• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paket şiddeti kapsamıyor

Yeniakit Publisher
2013-02-26 20:55:00 - 2013-02-26 20:57:11
Paket şiddeti kapsamıyor

4. yargı paketini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Atalay, “İfade ile şiddetin ayrılması, şiddet taşımayan her düşüncenin ifade edilebilirliği konusu. Bu paketin özelliği o. Biz onu uluslararası standart açısından çok önemli görüyoruz” dedi. AK Parti Gru

TBMM - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 4. yargı paketiyle ilgili, ‘’İfade ile şiddetin ayrılması, şiddet taşımayan her düşüncenin ifade edilebilirliği konusu. Bu paketin özelliği o. Biz onu uluslararası standart açısından çok önemli görüyoruz’’ dedi.
Atalay, TBMM’de partisinin grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Atalay, çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda konuşmadıklarını ifade ederek, ‘’Kusura bakmayın, olduktan sonra zaten duyuluyor. Her şey şeffaf. Hassasiyetleri var, önceden çok konuşarak süreci gereksiz yere zedelemek istemiyoruz. Gereksiz spekülasyonlara meydan vermek istemiyoruz. Hükümet olarak onu yürütüyoruz’’ diye konuştu.
4. YARGI PAKETİ
Atalay, 4. yargı paketinin Meclis’e gönderildiği, 5 gün geçmesine rağmen ulaşılamadığının ifade edilmesi üzerine şunları söyledi: ‘’Orada bir yanlış anlama olmuş, belki Bülent Bey’in de o anda ifadesi. Yoksa paket imzaya açıldı. Ama sonradan anladığım kadarıyla o gün imzalar herhalde tamamlanamadı. Dolayısıyla Meclis’e intikal etmemiş olabilir. Ama hemen intikal etmek üzeredir. Yani paketle ilgili görüşmeler tamamlandı. 4. yargı paketi imzaya açıldı, ben Bakanlar Kurulu’nda imzaladım. Herhalde yoldadır, gelmek üzeredir.’’
Atalay, pakette bilinenlerin dışında bir şey olup olmadığı sorusu üzerine, paketin 20 madde civarında olduğunu belirterek, ‘’Bildiğiniz bir paket o. AİHM ile oryante, onunla irtibatlı, oradaki sorunları çözücü bir paket’’ şeklinde konuştu. Atalay, ‘’TCK’nin 314. maddesinden bahsediliyor, daha çok BDP kanadı orada bir düzenleme yapılmasını istiyor’’ ifadesi üzerine şunları söyledi:
‘’Terörle Mücadele Kanunu 6. ve 7. madde, TCK’nin 215, 220. maddeleri, bunlar birbirinin karşılığı maddelerdir. Orada düşünce ve ifade ile şiddeti ayırıyor. Şiddet unsuru taşımayan düşünce ve ifadeyi ayırmış oluyor. O zaten uluslararası bir standart. Biz epeydir, bir  yıl önceden bunları konuşuyorduk. Ben epeyce onları dillendirdim. İfade ile şiddetin ayrılması, şiddet taşımayan her düşüncenin ifade edilebilirliği konusu. Bu paketin özelliği o. Biz onu çok önemli görüyoruz. Uluslararası standart açısından çok önemli görüyoruz.’’
Bunun ciddi bir rahatlamaya yol açıp açmayacağının sorulmasına üzerine Atalay, ‘’Öyle tabii. O çok önemli bir değişiklik. Düşünceden ve ifadeden şiddetin ve cebrin ayıklanması daima çok büyük bir rahatlama getirir. Bu sizler için, basın kesimi için çok önemlidir. Çok önemli bir  şey. AİHM’de bizim en fazla sorunla karşılaştığımız hususlardan biriydi bu biliyorsunuz. Dolayısıyla da böylece çözülmüş oluyor’’ dedi.
PAKET, ‘ŞİDDET’İ İÇERMİYOR
Öte yandan, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, propaganda suçundan dolayı cezaevinde olan kişilerin suçunda cebir, şiddet ve tehdit olmaması durumunda, 4. yargı paketinden yararlanabileceğini kaydetti.
Aydın, 4. yargı paketi ile ilgili yaptığı açıklamada, AK Parti ile birlikte milli birlik ve kardeşlik sürecinde demokratik açılım politikası başladığını, bu süreçte dün konuşulamayanların bugün konuşulduğunu, tartışılamayanların tartışıldığını belirtti.
‘’Düzenlemeden KCK’lı tutuklular da yararlanabilir mi?’’ sorusuna Aydın, ‘’Onu bilemiyorum. Kapsama girerse... Eğer propagandadan dolayı içerideyse, cebir, şiddet, tehdit yoksa, tabii ki ceza kanunları uygulandığı zaman, lehe olan hükümlerden ilgililer istifade edebilir’’ yanıtını verdi.
“KCK’LILAR YARARLANACAK MI?”
Ahmet Aydın, ‘’O zaman düzenleme KCK’lılara uygulanabilecek’’ sözleri üzerine, ‘’Sadece KCK’lılar ile alakalı değil. Propaganda suçları olur, başka suçlar olur; cebir, şiddet ve tehdit olmadan içerideyse bundan istifade edebilir’’ dedi. Düzenlemeden Ergenekon tutuklularının yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin soru üzerine Aydın, bu düzenlemenin tutuklulara özgü bir düzenleme olmadığını, onu 3. yargı paketinde yaptıklarını kaydetti. O pakette adli kontroldeki ceza üst sınırını tamamen kaldırdıklarını belirten Aydın, ‘’Yani tutuklama yerine adli kontrol uygulanabilir. Bu her zaman da mümkündür. Ancak gelen pakette tutukluların durumu ile alakalı bir düzenleme yok’’ dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23