• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paralel’e operasyon

Yeniakit Publisher
2014-07-23 07:55:00 - 2014-07-23 12:57:46
Paralel’e operasyon

Devlet içerisine sızmış casusluk çetesine ilk büyük darbe vuruldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 22 ilde, 115 paralel örgüt mensubu emniyet görevlisine operasyon yapıldı. Operasyonlarda, aralarında çok sayıda üst düzey emniyetçinin de bulunduğu 100 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 22 ilde, 115 paralel örgüt mensubu emniyet görevlisine operasyon yapıldı. “Demokratik hukuk devletinin varlığını tehdit eden yapılanmaya üye oldukları”, “hükümeti ve devleti silahlı teşekküle devirmeye teşebbüs”, “sahte delil” ve “suç üreterek yasadışı dinleme yaptıkları”, “devlet büyükleri ve MİT Müsteşarını sahte isimlerle izledikleri”, “yabancı devlet adamlarıyla yapılan görüşmeleri dahi kayda alıp servis ettikleri” belirlenen, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer, eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, İstanbul eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili “onu kelepçeleyeceğim” dediği iddia edilen Terörle Mücadele eski Müdürü Yurt Atayün ve eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın da arasında olduğu çok sayıda üst düzey emniyetçi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Organize Şube Müdürlüğünde hazır bulunan özel bir ekip tarafından sorgulanacağı kaydedildi. 

2 SORUŞTURMADA 115 PARALELCİYE YAKALAMA

17 - 25 Aralık darbe planı ile sözde Selam terör örgütü soruşturmasıyla mütedeyyin kesimi bitirme planı yapan paralel örgütün emniyet yapılanmasına önemli bir darbe vuruldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda dün eşzamanlı başlatılan iki farklı soruşturmaya konu operasyonlarda 115 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı alındı. “Casusluk”, “yasadışı dinleme”, “sahte suç delili üretme” soruşturmalarında ismi geçen şüphelilerden 100’ünün gözaltına alındığı, diğer isimlerle ilgili operasyonların devam ettiği kaydedildi. 

3 YIL BOYUNCA BAŞBAKAN VE BAKANLARINI İZLEMİŞLER

Yaklaşık 3 yıl süreyle 251’i hedef olmak üzere 2 bin 280 kişinin dinlenildiği, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve bakanlarının, diğer ülke yetkilileri ile görüşmelerinin kaydedildiği, MİT Müsteşarı’nın kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenilip kaydedildiği, özetle casusluk yapıldığı” tespit edildi. 17 ve 25 Aralık operasyonlarını da tezgahlayan emniyet görevlilerine yönelik operasyonların İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy ve Orhan Kapıcı koordinatörlüğünde yürütüldüğü kaydedildi. 

KİLİT İSİM RAMAZAN AKYÜREK

22 ilde gözaltına alınanlar arasında oldukça önemli isimler yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’nın koordinatörlüğündeki operasyonda gözaltına alınanlar arasında Hrant Dink cinayetiyle ismi anılan cemaatçi eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Ömer Altıparmak da bulunuyor. Ramazan Akyürek’in emniyet içindeki paralel yapılanmanın kilit isimlerinden olduğu ileri sürülüyor. Özellikle Ergenekon soruşturması sürecinde yaptığı operasyonlarla ismini duyuran Akyürek’in ismi Dink suikastındaki ihmal iddialarıyla da gündeme gelmişti. 

MİT KRİZİNİN POLİSLERİ DE GÖZALTINDA

Eski İstanbul İstihbarat Müdürü Erol Demirhan ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından yaşanan ‘MİT Krizi’nin ardından görevden alınmıştı. Yurt Atayün de MİT Krizi’nin ardından TEM Şube Müdürüyken görevden alınmış, Atayün’ün Hakan Fidan ile ilgili “onu kelepçeleyeceğim” dediği iddia edilmişti. Gözaltı işlemine direnip görevli polislere saldırdığı belirtilen Atayün’ün kelepçelendiği ifade edildi. 

HAYATİ BAŞDAĞ GÖZALTINDA

Eski Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Hayati Başdağ da gözaltına alınan isimler arasında. Sabah saatlerinde gözaltına alınan Başdağ’ın sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldüğü kaydedildi. 

17 ARALIK KUMPASÇISI DA GEZİ TEZGÂHÇISI DA GÖZALTINDA

Gözaltına alınan diğer isimler ise Gezi eylemlerinde ve 17 Aralık darbe planında ismi geçen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımıcısı Ali Fuat Yılmazer ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ile İstanbul eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı. Yılmazer’in, Sarıyer Uskumruköy’de bir villa sitesinde bulunan evine sabah erken saatlerde gelen polis ekipleri, arama başlattı.

Arama çalışmalarının devam ettiği sırada, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin de Yılmazer’in evine geldiği görüldü. Basın mensuplarının girişine izin verilmeyen sitenin dışında ise jandarma ekipleri bekletildi. Ömer Köse’nin de Yurt Atayün gibi gözaltı kararına direnince kelepçelendiği ifade edildi.  

İHH’YA TUZAK KURAN O İSİM DE ALINDI

Operasyon kapsamında Van’da İHH’ya yönelik kumpası tezgahlayan Van Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Serdar Bayraktutan da gözaltına alındı. İHH ile El- Kaide’yi ilişkilendirmek istediği, bu kapsamda derneğin Kilis’teki ofisine baskın düzenlettiği belirlenen Bayraktutan ve Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde bir komiser de gözaltına alınıp İstanbul’a nakledildi. Bitlis’te de bir polisin gözaltına alındığı öğrenildi.

İZMİR, ANKARA, DİYARBAKIR VE ANTALYA’YA DA SIÇRADI

İzmir’de, emniyette “paralel yapı” operasyonu kapsamında 1 kişi gözaltına alındı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün koordinasyonunda dün sabaha karşı birçok ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında İzmir’de de bir komiser yardımcısının gözaltına alındığı öğrenildi. İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan komiser yardımcısının İstanbul’a gönderileceği belirtildi. Operasyonu kapsamında Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 2 polis memuru da gözaltına alındı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünde görevli polis memuru Mehmet Öz de dün sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekibi tarafından evinde gözaltına alındı. Polis memuru Öz, uçakla İstanbul’a gönderildi. 

Paralel’den ‘anne’ demogojisi

Öte yandan ilk operasyonu dün sabah saatlerinde yaşayan Fetullah Gülen Cemaati, mağduriyet mizansenlerine de tam gaz devam ediyor. Cemaat, sabah saatlerinde gözaltına alınan paralelci polisleri, kamuoyunda mağdur göstermek için polis annelerini İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü önüne getirtti. Anneler, çocuklarının haline gözyaşı döküp ağlarken, büyük ihtimalle imza attıkları hukuksuzluklardan habersizlerdi…

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23