• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PKK eğitim düsmanı

Yeniakit Publisher
2014-10-13 07:52:00 - 2014-10-12 21:36:47
PKK eğitim düsmanı

Sokakları terörize eden grupların izinsiz gösterilerinden eğitim kurumları büyük zarar gördü. PKK’lı vandallara hedef olan bin 113 binadan 212’sinin okul olduğu belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Eğitimin önünü kesemezler” derken; PKK’nın özellikle okulları hedef alması, ‘PKK eğitim düşmanı’ dedirtti

AKİT / ANKARA - Kobani bahanesiyle sokakları terörize eden PKK’lı vandalların saldırdığı bin 113 binadan 212’sinin eğitim kurumu olması dikkat çekti. IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısı bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, eğitim ve kültür kurumları eylemcilerin hedefi oldu. Gösterilerde en ağır bilançonun yaşandığı iller arasındaki Diyarbakır ile Mardin’de saldırılan 70 okuldan 15’i kullanılamaz hale geldi.

BİN 113 BİNA HASAR GÖRDÜ

HDP’nin 6 Ekim’de, Kobani’de yaşananlara karşı harekete geçilmesi gerektiği yönündeki çağrısının ardından 35 ildeki izinsiz gösterilerle ortalık savaş alanına çevrilirken; İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın 2 gün önce açıkladığı resmi rakamlara göre, gösterilerde 25 kaymakamlık binası, 67’si emniyet, 29’u siyasi parti, 212’si okul olmak üzere bin 113 bina da hasar gördü. Çok sayıda kentte okul binaları molotofkokteyli atılarak yakıldı.

EĞİTİMİN ÖNÜNÜ KESEMEZLER

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yakılan okullara ilişkin tepkisini İstanbul’da yaptığı açıklamayla ortaya koymuştu. Avcı, olaylara ilişkin değerlendirmesinde, “Bu tür terör girişimleriyle Türkiye’de ve o bölgede eğitimin önünü kesemezler. O çocukların eğitimini engelleyemezler. Eğitim kurumlarını kundaklamak, halk düşmanlığıdır. Bununla eğitimin önünü kesemezler, biz o okulların daha iyisini yaparız” demişti.

MOLOTOF VE TAŞLARLA SALDIRDILAR

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın Müşavirliği ve çeşitli illerdeki il milli eğitim müdürlüklerinden alınan bilgiye göre,  özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki illerde bulunan eğitim kurumları, saldırıların hedefi haline geldi. Saldırılar, genellikle molotofkokteyli ve taş ile gerçekleşti. Okulların önemli bölümü, çıkan yangınlar sonucu kullanılamaz hale geldi. Mardin’de 36, Diyarbakır’da 34, Hakkari’de 28, Van’da 18, Siirt’te 15, Şırnak’ta 13, İstanbul’da 11, Muş’ta 6, Batman’da 4, Mersin ve Bingöl’de biri İmam-Hatip 3’er, Tunceli ve Bursa’da 2’şer, Adıyaman ve Gaziantep’te 1’er okul ve eğitim kurumu terör örgütü PKK yandaşlarının hedefi oldu.

MÜZE VE KÜLTÜR KURUMLARI DA VANDALLARIN HEDEFİ OLDU

Gösterilerde eğitim kurumlarının yanısıra Diyarbakır, Siirt ve Muş’un Varto ilçesindeki kültür kurumları da eylemcilerin hedefi oldu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Ziya Gökalp Müzesi, 7 Ekim’de molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Saldırıda ayrıca müzenin envanterinde bulunan 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada; izinsiz gösterilerde zarar gören 34 okul ve Ziya Gökalp Müzesi’ndeki hasarın bedelinin 8 milyon lira olduğu belirtildi.

Siirt’te ise molotofkokteyli ile yapılan saldırıların ardından çıkan yangında 3 katlı İl Halk Kütüphanesinin zemin katında bulunan arşiv, çocuk ile engelliler bölümleri hasar gördü. Büyük bölümü kullanılamaz hale gelen kütüphanenin 1964 yılından bugüne kadarki tüm arşivi kül oldu. Kütüphanedeki 58 bin kitabın yüzde 80’i ise kurtarıldı.  

Muş’un Varto ilçesinde ise bünyesinde 190 kişilik çok amaçlı salon, kütüphane, sergi salonu, atölyeler ile idari ve teknik mekanlar bulunan kültür merkezi de saldırılardan büyük zarar gördü.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23