parti hükümetinin başından beri büyük bir çaba ve sabırla yürüttüğü, Çoğu HDP’linin ve Abdullah Öcalan’ın da sahip çıktığı çözüm süreciyle ilgili olarak Kandil’in ‘Mücadele için silahları bırakmayız’ tavrı, süreci tıkayacak mı bilinmez ama son tablo insanları umutsuzluğa sürükledi.

UMUTLAR TÜKENDİ Mİ?

Abdullah Öcalan’ın yazdığı ve HDP’liler tarafından Kandil’e ulaştırılan ‘silah yerine siyasetle mücadele edelim’ uyarısı PKK’nın silahlı kanadı tarafından reddedildi. Peki bu reddedilişle birlikte ümitler tükendi mi? Elbetteki hayır!

SON HEDEF NEVRUZ'DA SİLAHLARIN BIRAKILMASI

HDP’nin açıklamadığı, Öcalan’ın bizzat kaleme aldığı ve Kandil’e ulaştırılan mektup 2013 yılında kutlanan Nevruz Bayramı’ndaki mektubun daha da detaylandırılmış haliydi. Mektubun temeli, PKK silahlı mücadele yerine siyasi mücadeleye dayanıyordu. Kandil, siyasi mücadeleyi reddetmesi şimdilik bir müzakere aracı olarak kullanılıyor. Yani hiçbir şey tükenmiş değil. Müzakereler devam ederken silah bırakma çağrısı 21 Mart’taki Nevruz’a ertelendi. Son hedef, bu Nevruz’da ‘silahı bırak siyaset yap’ çağrısının tekrar edilmesi.

PKK'NIN SON TAVRI HDP'YE BÜYÜK ZARAR VERECEK

Hala silahı bir iktidar aracı olarak Kandil ve PKK, siyasetten korkuyor, ‘silah olmadan yok olacağı’ endişesi taşıyor. Aslında PKK’nın bu tavrı HDP’nin de 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde baraj altında kalmasına da sebep olabilir. Eğer PKK, Öcalan’ın çağrısına olumlu yaklaşsaydı, en azından seçimler öncesi güzel bir hava yakalanmış olacaktı. Selahattin Demirtaş’ın 10 Ağustos 2014’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yakaladığı başarının bir benzeri bu seçimlerde de yakalanabilirdi. Çünkü huzurlu bir ortamda yapılması muhtemel bir seçimde HDP, daha önceki seçimlerdekinin aksine batıdan oy alabilecek ‘aday profili’yle seçim barajını geçebilirdi.

HDP'NİN ELİNİ KOLUNU BAĞLAYAN KARAR

PKK ve Kandil’in silahları bırakmama tavrı HDP’nin elini kolunu bağlayarak, planlarını alt-üst etti. Çünkü HDP seçim stratejisini Öcalan'ın silahlara elveda çağrısı üzerine kuruyordu. HDP de Kandil'den böyle bir tavır beklemiyordu. Kandil’in tavrında bir değişiklik olmazsa olası bir çatışma ortamında HDP’nin baraj altında kalması büyük bir ihtimal.

Kaynak: Haber7

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23