• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paralel Yapı iş dünyası için korkutucu

Yeniakit Publisher
2014-02-05 20:24:24 - 2014-02-06 10:45:47
Paralel Yapı iş dünyası için korkutucu

Merkez Bankası’nın attığı son adımların piyasa tarafından olumlu karşılandığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir miktar sükunetin sağlandığını söyledi. Babacan, Türkiye’yi iyi anlayan, derinlemesine okuyabilen yatırımcıların bugünde yatırım yaptıklarını belirtti.

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 13 Aralık Cuma akşamından dün akşama kadar halka açık şirketlerin değerinin 270 milyar 906 milyon dolardan 210 milyar 654 milyon dolara düştüğünü, kaybın 60 milyar 252 milyon dolar olduğunu bildirdi. Babacan, katıldığı bir televizyon programında, gündemi değerlendirdi.

Merkez Bankasının en son faiz artırım kararının sorulması üzerine Babacan, geçen yılın mayıs ayından bu yana uluslararası finans piyasalarında çok ciddi dalgalanmalar yaşandığını ve bu dalgalanmalardan Türkiye’nin de etkilendiğini söyledi. Babacan bununla birlikte Merkez Bankası’nın attığı son adımların bir haftalık sonuçlarına bakıldığında piyasalar tarafından oldukça olumlu karşılandığını bir miktar sükunetin sağlandığını ifade ettti.

HALKA AÇIK ŞİRKETLERİN KAYBI 60 MİLYAR LİRA


Son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye maliyetinin sorulması üzerine özellikle halka açık şirketlerin piyasa değerine baktıklarına dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti: “Orada çünkü çok somut olarak bir değer kaybı söz konusu. Hisse senedi fiyatları düştü bu süreç içerisinde ve kur arttı. Dolayısıyla halka açık şirketlerimizin dolar cinsinden değerini hesap ettiğimizde orada ciddi bir değer kaybı söz konusu. 13 Aralık Cuma akşamından önceki akşama kadar halka açık şirketlerimizin değeri 270 milyar 906 milyon dolardan 210 milyar 654 milyon dolara düştü. Kayıp 60 milyar 252 milyon dolar. Yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki alış satışına baktığımızda net anlamda Türkiye’den sermaye çıkışı çok çok sınırlı. Dolayısıyla alanlar kadar satanlar da var. Yerliler açısından da öyle. Yoğun bir alışveriş var hisse senedi piyasasında ama net anlamda Türkiye’den çıkış son derece sınırlı ama ne oluyor, bu alışverişlerde fiyatlar oluşuyor ve bu fiyatlar maalesef 7-8 hafta öncesinin fiyatlarına göre bayağı düşmüş durumda. Öte yandan Türkiye’yi iyi anlayan, derinlemesine okuyabilen yatırımcıların bugünlerde yatırım yaptığını görüyoruz.”

PARALEL YAPI İŞ DÜNYASI İÇİN ÜRKÜTÜCÜ

Ekonomide herşeyin temelinin güven olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son olayların iş dünyasının kafasını biraz karıştırdığını belirterek şunları söyledi: “Devlet içerisinde böyle farklı bir yapılanma gerçekten iş dünyası için ürkütücü. Çünkü bu farklı yapılanma öngörülemezlik demektir. Ne zaman başına ne geleceğini insanların bilmemesi demektir. Biz bir hukuk devletiyiz. Hukuk devletini tam anlamıyla çalıştırmadıktan sonra gerçek anlamda bir hukuk devleti olduğumuzu ortaya koymadıktan sonra iş dünyamızda da güven konusunda kuşkusuz endişeler olacaktır. Dolayısıyla bu sorunları bir yandan pratikte atlatmamız gerekiyor.”
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23