• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PKK dışarı umut içeri

Yeniakit Publisher
2013-05-08 23:24:00 - 2013-05-08 20:29:32
PKK dışarı umut içeri

BDP’lilerin ve Murat Karayılan’ın çekilme takvimini 8 Mayıs olarak açıklamasının ardından, dün PKK’lılar gruplar halinde sınır dışına çıkmaya başladı. Çatışma ortamının durması ve PKK’nın ülkeyi terketmesi bölge halkının ve bütün Türkiye’nin çözüme yöneli

HABER MERKEZİ
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekilleri ve PKK lideri Murat Karayılan’ın PKK mensuplarının 8 Mayıs tarihinde ülke dışına çıkacağını açıklamasının ardından dün PKK mensupları ülke dışına çıktı. PKK’nın çatışmaları bırakması ve ülke dışına çıkması bölgede umut oluşturdu. Bölge insanları yaptığı açıklamada, artık barışın gelmesi ile mutlu ve huzurlu olduklarını söyledi.
GECE SAATLERİNDE ÇEKİLDİLER
Çözüm süreci kapsamında PKK’lılar sınır dışına çekilmeye ilk saldırıyı başlattığı Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nden başladı. PKK’lıların dün saat 03.00’ten itibaren gruplar halinde sınır dışına çekilmeye başladığı öğrenildi. Sınır kesiminde bulunması, ayrıca sarp kayalıklar ve ormanlık bir alan olması nedeniyle PKK’nın en yoğun eylem yaptığı Şemdinli’de PKK’lıların çekilmesi, sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Geçen yıl 23 Temmuz’da Zorgeçit bölgesinde PKK’nın yol kesmesi ile başlayan ve yaklaşık 2 ay süren operasyon ve yoğun çatışmalara sahne olan bölgeden PKK’lıların çekilmesi için bir dizi ön hazırlık yapıldı.
İLK HAREKETLİLİK ŞEMDİNLİ’DE GÖRÜLDÜ
İlk hareketlilik, Şemdinli ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Türkiye- İran - Irak sınırının kesiştiği Gediktepe’de başladı. Sayıları 5-10 arasında değişen PKK’lı gruplar, sabah saatlerinden itibaren Irak topraklarında bulunan ve sınıra yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Hakurk kampına gitmek üzere yola çıktı. Bir diğer hareketlilik de yine sabah saatlerinde Aktütün bölgesinde gözlendi. Şemdinli’ye 80 kilometre uzaklıkta bulunan Aktütün Köyü’ne yakın olan Çarçel bölgesinden hareket eden gruplar, yine Irak topraklarındaki Basyan, Zap ve Avaşin kamplarına doğru gitti. Bu kamplarda verilecek molanın ardından PKK’lıların yine gruplar halinde Çemço’ya gidecekleri belirtildi.
EN YOĞUN ÇIKIŞ DERECİK’TEN
Şemdinli’den çekilmede en yoğun hareketlilik ise Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik Beldesi’nin dağlık kesiminde gözlendi. Sarp dağlık bölgedeki mağaralardan çıkan PKK’lılar gruplar halinde sınırı geçerek Irak topraklarındaki Kaniyareş Kampı’na yöneldi.
Hakkari’nin Çukurca ilçesi kırsalında da bir grup PKK’lı Kuzey Irak’a geçti.
İZLEME KOMİSYONLARI DA BÖLGEDE
Bu arada, geri çekilmenin herhangi bir provokasyonla karşılaşmaması için BDP de tedbir aldı. Süreci izlemek için Hakkari’de kurulan komisyonlardan biri de Şemdinli’de görev aldı.
Şemdinli’de BDP İlçe Başkanlığı’ndan yetkililer ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerden oluşan 10 kişilik bir komisyonun çekilmeyi izlemek için Şemdinli kırsalında bulunduğu ve süreci takip ettikleri kaydedildi.
KÖYLÜLER: GRUPLAR HALİNDE GİTTİLER
Bu arada isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı köylüler de, PKK üyelerinin gruplar halinde bölgeden çekildiklerini doğruladı. Hakkari’de herhangi bir hava hareketliliği yaşanmazken, insansız hava araçlarının (İHA) da bölgede görünmediği belirtiliyor. Sınır boylarında bulunan askerlerin çekilme anına tanıklık edip etmediği hakkında ise net bir bilgi alınamadı. Bazı köylüler, bölgede herhangi bir askeri operasyona tanıklık etmediklerini ifade etti.
DEMİRTAŞ: “GECE HAREKET EDİYORLAR”
AFP’ye konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Çekilmenin başladığını biliyoruz” dedi. Demirtaş, PKK’lıların, hem olası gerginliklerin önüne geçmek hem de güvenliklerini tehlikeye atmamak için hava karardıktan sonra hareket ettiklerini söyledi. BDP lideri, “Gündüzleri görünmeyip, geceleri hareket etmeyi tercih ediyorlar” diye konuştu. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, Associated Press’e yaptığı açıklamada, ilk grup PKK’lının Kuzey Irak’taki kamplara doğru hareket ettiğini söyledi.
BULDAN: MÜDAHALE OLURSA
SÜREÇ SIKINTIYA GİRER
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise yaptığı açıklamada, “Bu tarihi günlerde, bu tarihi süreçte 8 Mayıs, bizim için çok önemli ve çok anlamlı bir gün” dedi. Buldan sözlerinin devamında herhangi bir müdahale gerçekleşmesini istemediklerini, bir müdahale gerçekleşirse sürecin sıkıntıya gireceğini söyledi.
PROVOKATİF GÜÇLER ENGELLENMELİ
Van’ın Erciş ilçesinde düzenlenen mitinge katılan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise, terör örgütü üyelerinin ülke dışına çekilmesine ilişkin, “Bazı provokatif güçler bu süreci sabote etmek adına birtakım girişimlerde bulunabilirler. Bunların engellenmesi gerekiyor” dedi.
Tuğluk, sabırla ve büyük bir özveriyle çözüm sürecini neticeye ulaştıracaklarına değinerek, şöyle konuştu:  “Bu çözüm ve barış süreçleri hiç de kolay olmayacak. Önümüze birtakım engeller birtakım zor yollar çıkacak. Ama gerçekten bu süreci sabırla, inançla, iddiayla yürütmek durumundayız. Çünkü biz bir barış şansı, bir çözüm şansı yakaladık. Eğer bu kez de çözümü, barışı gerçekleştiremezsek her şey çok daha kötü olacak. Biz, bir kez daha acıların yaşandığı bir sürecin başlamasını istemiyoruz. Bu nedenle bunu başarmak zorundayız. Bunu da adil, eşitlikçi bir çözüm ile taçlandırmak istiyoruz.”
Çekilme sürecinde kimsenin burnunun kanamasını istemediklerine işaret eden Tuğluk, “Bu konuda tedbirlerin alınması gerekiyor. Bazı provokatif güçler bu süreci sabote etmek adına birtakım girişimlerde bulunabilirler. Bunların engellenmesi gerekiyor. Süreci hassasiyetle takip edeceğiz” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23