• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Patriot nedir? Patriot özellikleri nedir?

Yeniakit Publisher
2020-02-29 23:34:00 -
Patriot nedir? Patriot özellikleri nedir?

Patriot'un ne demek olduğu, Patriot'un özellikleri ve Patriot ve S400'ün arasındaki fark gibi sorular merak konusu oldu. Patriot nedir? Patriot özellikleri nedir? İşte yanıtı...

Patriot'un ne demek olduğu, Patriot'un özellikleri ve Patriot ve S400'ün arasındaki fark gibi sorular merak konusu oldu. Patriot nedir? Patriot özellikleri nedir? İşte yanıtı...

Patriot nedir?

Patriot (Phased-Array Tracking and Intercept Of Target), Nike Hercules ve HAWK füzelerinin yerini alması amacıyla 1965'te ABD'li Raytheon firması tarafından geliştirilmeye başlandı. İlk atışı 1970'te gerçekleştirilen Patriot, o dönemde Amerikan Ordusu'nun öncelikleri dışında kaldı. Sonraki süreçte çalışmalarına devam edilen sistem, ancak 1983'te operasyonel olarak kullanılabildi.

Patriot, 1980'lerin sonunda balistik füzelere karşı hassasiyetinin arttırılmasının ardından ''MIM-104 PAC2'' olarak yeniden adlandırıldı. Bu yeni versiyonuyla füze, 1991 Körfez Savaşı sırasında Irak'ın fırlattığı Scud füzelerinden 45'ini düşürerek etkinliğini kanıtladı. Buna rağmen Amerikan ordusu, Patriot'un performansından memnun kalmadı ve 1992'de tüm bataryalarını yeniledi. Savaştan edinilen tecrübelerle de füze fırlatma rampaları, komuta merkezinin 10 kilometre ötesine konuşlandırılmaya başlandı.

2000'li yıllara gelindiğinde PAC2'nin modernize çalışmaları devam etti ve taktik balistik füzelere karşı GEM/T ve seyir füzelerine karşı GEM/C modelleri geliştirildi.

Patriotun özellikleri

Uçaklara olduğu kadar, taktik balistik füzelere karşı da kullanılabilmektedir. Körfez Savaşında Irak’ın elindeki Scud füzelerine karşı pek bir etkisi olmamıştır. Track Via Missile (Füze Güdüm Sistemiyle İzleme) Tam güdümlüdür. Mobil ve sâbit rampadan kullanılabilir. Çok fonksiyonlu AN/MPQ 53 radarı mevcuttur. Amerika, Körfez Savaşında, Türkiye, İsrail ve Suudî Arabistan’daki önemli sanayii merkezlerini, limanları ve diğer stratejik yerler dâhil yerleşim merkezlerini korumak için Patriot ve Hawk füze bataryalarını kullanmıştır. Bu savaşta Patriot, Hawk ve E-3 Awacs sistemleri birbirlerini tamamlayarak bölge savunması görevini yerine getirmişlerdir. Esas itibarıyla hava savunmasının sevk ve idâresini yapan Patriot atış ünitesi, diğer ana parçalardan ayrı olarak görev yapmaktadır. Normal olarak sistem bilgi koordinasyon merkezi aracı tarafından kontrol edilen bir taburda birleştirilmiş altı üniteli gruplar hâlinde kullanılmaktadır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hasan

Dün s400 ü yere göğe sığdıramıyordunuz bu gün patriot u öveceksiniz
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23