• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PARA GİRİŞİ BAŞLADI

Yeniakit Publisher
2013-10-28 07:46:46 - 2013-10-28 08:02:16
PARA GİRİŞİ BAŞLADI

Türkiye'nin ekonomik temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Şimşek, haziran, temmuz ve ağustostaki para çıkışlarının durduğunu ve yeniden para girişi başladığını söyledi. Şimşek, "Türkiye'de ciddi sıkıntılar olsa bu para gelir miydi?" diye konuştu.

VERGİ ARTIŞI DÜŞÜNMÜYORUZ

Her yıl bütçeyi yaparken tedbirleri de çalıştıklarını ve uygulamaya koyduklarını ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşı kandırmanın doğru bir şey olmadığını ve asla böyle bir şeye başvurmayacaklarını belirterek, "Şu an itibarıyla bu yıl bütçe performansı oldukça iyi. Gelecek yıl da küresel şartlarda ciddi bir bozulma olmazsa ilave tedbir ihtiyacımız yok" diye konuştu. Sadece her yıl yapılan, maktu vergilerin yeniden değerleme oranı kadar artırılmasının söz konusu olduğunu belirten Şimşek, oransal vergilerde ise bir artışın gündemlerinde olmadığını bildirdi. Şimşek, "Yani biz Gelir Vergisinde, Kurumlar Vergisinde, KDV'de, genel anlamda oranlarda bir artış öngörmüyoruz" dedi. Bakan Şimşek, "Doğal gaz ve elektriğe zam düşünülüyor mu?" sorusu üzerine de bunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımın alanında olduğunu söyledi. Konuya ilişkin de Bakan Taner Yıldız'ın gerekli açıklamayı yaptığını hatırlatan Şimşek, şu anda ne doğal gazda ne de elektrikte bir fiyat artışının gündemde olmadığını bildirdi.

BORSAYA 466 MİLYON DOLAR GELDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim ayında yabancıların borsaya net olarak 466 milyon dolar getirdiğini belirterek, "Haziran, temmuz ve ağustostaki çıkışlar durdu, tekrar para girişi başladı. Eğer Türkiye'de çok ciddi yapısal, temelden sıkıntılar olsa bu gelir miydi? Çıkış devam ederdi. Türkiye'nin temelleri sağlam" dedi. Katıldığı televizyon programında gündemi değerlendiren Bakan Şimşek, 'doların kıt olacağı dönemle' ilgili olarak, "Açıktan para basma döneminin sonuna geliyoruz. Böyle bir beklenti var. Bu jja tabii global likiditeyi bir miktar olumsuz etkileyecek" diye konuştu.

TÜRKİYE, RİSKİ TELAFİ ETTİ

Global likidite bolluğunun varlık fiyatlarını yükselttiğini hatırlatan Şimşek, bu fiyatların eskisi gibi artmayacağını, hatta bir düzeltme yaşanabileceğini belirterek şunları söyledi: "Şimdi o dönemi geride bırakacağız, nominal faizler biraz yükselecek, reel faizler negatif olmaktan çıkacak, pozitife dönüşecek. Birçok para birimi de değerlenmişti, şimdi bir düzeltme oldu. Şimdi şunu bekliyorum, küresel likidite azalacaksa, bu varlık fiyatlarını etkiler. Türkiye'nin çok ciddi cari açığı var fakat Türkiye'deki siyasi istikrar, doğru politikalar, özellikle de mali disiplin, cari açıktan kaynaklı riski telafi etti."

UZLAŞMAYA SICAK BAKMIYORUM

"iktidar yandaşlarının vergi borçlarının silindiği" iddialarına da cevap veren Şimşek, "Bir kere Türkiye'de üretim yapan, istihdam yapan, katma değer üreten her şirket bizim yandaşımızdır, bizim şirketimizdir" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelir İdaresi Başkanlığı'nda bir uzlaşma müessesesi var. Vergi denetim raporunda bazen eksiklikler, yanlışlıklar olabiliyor. Onlar dikkate alınıyor. Böyle bir durum varsa faiz ve ceza silinebiliyor ama ben bir Maliye Bakanı olarak ilk kez söylüyorum bunu. Ben uzlaşma müessesesinin kaldırılmasından yanayım. Diyorlar ya yandaş, bilmem ne... Yok öyle bir şey."T İRîP!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23