• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Piyasalardan ‘düşük faiz’e destek

Yeniakit Publisher
2013-04-10 20:19:00 - 2013-04-10 20:22:32
Piyasalardan ‘düşük faiz’e destek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 6 faiz oranını yüksek bulmasını belirtmesinin ardından gözler Merkez Bankası’nın salı günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Piyasalar düşük faize olumlu yaklaşırken, MB’nin TL’deki aşır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Borsa İstanbul’un açılışında, yüzde 6 faiz oranını yüksek bulduğunu belirtmesinin ardından  piyasalarda TCMB’nin gelecek hafta salı günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde indirim beklentisi güçlenirken bu durum yurtiçi bono faizlerine de olumlu yansıdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) faiz indirim beklentisi, hem de kötü gelen ABD verileri ve Japonya’nın genişlemeci politikaları sonrası tüm global faizlere olumlu yönde yansıyan bir hava oluştu. Hazine’de bu gelişmeler ışığında nisan ayı borçlanma programını ihalelere gelen güçlü talep ve piyasa beklentilerine paralel getirilerle tamamladı. Geçen hafta açıklanan reel efektif döviz kuru TCMB’nin işaret ettiği kritik seviye olan 120’ye yaklaşırken, ABD doları/TL paritesi de bir haftalık süreçte 1,82 seviyelerinden 1,78 seviyelerine kadar geriledi. Öte yandan tahvil-bono piyasasında ise gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta yüzde 6,40 seviyelerini test ettikten sonra bu seviyeden gelen alımların etkisi ile yaklaşık 60 baz puan gerileyerek yüzde 6 seviyesinin altına kadar geriledi.  Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan analistler TCMB’nin gelecek hafta salı günü gerçekleştireceği PPK toplantısında, Türkiye ekonomisinde büyümeye ilişkin arzu edilen toparlanmanın gerçekleşmemesi ve TL’deki aşırı değerlenmeyi önlemek için politika faizinde değişikliğe gidebileceğini belirtiyor.
MB KÂR PAYI ÖDEYECEK
Öte yandan Merkez Bankası, hissedarlarına, 2012 yılı kâr payı olarak 82 numaralı kupon karşılığında hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden brüt yüzde 12 ödeme yapacak.
HAZİNE 1.5 MİLYAR DOLAR BORÇLANDI
Hazine, Citigroup, Credit Suisse ve JP Morgan’a verdiği yetki çerçevesinde 1,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi. 16 Nisan 2043 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 4,875, yatırımcıya getirisi ise yüzde 4,95 oldu. İhraç, bugüne kadar Hazine tarafından dolar piyasasında 30 yıl vadede yapılan en düşük kupon oranlı tahvil ihracı olarak dikkati çekti.

MB politika faizinde indirime gidebilir
EKONOMİST ALİ İHSAN GELBERİ: TCMB, 2010 yılı sonundan beri faiz koridorunun üst bandı, alt bandı, bir haftalık repo faizi olan politika faizi, ihale ile belirlenen aylık borç verme faizi gibi değişik faiz oranları kullanıyor. MB, bankacılık sisteminin, kendisinden borçlanma maliyetini günlük olarak piyasaya verdiği likiditeyi artırıp azaltmak suretiyle belirleyebiliyor. 16 Nisan’daki toplantıda TL’deki aşırı değerlenmeyi önlemek için politika faizinde bir indirime gidebilir. MB, likidite politikasında bir değişikliğe gitmeyip, piyasaya verdiği parayı kısmaya devam edebilir. Böylece, politika faizi indirimi yapılmış olmasına rağmen, bankaların TCMB’den borçlanma maliyeti ve gecelik faizler düşmeyebilir.
EKONOMİST İNANÇ SÖZER: İkinci kez yatırım yapılabilir kredi notu seviyesine ulaşmak veya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) önlemleri ile sağlıklı büyüme patikasının güçlenmesi gibi risk primlerini azaltacak bir gelişmenin hayat bulduğu ortamda, TCMB’nin hem politika faizinde hem de faiz koridorunda ilave indirimler yapabileceğini tahmin ediyoruz. Sağlıklı büyümeye ulaşabilmek için tüketici kredilerini arz yönlü olarak frenlemeye yönelik makro-ihtiyati politikaların yararlı ve destekleyici olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan BDDK’nın tüketici kredilerinde karşılıkları artırmasının, hem daha düşük enflasyon hem daha düşük faiz imkanı sunabilecek.
EKONOMİST GÜLAY ELİF GİRGİN: İlk olarak TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın 16 Nisan’da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde bir indirimin gündemde olabileceğine dair güçlü sinyali, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) beklentilerin bir hayli ötesinde genişlemeci bir varlık alım programını açıklaması ve Başbakan’ın faizin seviyesine yönelik yaptığı açıklamaların faizde bir ralli yaşanmasına  sebep oldu. Küresel risk iştahındaki gelişmelerin TCMB tarafından algılanış biçiminin ifadesi olan üst bantta bir indirim olasılığını gözardı etmemekteyiz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23