• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PKK giderse süreç başlar

Yeniakit Publisher
2013-02-25 22:17:00 - 2013-02-25 21:17:54
PKK giderse süreç başlar

Daha önce ‘silah bırakmayı’ ve ‘ülkeyi terk etmeyi’ ön şart olarak belirlediklerini belirten Başbakan, “Teröristler sınırdan ikinci bir ülkeye gittiği anda bu süreç fiilen başlar. Ondan sonra sırada Mahmur Kampı var, bu BM ile görüşülerek halledilmesi ger

HABER MERKEZİ
Başbakan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’nden dönüşünde, uçakta gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı.
İmralı ile görüşmeler ve başlatılan barış sürecine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, “İmralı Süreci” diye bir şey olmaz, ‘’Çözüm Süreci’’ olur. İmralı süreci diye bir süreç olmaz. Bizim, benim aldığım brifingde Batı’da böyle ciddi bir sıkıntının veya itirazın olduğuna dair bir şey yok. Akil adamlar içerisinde Batı’ya yaşayan Kürtlerden, onun içinde yer alanlar veya yer almak isteyenler var. Onlarda da çok ciddi şekilde karşı çıkan olmadı, farklı bazı tavırlar olabilirse onu bilemem. Çünkü her zaman oluyor. Bizim ‘beyaz’ dediğimize herkes ‘beyaz’ demiyor, ama maalesef bazıları kendi karakteristik yapısıdır. Bakıyor çözüme giriyor, çözülmemesi için ellerinden ne geliyorsa onu yapıyor.
Ben geçen hafta Mardin’deydim. Mardin’de herkes harmandır. Midyat Arap’tır, Kızıltepe tamamıyla Kürt’tür. Kızıltepe konuşmamda asgari 20 bin kişi vardı, coşku, heyecan doruk noktadaydı. Midyat, hamdolsun... Orada da 10-15 bin kişi vardı, Mardin gayet iyiydi. Bütün bunlar gösteriyor ki herkes ‘çözüm sürecinin içerisinde ben ne yapabilirim’ diyor. Böyle bir süreç devam ediyor” dedi.
Erdoğan, Habur sürecinin hatırlatılması üzerine de, “Bizim için şu anda birinci derecede Kandil’dekiler, Türkiye’dekiler. Türkiye’deki teröristler sınırdan ikinci bir ülkeye gittiği anda bu süreç fiilen başlamış demektir. Ondan sonra Mahmur Kampı var, bu  BM ile görüşülerek halledilmesi gereken bir süreçtir. Çünkü orası adeta kuluçka merkezi gibi, bir diğer tarafta tabi Kandil var. Bunlar da bizim Kuzey Irak yerel yönetimi ile çözmemiz gereken bir konu. Bunların hepsi Türkiye’dekilerin, ülkemizi terk etmesinden sonra atılacak adımlardır. Biz ne diyoruz? ‘Geçmişte düşülen yanlışlara tekrar düşülmesin’. Gerekli olan tedbirleri biz alırız” diye konuştu.
İSTANBUL’A YAPILACAK 3. HAVALİMANI
İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı için telaffuz edilen 150 milyon/yıl yolcu sayısının telaffuz edildiği ile ilgili bir soruya Erdoğan, “Açık, net söyleyeyim; 150 milyon diye bir şey söz konusu değil. Bu bakanımızın arazinin büyüklüğü sebebiyle, ihtiyaç duyulması halinde burası 150 milyona çıkabilecek düşüncesiyle söylediği bir şey. Bu işin ilk etabı 100 milyondur.
Hepsini burayı yapacak olan firma alacak ve işletecektir. Dosya alma noktasında iş iyi gidiyor, 15 firma dosya aldı. Bunların içerisinde çok güçlü firmalar var, halen de almaya devam ediyorlar” diye cevap verdi.
Erdoğan, Çamlıca’ya yapılacak cami konusunda da “Çamlıca cami ile ilgili herkes yazdı, çizdi, konuştu. Burada ihaleyi kazanan firma veya iki kızımız, olaya olumlu bir yaklaşım getirdiler. Nedir o? Biz Mimar Sinan Üniversitesi, Teknik Üniversite bunlarla görüştük. Sağ olsunlar rektörlerimiz yanlarında ilgili hocaları alıp gelmek suretiyle beraberce proje üzerinde düşüncelerini söylediler. ‘Şurası uygundur, burası uygun değildir, şöyle olursa daha iyi olur’. Fakat o mimar kızlarımız, ‘ben burada söz söyletmem, bunun müellifiyim’ asla böyle bir şey içerisine girmediler. Hepsi bir nezaket içerisinde ‘hocam çok teşekkür ederiz, bu katıkları aynen yerine getireceğiz’ dediler. Biz, kızlarımıza 15 gün süre verdik, 15 gün sonra kızlarımız maketiyle beraber o düzenlemeyi de yapmak suretiyle projeyi tadil ettiler, önümüze getirdiler. Ondan sonraki süreçte tekrar üniversiteyle irtibatımızı sürdürdük, tekrar görüştük, bazı tavsiyelerde bulundular. İş kemale erdi. Şimdi inşallah orada hafriyata başlıyoruz ve 2.5 yılda orayı tamamlayalım diyoruz” dedi.
ABD’YE SURİYE SİTEMİ
Suriye’deki olaylar ve uluslararası toplumun olaylara yaklaşımı ile ilgili bir soru üzerine Erdoğan, “Suriye’nin bütünlüğü bizim için çok çok önemli. Irak’ta yaşanan sıkıntının da yaşanmasını istemiyoruz. Biz, Kuzey Suriye gibi bir oluşuma Türkiye olarak müsaade edemeyiz. O bize farklı yetkiler, farklı haklar verir. Kimsenin de böyle bir şeye müsaade etmemesi lazım. ABD, henüz elini taşın altına koymadı. Suriye’de 2 yıl hemen hemen devriliyor, bu süre içerisinde henüz Amerika’nın net tavrı ortada yok. Kınıyor falan, bu tür
şeylere eyvallah tamam da biz Amerika’dan başka bir şey bekliyoruz... Rusya’nın ortaya koyduğu menfi tavır, Çin’in tavrı ortada. Bunlarla bizim görüştüğümüz kadar Amerika’nın da görüşmesi lazım, eğer bu işi çözmek istiyorsa onlarla masaya oturması lazım... İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da Arap Ligi’nin de eleştirilmeye layık olduğunu söyleyebilirim. Ne Arap Ligi ne de İslam İşbirliği Teşkilatı Suriye konusunda şu ana kadar ciddi bir tavır, yük almamıştır... Suriye konusu böyle gitmeyecektir. Ben, bunun çok daha fazla uzayacağı kanaatinde değilim. Artık son dönemece giriliyor gibi geliyor bana” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23