• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
13
Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

2024-05-30 12:27:11
Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Tüm dünyadaki en büyük ölüm sebeplerinden biri olan kardiyovasküler hastalıklar, aslında yaşam tarzında yapılabilecek bazı değişikliklerle birlikte büyük oranda engellenebilir. Özellikle beslenmenizde yapacağınız bazı köklü değişimler, kalbinizi ve damarlarınızı koruyabilir.

#1
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Kan damarlarını etkileyen bir grup hastalık, kardiyovasküler hastalıklar olarak tıp literatüründe yerini alır. Felç ve kalp krizleri de bu terimin kapsadığı geniş bir hastalık grubudur. Her iki durum da, kanın kalbe veya beyne geçişini engelleyen bir tıkanıklık, pıhtılaşma sonucu ortaya çıkabilir. Fakat bu sorunu çözmenin oldukça önemli bir formülü bulunuyor. Beslenmenize bir gıdayı eklemek...

#2
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Yeni araştırmalara göre, tahıl lifi iltihabı etkili bir şekilde azaltabilir, bu nedenle her iki durumu da önlemek önemlidir. JAMA Network Open'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yaşlı insanlarda daha yüksek tahıl lifi alımı, iltihaplanma düzeylerini ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.

#3
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji yardımcı doçenti olan Rupak Shivakoti, Healio'ya çok önemli bilgiler verdi.

#4
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Prof. Shivakoti, "Bu çalışmadaki bireylerin önemli bir kısmı, özellikle en düşük çeyrektekiler, önerilen miktarların altında lif alımına sahiptir. Bu nedenle, bu kişilerin diyet lifi bakımından daha fazla gıda almaları sağlıklarını iyileştirebilir" dedi.

#5
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Ekip, Kardiyovasküler Sağlık Çalışması'na kayıtlı 4,123 yaşlı yetişkinin gıda sıklığı anketlerini ve kan örneklerini inceledi. Başlangıçtan itibaren altı ayda bir yapılan ziyaretler ile katılımcıların lif alımı hakkında fikir veren anketler değerlendirildi.

#6
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Araştırmacılar, günde beş gram tahıl lifi almanın, C-reaktif protein, interlökin 6 sitokinleri ve interlökin-1 reseptör antagonisti konsantrasyonunun önemli ölçüde azalmasıyla bağlantılı olduğunu keşfettiler.

#7
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Kalp krizlerinin önemli bir nedeni, iltihaplanmadır. Bu, atardamarlardaki mevcut plakları gevşeterek kan pıhtılarına neden olur. Kalp krizi, bu kan pıhtılarının kalbe giden atardamarların içinde sıkışması sonucunda ortaya çıkar. Araştırmacılar, tahıl liflerinin sistemik iltihabı azaltmada daha etkili olabileceğini gösterdi.

#8
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Çözümlenmemiş inflamasyonun hem birden fazla hastalık riskinin artması hem de bu hastalıkların sonuçları ile ilişkili olduğu göz önüne alındığında, çalışmalar inflamasyonun bu sonuçlar üzerindeki spesifik aracılık etkisini araştırmalıdır.

#9
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Daha önce kalp krizinden kurtulanların ekmek, pirinç ve makarnada bulunan tahıl liflerinin daha uzun yaşama şansını artırdığı gösterilmiştir.

#10
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Bunun temel nedeni, düzenli olarak tam tahıllı tahıl tüketmek, kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltır. Sindirim sisteminde lifin ona bağlanması ve daha sonra atılım yoluyla vücuttan atılması, kolesterol seviyesini düşürür.

#11
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Better Health adlı bir sağlık kuruluşu, "Kalp hastalığına katkıda bulunan bir faktör, yüksek kan kolesterol düzeyleridir. Pisilyum ve yulaf (beta-glukanlar içeren) gibi çözünür lif açısından zengin olan tam tahıllı tahılların düzenli olarak tüketilmesi, kan dolaşımındaki kolesterol seviyesini önemli ölçüde azaltır ve kalp hastalığını önler" açıklamasında bulu

#12
Foto - Pıhtılaşma riskini bitiren mucize: Kahvaltıda yiyenin damarları tıkanmıyor

Yine de besin kaynağı, kolorektal kanser ve insülin duyarlılığı gibi sağlığın diğer yönleri için büyük faydalar sağlayabilir. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, lif açısından zengin bir kahvaltı, diyabet ve kanserden erken ölüm riskini azaltır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İ. Keskin

Bu tahıl lifi dediğiniz yulaf mı ne?

tugay

sizin vereceğiniz haberin ben adam gibi okunaklı kısa birşey hazırlayamıyormusunuz bu haber dizinimi yüzxünden kanalınızı neredeyse takipten cıkardım
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23