• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Özgenç: Kart düzenlemesi haksızlığa dönüşmesin

Yeniakit Publisher
2014-01-01 21:04:04 - 2014-01-02 10:40:18
Özgenç: Kart düzenlemesi haksızlığa dönüşmesin

BDDK’nın banka kartları ve kredi kartlarıyla ilgili düzenlemesini eleştiren KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, “Bu düzenlemeyle telekomünikasyon ve kuyum sektörüne haksızlık edilmemeli. IPhone telefon ve tek taş yüzük; yenilecek yemek ve bir depo benzin ile eş tutulmamalı” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ - Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç; BDDK’nın banka kartları ve kredi kartları kanunu ve kanuna ilişkin düzenlemeler yapılmasına ilişkin yayınladığı yönetmeliği eleştirdi. Özgenç, düzenlemede yer alan “ ... kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimler de taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz” maddesinin haksızlığa sebebiyet verdiğini bildirdi.

BU DÜZENLEME ESNAFI DERİNDEN ETKİLER

Kredi kartı düzenlemesi ile taksitlerin bu denli daraltılmasının piyasanın dengesini bozabileceğine dikkat çeken KOBİDER Başkanı Özgenç, “Kredi kartı sınırlaması esnafı derinden etkileyecek, ciddi manada daralma oluşturacaktır. O sebeble, şayet bir kısıtlama yapılacaksa bu kısa bir zaman diliminde yapılmamalıydı. Kredi kartı ile alışverişlerde genel taksit sayısı en az 12 ay olmalı 6 veya 9 ay ile sınırlandırmak insanları farklı yollara itebilir” dedi.

Sürekli tüketilen ihtiyaç maddeleriyle eşya olarak kullanılan emtiaların aynı tutulamayacağına dikkat çeken Özgenç, şunları kaydetti: “Cep telefonu ve altın takı olarak kullanılan yüzük, küpe ve kolye sürekli alınan bir şey değildir; ama yemek, gıda ve akaryakıt hemen hemen her gün tüketilen zaruri ihtiyaç maddeleridir.” 

Taksitli satışlarda telekomünikasyona açıklık getirilmeli

Önceki günkü Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 Şubat 2014’te yürürlüğe girecek kredi kartları hakkında yönetmelik değişikliğine ilişkin bir değerlendirme de Gold’dan geldi. Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, taksit sınırlaması getirilen telekomünikasyon ürünlerinin tanımının yapılmasını istedi. Erdemir, yaptığı açıklamada;  “Gold olarak konuyla ilgili bir açıklama yapmadan önce BDDK ve ilgili kurumlardan “telekomünikasyon” kategorisinin içeriğine dahil olan ürün veya hizmetlerin açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

SPEKÜLASYONLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN

Türkiye’deki teknoloji marketleri pazarının her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüme kaydettiğine dikkat çeken Erdemir, şunları kaydetti: “Sektörümüzde bilgisayar yüzde 25, dizüstü bilgisayar yüzde 18, cep telefonu yüzde 30, tablet ise yüzde 7 paya sahiptir. Yani tüm bu ürün grupları hali hazırda teknoloji marketlerinin %80’lik cirosunu oluşturmaktadır. Bu sebeple söz konusu yönetmeliğin içeriğinde bu ürün gruplarının olup olmaması imalatçısından perakendecisine tüm teknoloji sektörünü yakından ilgilendirmektedir. Yanlış  açıklamaların spekülasyona yol açmaması açısından ‘telekomünikasyon’ tanımı acilen açığa  kavuşturulmalı.”
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23