• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pakistan'daki 'Büyük İçtima' sona erdi

Yeniakit Publisher
2013-11-10 11:55:55 - 2013-11-10 12:07:23
Pakistan'daki 'Büyük İçtima' sona erdi

Tebliğ Cemaati'nin Pakistan'ın Lahor kentindeki Rayvand kasabasında düzenlenen yıllık toplantısının son gününde, dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce Müslüman, "İslam dinin evrensel mesajlarının bütün insanlık tarafından anlaşılması, İslam ülkelerinde akan kanın durması, barış ve kardeşliğin sağlanması" için dua etti.

 LAHOR - Tebliğ Cemaati'nin Pakistan'daki yıllık toplantısı sona erdi.

Lahor kentindeki Rayvand kasabasında düzenlenen Tebliğ Cemaati'nin yıllık toplantısına, başkent İslamabad, Keşmir bölgesi, Pencap ve Hayber Paktunva eyaletinden cemaat üyelerinin yanı sıra 30ˊdan fazla ülkeden 1,5 milyonu aşkın Müslüman katıldı.

Toplantılara katılan cemaat üyeleri, kasabanın dışındaki açıklık alanda kurulan büyük çadırlarda konakladı.

Yüz binlerce kişinin katıldığı toplantı, bu sabah toplu dua ile sona erdi. Cemaatin önde gelen isimlerinden Emir Mevlana Zübeyir-ul Hasan tarafından sabah namazı sonrasında yapılan ve bir Saate yakın süren, toplu duada "İslam dinin evrensel mesajlarının bütün insanlık tarafından anlaşılması, İslam ülkelerinde akan kanın durması, barış ve kardeşliğin sağlanması" istendi.

Dua törenine, bölge ülkeleri ve Pakistanˊda tanınmış bazı din adamı, siyasetçi ve iş adamları da katıldı. Dört gün süren dini toplantı duayla birlikte sona erdi. Katılımcılar daha sonra sırtladıkları eşyaları ile dönüş yoluna geçti. Cemaat üyelerinin beraberlerinde getirdiklerini eşyalarla kamyon, otobüs, minibüslere akın etmesi ve araçların üzerinde seyahat etmeleri nüfusu kalabalık güney Asya ülkelerine özgü görüntüleri ortaya çıkardı. Yoğunluk nedeniyle Rayvand kasabasıyla Lahorˊdaki tren istasyonu arasındaki 20 kilometrelik yolda saatlerce trafik kilitlendi.

ˊDinde yeri olmadığı’ gerekçesiyle Kamera ve fotoğraf makinesiyle görüntü alınmasına izin verilmediği için töreni yerel ve uluslararası medya takip etmedi. Az sayıda gazeteci ancak duanın son kısmında ve toplantı dağılırken görüntü alabildi.


TEBLİĞ CEMAATİ

Yüz milyonlarca Müslümanın yaşadığı Güney Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde oldukça etkin olan Sünni "Tebliğ Cemaati", geçen asrın başında Hint asıllı Muhammed İlyas Kandehlevi (1885-1944) tarafından kurulmuştur.

Ulaşılabilen herkese İslâmˊın emir ve yasaklarını anlatmak ve açıklamakla sorumlu olduklarını düşünen Cemaatin her mensubu, zamanının bir bölümünü İslam dinini öğretmeye ve yaymaya ayırır, bu amaçla maddi imkanlarının el verdiği ölçüde kısa ve uzun süreli seyahatler yapar. Dini tebliğ amacıyla seyahate çıkan üyeler, yanlarında yatak, az miktarda yiyecek ve temizlikte kullanılmak amacıyla su kabı taşırlar. Cemaat mensuplarının temel özelliklerinden birisi de, tebliğ görevini yaparken siyaset ve aktüaliteden uzak durmalarıdır.
Kökeni Hindistan olan Tebliğ Cemaati, Pakistan ve Bangladeş'te yılda iki kez yıllık toplantı düzenliyor. Bangladeş'teki toplantı hac ibadetinin ardından dünyada Müslümanların bir araya geldiği en büyük toplantı olarak biliniyor. Bu toplantıya geçen yıl yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23