• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl yapılır? Taş devri diyet listesi, pallo diyeti faydaları ve zararları

Yeniakit Publisher
2022-09-12 17:23:00 - 2022-09-12 17:40:56
Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl yapılır? Taş devri diyet listesi, pallo diyeti faydaları ve zararları

Sağlıklı beslenme düzeninin; dengeli protein, düşük karbonhidrat ve bol lif tüketimi ile bir arada olması gerektiği söylenebilir. Bunun nedeni ise, insan vücudunun işlenmiş ve karbonhidratlı besinlerden ziyade; lif ve protein içerikli gıdalar adına tasarlanan bir yapı olmasından kaynaklanıyor. Taş devri diyeti (Paleo diet)olarak da bilinen Paleo diyeti, binlerce yıl önce insanların avcı-toplayıcı atalarının beslenme şekillerinden ilham alınarak tasarlanmış bir diyet şekli. Peki Paleo diyeti nasıl yapılır? Paleo diyetinde yasak besinler neler? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç, Paleo diyetini anlattı...

Sağlıklı beslenme düzeninin; dengeli protein, düşük karbonhidrat ve bol lif tüketimi ile bir arada olması gerektiği söylenebilir. Bunun nedeni ise, insan vücudunun işlenmiş ve karbonhidratlı besinlerden ziyade; lif ve protein içerikli gıdalar adına tasarlanan bir yapı olmasından kaynaklanıyor. Paleo diyeti ise tam olarak bu tanımlamaya uygun bir diyettir. Peki, Paleo diyeti nasıl yapılır? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç, Paleo diyetini anlattı...

Paleo diyeti nasıl yapılır? Paleo diyetinde yasak besinler neler?

Diyet yapmak tatsız tuzsuz yemekler veya aç kalmak anlamına gelmez. Yemek yemek sosyal bir davranıştır. Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günlerde aklımıza ilk ne yiyeceğiz sorusu gelir. Hem sağlıklı hem de lezzetli beslenmek mümkün mü? Sağlıklı bir beslenme programını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar; aileden aldığınız genetik özellikleriniz, çalışma şartlarınız, boyunuz-kilonuz, besin pişirme alışkanlıklarınız, yaş, boy, cinsiyet, fiziksel aktivite, fizyolojik ve sosyolojik durum kişiye göre farklılık gösterir. Bu nedenle beslenme programı kişiye özel olmalıdır. Ancak popüler diyetler kişiye özel değildir.

Peki bu kadar popüler diyet varken neden kilo kaybı kalıcı olmuyor? Kilo mu yoksa sağlığınızı mı kaybediyorsunuz?

Paleotik çağ, 10.000 yıl önce son bulmuş, avcı ve toplayıcı toplumları temsil eden bir dönemdir. Tarım yapılmadan önce insanlar yabani sebze, meyve ve kökleri ile avlandıkları hayvanları yiyerek beslenmişlerdir.

Paleo diyeti nasıl yapılır?

Taş devri diyeti olarak da bilinen bu diyet gen aktarımı sayesinde daha kolay tolere edileceğini savunur. Protein ağırlıklı, kısıtlamaların çok olduğu ve besinlerin en doğal haliyle tüketildiği bir diyettir. Sebze, meyve, fıstık, badem gibi besinlerin tüketimi serbest bırakılmıştır. 3 beyaz olarak isimlendirilen un, tuz ve şeker yasaktır.

Paleo diyetinde yasak besinler

Süt ve süt ürünleri
Makarna, bulgur, ekmek, pirinç, unlu gıdalar
Nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller
Patates, mısır
Tereyağı
Şekerli gıdalar
Salam, sosis gibi işlenmiş gıdalara

Paleo diyetinde serbest besinler
Et, tavuk ve balık çeşitleri
Sebze ve meyveler
Zeytinyağı
Badem, fındık, kaju gibi kuruyemişler

Nişasta içeren patates, bezelye gibi besinlerin tüketimi sınırlı, işlenmiş gıdalar ve tam tahıllı ürünler yasaktır. Besinler taze olmalı ve olabildiğince az pişmiş veya çiğ tüketilmelidir. Omega-3 yağ ve kanola yağı dışında yağlar kullanılmaz.

Paleo diyeti kilo verdirir mi? Kimler yapmamalı?

Protein ağırlıklı bir diyet olduğu için kısa sürede kilo kaybı olur. Ancak fazla protein vücut tarafından tolere edilemez ve kalp ve böbrek hastalıklarına neden olur. Et ve et ürünlerinin ağırlıklı olduğu beslenme programı veganlar için uygun değildir. Çoğunlukla bu tip besinlere erişmek- satın almak da zordur.

Tahıllı ürünlerin tüketilmemesi B grubu vitamini yetersizliğine neden olabilir. Aynı zamanda posadan eksik beslenmek sindirim sistemi sorunu da oluşturabilir.

Sonuç olarak kilo vermek kolay, korumak zor. Hızlı kilo vermek için yapılan diyetler yaşam tarzı değişikliği sağlamaz. Bu nedenle kalıcı olmaz. Normal beslenme düzenine dönüldüğünde daha fazla kilo alımı başlar. Hızlı kilo vermek kan şekeri düzensizlikleri, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açar.

Alışkanlıklar bir anda değil, zamanla yavaş yavaş değişir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak kalıcı kilo vermek mümkün. Porsiyon ölçülerine dikkat ederek, gün içinde değişimler yaparak ve daha aktif bir hayat sürerek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

Peki, Paleo diyeti nasıl yapılır? Paleo diyeti ile zayıflamak için örnek diyet listesi, paleo beslenme, paleo diyeti faydaları ve zararları hakkında bilgileri sizler için derledik. İşte detaylar...

Paleo Diyeti Nedir? 

Paleo ismi, paleolitik taş devrinden gelmektedir. İsminden de anlaşılacağı gibi bu diyet dönemin beslenme şartlarını yansıtan yani daha çok hayvansal beslenmenin ön planda olduğu bir beslenme modelidir. Bu sebeple bu diyette bazı besinler serbest olurken bazıları ise yasaktır.

Paleo diyeti ile zayıflamak için örnek diyet listesi...

Kahvaltı Vakti:
- 2 tane yumurta,

- 2 tane ceviz,

- Salatalık,

- Domates,

Ara Öğün:

- 2 tane kuru kayısı,

- 1 tane fındık,

Öğle Vakti:

- 150 gram haşlama veya ızgara et, tavuk ya da balık, bol yeşilliği olan bir yemek kaşığı limonlu ve zeytinyağlı salata, haşlanmış sebze,

Ara Öğün;

-1 porsiyon meyve,

- 2 tane ceviz,

Akşam Vakti:

- Zeytinyağlı sebze yemeği,

- Salata,

Gece:

1 porsiyon meyve.

Un, unlu besinler, ekmeğin ve tahılların kesinlikle yenmemesi gerektiği bu diyet içerisinde şeker içeriğinin yüksek olduğu şeftali, muz, incir ve üzüm gibi meyvelerin tüketilmesi de tavsiye edilmemektedir. Meyve kısıtlı şekilde günde bir porsiyon olarak tüketilmelidir.

Paleo diyeti nasıl yapılır? Kısaca

Karbonhidrat alımınızı sınırlayın.
Protein tüketimine dikkat edin.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun.
Bol bol lif tüketin.
İyi yağlar tercih edin.
Bu besinleri hayatınızdan tamamen çıkarın.

Taş Devri Diyetinin Faydaları ( Pallo diyeti faydaları)

İnsülin hassasiyeti artar: Vücudumuza sürekli yüksek oranda karbonhidrat alırsak, bir yerden sonra insülin hassasiyetimiz düşecektir ve vücudumuz daha fazla yağ depolamaya başlayacaktır. Paleo Diyetinde karbonhidrat alımı az olduğu için insülin seviyeleri düşer ve yağ yakımı artar.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir: Kalitesiz ve işlenmiş besinler fark etmesek de vücudumuza iyi gelmezler. Paleo Diyetinde işlenmiş, paketli yiyecekleri, fast-foodları tüketmiyoruz. Bu sayede tükettiğimiz besinler tam ve kaliteli besinler olacaktır. Yeşil sebzeler, meyveler ve etler gibi. Bu sayede bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz, hastalanma riskimizi azaltabiliriz.
Diyabete karşı kullanılabilen iyi bir sistemdir: Karbonhidratı az aldığımız için kan şekerimiz stabil seyreder. Dolayısıyla diyabet hastalığını kontrol altında tutmak veya tip-2 diyabeti tedavi etmek için kullanılabilir. Low Carb ve Ketojenik Diyetler gibi…
Kardiyovasküler riski azalttığı hakkında araştırmalar yapılmıştır: Hem diyabet durumlarında, hem de genel olarak Paleo Beslenme Düzeninin kan basıncını düşürdüğü ve kolestrolü kontrol altında tuttuğu araştırmalar ile desteklenmiştir. Fakat bu araştırmalara karşı araştırmalarda sürülmüştür ve kesin bir karara varıldığını söyleyemeyiz.

Taş Devri Diyetinin Zararları ( pallo diyeti zararları)

Bir diyet sistemini direkt kötülemekten kaçınsak da olası durumları belirtmeliyiz. Bu durumların başınıza gelip gelmeyeceğini kimse kanıtlayamaz. Her zaman temkinli olmalıyız.

Yemekten kaçınılan besinler aslında sizin için birçok faydaya sahip: Bu besinlerin içerdiği vitamin ve mineralleri de kaçırıyor olacaksınız. Bundan ötürü paleo diyeti gibi sınırlayıcı beslenme sistemlerinde makro besinleri yeterli olarak aldığımıza dikkat etmemiz gerekiyor.
Pahalı bir diyet haline gelebilir: Paleo diyetini Paleolitik Çağ’a tamamen uydurmaya çalışarak takip eden bireyler baklagil gibi ucuz protein kaynaklarını da tüketmedikleri için proteinlerini tamamen etten ve yemişlerden almaları gerekebilir. Bu da diyetin pahalı bir hale gelmesine sebep olacaktır.
Lif alımı düşük kalabilir: Paleo Diyetini sadece et yenilen bir diyet olarak düşünmemeliyiz. Paleo diyetinde et ve balık tüketimi yanında yeterince sebze tüketmeye özen göstermeliyiz. Aksi takdirde lif alımı az olacağı için sindirim ve boşaltım sisteminde problemler yaşanabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23