• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Öz’ün yetkisi yok

Yeniakit Publisher
2013-12-24 21:58:58 - 2013-12-25 09:01:53
Öz’ün yetkisi yok

Gazetemiz, kirli 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcıların yetkisiz olduğunu ortaya çıkardı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Zekeriya Öz ile savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in özel yetkileri olmamasına rağmen operasyon yaptığı öğrenildi. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesinin a fıkrasında; “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu” iddiasına ilişkin soruşturmalara TMK’nın 10. maddesiyle yetkili savcı ve hakimlerin bakacağı ifade ediliyor

KENAN KIRAN/KORAY TAŞDEMİR - Toplum mühendisliği” yada “kirli operasyon” olarak adlandırılan 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcıların yetkisiz olduğu ortaya çıktı.  17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Zekeriya Öz ile savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in özel yetkileri olmamasına rağmen operasyon başlattığı öğrenildi.    3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesinin a fıkrasında; “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu”na ilişkin soruşturmalara TMK’nın 10. maddesiyle yetkili savcı ve hakimlerin yürüteceği ifade ediliyor.

İŞTE O MADDE

3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu 10. maddesinin a fıkrasında; “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu (…) dolayısıyla açılan davalar, birinci fıkra hükmüne göre görevlendirilen mahkemelerde görülür” deniliyor. Söz konusu maddenin 1. fıkrası; “Görev ve yargı çevresinin belirlenmesi, soruşturma ve kovuşturma usulü” başlığıyla tanımlanmış. Maddede şu ifadeler yer alıyor: “Bu Kanun kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar; Adalet Bakanlığı’nın teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca yargı çevresi birden çok ili kapsayabilecek şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülür. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri adlî yargı adalet komisyonunca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.  Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır.  Bu Kanun kapsamına giren suçlarla ilgili olarak; a) Soruşturma, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet başsavcılığınca başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.”

TUNA: ÖZ, ORTAYA ÖRGÜT ÇIKARTMAYA ÇALIŞTI

AK Parti Konya Eski Milletvekili ve Hukukçular Derneği Eski Başkanı avukat Hüsnü Tuna, Zekeriya Öz’ün ortaya bir örgüt çıkarmaya çalıştığını belirterek, “Bu soruşturma Zekeriya Öz’ün soruşturma alanına girmez. Bu, Kartal Adliyesi başsavcılarının görev alanına giriyor. Öz, Halkbank soruşturmasını ele alabilmek için İstanbul Adliyesi’nin sınırlarına giren  Fatih Belediyesi ve Ali Ağaoğlu ile ilgili imar yolsuzluğunu da soruşturmanın içine alarak bir dosya birleştirmesi yapmak sureti ile bunu da örgüt olarak bu işi yaptıkları iddiası ile yetkisine almaya çalıştı” dedi.

Öz’ün operasyonda hiçbir yetkisinin olmadığının altını çizen Tuna, “Ortada örgütlü bir iş söz konusu değil. Bu normal mahkemelerin görev alanına giren bir durumdur. Dolayısı ile zorlama bir girişim ile Zekeriya Öz bu soruşturmayı kendi görev alanına çekmeye çalıştı. Sanıyorum, önümüzdeki günlerde dosyalar birbirlerinden ayrılacak, sonra da muhtemelen herkesin dosyası ilgili olduğu yere gönderilecek” diye konuştu.

TORAMAN: YETKİLİ OLMAYAN SAVCI DOSYAYA BAKAMAZ

Avukat Cüneyt Toraman da, isnat edilen suçların vasfını bilmediğini ve dosyayı da görmediğini belirterek, “Yanlış beyanda bulunmak istemem. Suçun vasfının tayini savcıya aittir, eğer savcı suçun vasfını yanlış tayin etmişse zaten sorumluluğu vardır” dedi. Müfettişlerin Adalet Bakanlığı’ndan HSYK’ya bağlandığına değinen Toraman, “Bu müfettişler bunu araştırırlar ve ortada bir usulsüzlük var ise gerekli işlemler yapılır. Zaten yetkisi olmayan bir savcı kesinlikle bu soruşturma içerisinde bulunamaz” diye konuştu.

Toraman, “Eğer suçlar farklı savcıların görev alanlarına giriyorsa o suçların tefrik edilmesi lazım. Bu soruşturma sırasında ortaya çıkarsa savcı o suçlarla ilgili tefrik kararı verir, suçları ayırır ve TMK 10. madde ile görevlendirilen mahkemeye gönderilir. Yetkisi olmayan savcı kesinlikle bakamaz. Böyle bir şey soruşturma sırasında ortaya çıkarsa dosyaların ayrılması lazım” ifadelerini kullandı.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23