• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Peygamber Danesi olarak biliniyor! Tam bir şifa kaynağı zinde olmanın formülü

Yeniakit Publisher
2022-12-31 14:15:00 - 2022-12-31 14:41:10
Peygamber Danesi olarak biliniyor! Tam bir şifa kaynağı zinde olmanın formülü

Sağlıklı bir yaşam sürmek için dengeli bir kiloya ve ideal yağ oranına sahip olmak en önemli gerekliliklerdendir. Koronavirüs salgınıyla isminden çokça söz ettiren, probiyotik bakımından zengin olan kefir merak konusu oldu. Beş bin yıllık geçmişiyle kefir günümüzde hâlâ şifa deposu olarak tüketiliyor. Uzmanlar uyarıyor yılın ilk günü dikkat etmeniz gereken beslenme kurallarına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Son çalışmalar; kefirin kemik hücreleri tarafından kalsiyum emilimini artırabileceğini ortaya koyarken, kefirin zengin kalsiyum ve K vitamini içeriyor. Peki, probiyotik kefir tüketmek bağışıklığı güçlendirir mi? Kefir nedir? Kefirin sindirim sistemine faydaları neler? İşte tüm detaylar...

Anadolu'da tarih boyunca sofralardan eksik olmayan kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, kefir tüketmek bağışıklığı güçlendirir mi? Kefirin sindirim sistemine faydaları neler? İşte probiyotik deposu kefirin hakkında hiç bilinmeyenler...

Kefir bağışıklığı güçlendiriyor. Kovid-19 riskini ise yüzde 15 azaltıyor.

Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan, tadı ekşimsi, ayran benzeri bir içecektir. Kefirin sağlığa birçok yararı olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Sütün yararlarının tamamına sahip olmanın yanında, kefir aynı zamanda probiyotik özelliğe sahiptir.

"UZUN YAŞAMIN SIRRI KEFİR"

Kefirin, 100-120 yıl ömür süren Kafkasya'daki milletlerinin uzun yaşama sırrı olduğunu belirten Baş, kefirin, sütün mayalanmasından elde edildiğini anlattı.

Prof.Dr. Murat Baş, yoğurttan farklı olarak "kefir danesi" denilen bir kefir mayasının kullanıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Kefir mayasına 'Peygamber Danesi' de deniyor. Kefirin içinde laktik asit bakterisi dediğimiz bir probiyotik bakteri var. Bu laktik asit bakterisi mayalayabilen, konulduğu içeceği, yiyeceği mayalayan maya türleri aslında. Mayalama tekniği yoğurttan çok farklı değil. Yaklaşık 38-40 derece civarındaki bir süte mayayı koyup, etrafını karanlık olacak şekilde kapatıyorsunuz, sonrasında yaklaşık 10-12 saatte kefir oluşmuş oluyor. Daha koyu kıvamlı ve ekşi tadı seviyorsanız 24 saat bekletip bunu elde edebilirsiniz."

"KEFİR ÇOK ZENGİN VE ÇEŞİTLİ BİR PROBİYOTİK KAYNAĞI"

Baş, dünyada da 15 yıldan beri kefirin, fermente içecekler arasında en çok tercih edilen içecek haline geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kefirin hastalıklara iyi geldiği üzerine çok fazla çalışma ve bilimsel kanıt var. O yüzden de şu anda kefir, keyifle içilen bir içecek haline döndü. Yapılan çalışmalarda, kefir mayasının 60'tan fazla çeşit bakteri ve maya içerdiği belirlenmiştir. Bu da onları çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı haline getirir. Kefir bizim damak tadımızda ekşiyi sevenler için iyi bir alternatif, tatlımsı tatları sevenler ise çok tercih etmiyor."

Prof. Dr. Baş, 2007'de bütün dünyada "Mikrobiyom Projesi"nin başladığını ve amacının vücutta yaşayan organizmaları keşfetmek olduğunu belirterek, "Bu proje başladıktan sonra vücudumuzda 100 trilyon mikroorganizma ile yaşadığımız ortaya çıktı. Bunların vücutta sağlıkla ilgili birçok mekanizmayı etkilediği ortaya çıkmaya başladı ve burada da probiyotik bakteriler ön plana çıkmaya başladı. Kefirin de çok iyi bir probiyotik olduğunu biliyorduk aslında. Bağırsak sağlığının birçok hastalıkla ilişkisinin olduğunun anlaşılması üzerine ve probiyotiklerin, fermente içeceklerin daha popüler olmasıyla kefirin adını daha çok duymaya başladık." diye konuştu.

"MARKET YOĞURTLARI PROBİYOTİK DEĞİL"

Kefirin endüstriyel madde olmasının bir dezavantaj oluşturmadığını ifade eden Baş, şöyle devam etti:

"Kefiri, bundan 20 yıl önce kanser hastaları arayıp bulurlardı bir şekilde. O mayayı bulmak çok zordu. Kefir mayası kendi kendine büyüyebilen bir maya, karnabahara benziyor. Büyüdükçe siz onu etrafınızdakilerle paylaşabiliyorsunuz. Ancak fermente içeceklerde kontrol altına alamama gibi bir sıkıntı var. Dışardaki zararlı mikroorganizmalar yaptığınız içecek veya yiyeceğe karışabilir. Bu yüzden standart bir kefirden bahsetmek istiyorsak endüstriyel olması bize avantaj sağlıyor. Bir standart olması gerekiyor. Standart olması için de endüstriyel ortamda belli kefir mayaları ile mayalanması gerekiyor."

Kefirli yoğurtların da artık bulunabilir hale geldiğini dile getiren Baş, yoğurt için hem kefir hem de yoğurt mayasının aynı anda kullanıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Baş, evde yapılan ya da marketten alınan yoğurtların probiyotik olmadığını, yoğurt içindeki mikroorganizma ve bakterilerin sindirim sisteminden geçerken mide asitlerince parçalandığını ve kalın bağırsağa ulaşamadığını aktardı.

"KEFİRLİ YOĞURT DAHA SAĞLIKLI"

Prof. Dr Murat Baş, "Ama biz probiyotik dediğimiz bakterilerin kalın bağırsağa ulaşmasını istiyoruz. Çünkü kalın bağırsağa ulaşırlarsa orada yararlı işler yapabilecekler. O yüzden kefirli yoğurtlar, lastik asit bakterilerinden gelen probiyotik özelliklerinden dolayı sindirim sistemini geçip kalın bağırsağa ulaşabiliyor. Kefirli yoğurdun en önemli özelliği bu. Kefirli yoğurt normal yoğurda göre daha sağlıklı. Diğer yandan mayalama üründeki B12 vitamininin miktarını da artıyor. Kalsiyum miktarını da bir miktar artırıyor. Dolayısıyla mayalanmış ürün besin değerleri açısından da daha zengin bir ürün haline geliyor." ifadelerini kullandı.

"PROBİYOTİKLER COVIT-19 RİSKİNİ YÜZDE 15 AZALTIYOR"

Kefirli ürünlerin sağlığa olan faydalarına dikkati çeken Baş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kefirli yoğurt ve kefir, içerdiği kalsiyumdan dolayı kemik sağlığına destek ve fayda sağlayacak. Pandemi dönemindeyiz, bağışıklık çok önemli. Probiyotik bakteriler, bağışıklığı güçlendirmek için çok önemli bakteriler. İngiltere'de yapılmış bir çalışmada, Covit-19 enfeksiyonuna karşı probiyitok bakterilerinin yüzde 15 civarında risk azaltıcı etki gösterdiği belirtiliyor. O yüzden de probiyotikler sağlıklı bir yaşam sürdürmemiz için önemli mikroorganizmalar. Yapılan çalışmalarda, kefir mayasının 60'dan fazla çeşit bakteri ve maya içerdiği belirlenmiştir. Bu da onları çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı haline getirir."

Sütte yer alan tüm besin maddelerini içeren kefir ayrıca vücut için gerekli olan amino asit ve yağ asitlerini de içerir.

Evde Kefir Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
1 litre günlük süt
Kefir mayası

Evde Kefir Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?

Kefir tanelerini plastik kaşık ile kavanozdan alıp cam sürahinin dibine koyuyoruz.
Üzerine ılık sütü (ortalama 25 derece) döküyoruz.
Sürahinin ağzını streç film ile kaplayıp bir iki delik açıyoruz, karanlık odada 24 saat bekletiyoruz.
Kışın yaparsanız çevresine bir havlu sarmalısınız.
24 saat tamamlanınca resimdeki sürahide görüldüğü gibi kefir taneleri yukarı çıkıyor.
Kefir tanelerini ayırmak için plastik süzgeç kullanıyoruz. Gürmarlarda bulabilirsiniz. Ancak çok küçük delikli olmasın ayırdığımız kefir tanelerini istersek hemen mayalama için kullanabiliriz, kullanmayacaksak içme suyu ile yıkayıp küçük bir cam kavanoza koyuyoruz.
Yine üzerini geçecek kadar içme suyu koyup ağzını kapatıp buzdolabında saklıyoruz.
Oluşan kefirinizi hemen tüketebilir ya da buzdolabında saklayabilirsiniz

Önemli noktalar:

Mutlaka plastik kaşık plastik süzgeç
Mutlaka karanlık oda
En az 24 saat
Metal kesinlikle temas etmemeli
Sıcaklığı parmağınızı batırınca ılık olmalı sıcak veya soğuk değil
Kefir taneleri en az haftada 1 kez mayalama için kullanılmalı
Kefir taneleri canlıdır onlara nazik davranırsanız artar ve büyürler.

Kefirle neler yapılır?

Hazırladığınız ev yapımı kefiri içecek olarak tüketmek dışında hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Kefirli krep ve pişi tarifine mutlaka bakmalısınız.
Kefirli tart kek de kefirle yapabileceğiniz çok leziz bir tarif, siz de ev yapımı veya hazır kefirle bu tarifi deneyebilirsiniz.

Evde kefir mayası nasıl Yapılır?

1 litre sütün içerisinde 1 tane ceviz büyüklüğünde olacak şekilde kefir taneciği koyun. Sütün içerisine ekleme yaptıktan sonra, en az 8 saat en fazla 24 saat bekletmeniz gerekir. Mayalanma işlemi kendi kendine olacaktır. Çok yoğun kıvamlı kefir mayası istiyorsanız, 48 saat kadar bekletme işlemini yapabilirsiniz.

Keçi kefiri faydaları
Kefir yapımında inek, koyun, keçi ve manda sütleri kullanılmaktadır. Kefir ile yapılan araştırmalarda iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, egzama, dış deri yırtılmaları ve çatlaklar tedavisinde kullanılmasında faydaları görülmüştür

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kefir

Kefir yapımında plastik değil, ahşap ve cam malzeme kullanmalısınız!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23