• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Petrolü satan Irak gerisine karışmayız

Yeniakit Publisher
2014-06-28 07:53:00 - 2014-06-27 23:14:47
Petrolü satan Irak gerisine karışmayız

Ceyhan’da stoklanan petrolün Irak tarafından ihale edildiğini belirten Bakan Yıldız, “İsrail’e kargo gitti mi gitmedi mi? Petrolün sahibi kimdi?” söylemlerinin doğru olmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de stoklanan Irak petrolü ile ilgili değerlendirmede “Petrol Irak’ın petrolü, bunu ihale eden, satan Irak” dedi.Yıldız, Irak petrolüne ilişkin, Halkbank’a yatan miktarın 93-94 milyon dolar civarında ve bir 3-3,5 milyon dolar daha o kargoya has geleceğini anlattı. Yıldız, “Farklı teknik sebeplerden faz farkıyla yatacak ve bundan sonraki kargoların da aynı şekilde süreceğini umuyoruz” dedi.

PARA, IRAK’IN PARASI

The Bosphorus Energy Club’da soruları cevaplayanYıldız, Ceyhan’da depolanan petrol miktarına ilişkin, sevkiyatlar başladığı için sürekli değişen bir stoklama miktarı olmakla birlikte 2,3 milyon variller civarında olduğunu belirtti. Sözleşmelerin sürdürülebilir olduğunu daha önce söylediğini, kuzey, güney, batı, doğu nereden gelirse gelsin bu petrole Irak’ın petrolü olarak baktıklarını dile getirenYıldız, aktarılan kargonun tümünün Bağdat’a dekontları gönderilen petrol miktarları olduğunu söyledi.

Halkbank’a yatan para için de aynı şeyin söz konusu olduğunu belirten Yıldız, “Sözleşmelerin Irak ve Türkiye’nin normalleşmesi için ciddi ve önemli katkılar sağlayacağını önümüzdeki yıllarda daha da iyi anlayacağız. İsrail’e kargo gitti mi? Gitmedi mi? Aslında petrolün sahibi kimdi? O petrol başka bir yere mi gitmişti? Petrol Irak’ın petrolü, bunu ihale eden, satan Irak. Satılması bizim doğrudan problemimiz değil” dedi. Yıldız, Irak’ta çıkan petrolden elde edilen gelirin tüm ülke tarafından paylaşılması gerektiğine de vurgu yaptı. Yıldız, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Türkiye’den rafine edilmiş petrol ürünleri istiyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’a günlük 9 milyon ton akaryakıt sevkiyatı var” diye konuştu. Yıldız, Kuzey Irak’ın günde 4 bin ton daha akaryakıt istediğini sözlerine ekledi.

Kamu doğalgazdan çekilecek

Türkiye’deki doğalgaz piyasalarının liberalizasyonu, özelleşmesi konusunda konuşan Bakan Yıldız, “Bu aslında kontratlarla da alakalı bir durum. Kontratı 2021, 2024, 2026 yılında biten toplam 50 milyar metreküplük bir doğalgazdan bahsediyoruz. Kontratları, bittiği kadar özel sektöre aktardığımıza hepimiz şahidiz. Kamu kontratı bittiği kadar piyasadan çekilecek” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23