• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Özür Filistinlileri gururlandırdı

Yeniakit Publisher
2013-03-26 21:31:00 - 2013-03-26 21:32:07
Özür Filistinlileri gururlandırdı

İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi Filistin’de büyük coşkuyla karşılandı. Türkiye’nin kendilerine verdiği desteğe teşekkür eden Filistin halkı, hiçbir ülkenin Türkiye kadar davalarını sahiplenmediğine dikkat çektiler.

KUDÜS/ANKARA
İsrail’den Mavi Marmara saldırısına ilişkin üç yıl sonra gelen özür, iki ülke siyasi ilişkilerindeki gerginlik dönemini bitirmesinin yanında İsrail halkına rahat bir nefes aldırdı, Filistinlileri ise gururlandırdı. Kudüs’e giden AA ekibi özür sonrasındaki gelişmeleri ve izlenimlerini aktardı. Kudüs’te yaşayan Filistinliler, Türkiye hakkında ortak görüşe sahip. Özgürlük mücadelelerine Türkiye’nin verdiği desteği yere göğe sığdıramayan Filistinliler, hiçbir ülkenin Türkiye kadar davalarını sahiplenmediğine dikkati çekiyor.
Kudüs’te bulunduğumuz sürede hangi Filistinliye Türk olduğumuzu söylesek, yüzlerindeki gülümsemeye eşlik eden ‘’Merhaba Türkiyya’’ selamıyla karşılaştık. Filistinli şoförün kullandığı minibüste ücret alınmaması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’One Minute’’ çıkışından övgüyle bahsedilmesi, Filistinli taksi şoförünün büyük dedesinin Osmanlı dönemine dair savaş anılarını anlatması, Eski Şehir’deki esnafın alışverişlerimizde ekstradan uyguladığı ‘’Türklük’’ indirimi, çay ve meyve ikramları kuşkusuz hep bu sevginin göstergesiydi.
Obama’nın ziyaretinden beklentilerini sorduğumuzda, çoğu Filistinli ‘’somut sonuç’’ beklemediğini dile getirse de ABD Başkanı’nın Kudüs’ten ayrılmadan önce aracı olduğu Erdoğan-Netanyahu telefon görüşmesinin ardından gelen ‘’özür’’, yüzleri güldürmeye yetmişti. Bu aynı zamanda geleceğe dönük ‘’umut’’ demekti.
Sivil halka yönelik malların Gazze’ye girişine izin verilecek olması, insanları ayrıca heyecanlandırıyordu. Bu heyecan dalgasında sevinç gösterilerini Türkiye’ye şükran ifadeleri süslüyordu.
İSRAİL HALKI RAHATLADI
Türkiye’yle ilişkilerin gerilmesinden duydukları üzüntü ve endişeyi her fırsatta vurgulayan İsraillilerin de özür açıklamasının ardından rahatladıkları aşikardı.
İsraillilerle sohbetlerimizde, ilk günden itibaren Türkiye’ye yönelik bir merak hakimdi. Herkes, ‘’Mavi Marmara’’ saldırısından sonra Türk kamuoyunda İsrail’e yönelik kanının nasıl değiştiğini merak ediyor, Türkiye’ye gelmeleri durumunda nasıl karşılanacaklarını kestiremediklerini belirtiyor, güvenlik konusunda endişe duyuyordu.
‘’Mavi Marmara’’ saldırısına ilişkin görüşlerini sorduğumuzda, çoğu, ‘’geminin ağır silahlarla yüklü olduğu ve İsrail askerlerinin bu nedenle müdahalede bulunduğu’’ düşüncesini dile getirse de hiç kimse can kayıplarını onaylamıyor, çoğunluk İsrail’in bu krizi yanlış yönettiğinde birleşiyor... (AA)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23