• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ÖTV artışı ithalatın hızını kesmek için

Yeniakit Publisher
2014-01-07 21:13:13 - 2014-01-08 11:31:09
ÖTV artışı ithalatın hızını kesmek için

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özellikle otomotiv sektörünü rahatsız eden ÖTV artışı ile ilgili olarak geçen yıl satılan her 100 araçtan 78’nin ithal olduğuna dikkat çekti. ÖTV artışını sektörün satışlarını etkilemek için değil, ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak için yaptıklarını vurgulayan Şimşek, ufukta yeni zam olmadığını belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı için gerek makroekonomik politikalar çerçevesinde gerekse de bütçe dengeleri amacıyla atacakları tüm adımları attıklarını ve gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, “Ekonominin şartlarına göre aşağı yönlü de yukarı yönlü de adım atılabilir ama şu anda hiçbir şekilde ilave bir tedbir gündemimizde değil” dedi. Bakan Şimşek, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi. ÖTV’deki artış konusuna da değinen Bakan Şimşek, yeni yılda birkaç ürünün vergisinde artışa gittiklerini ancak bunu farklı nedenlerden kaynaklandığını vurguladı. Şimşek, şunları kaydetti: “Sigara, tütün mamullerine baktığınız zaman geçen yılın son çeyreğinde sigara üreticileri, fiyatlarını aşağı çektiler. Bu bizim gelirleri olumsuz yönde etkiledi. Biz orada gereken adımı attık. Orada yapılanın fiyatlara yansıması yüzde 3 ile 17 arası. Alkollü içeceklerde de bir artış söz konusu. ”

Otomotivde yapılan ÖTV artışını da anlatan Şimşek, bunu değişik bir saikle yaptıklarını söyledi. Geçen yıl satılan her 100 araçtan 78’inin ithal olduğunu belirten Şimşek, çok ciddi bir artışın da söz konusu olduğunu ifade etti.  Kendilerinin, bu düzenlemeyi otomotiv sektörünün satışlarının artışını sınırlamak için yapmadıklarını vurgulayan Şimşek, “Temelde her satılan 100 arabanın 78, 80’i ithal olunca, cari açığa yansıması son derece olumsuz oluyor. Orada da bu anlamda bir adım attık” diye konuştu.

CEP TELEFONUNDAKİ ARTIŞ

Mehmet Şimşek, cep telefonlarında yapılan vergi düzenlemesine de değinerek, BTK’nın verilerine göre cep telefonu ithalatında geçen yıl yüzde 18’lik bir artışın söz konusu olduğunu  belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Sadece getirilen cep telefonlarına yönelik bir maktu vergi artışında bulunduk. Amacımız orada da yine ithalatı bir anlamda sınırlamak.”

Maliye Bakanı Şimşek, “yeni birtakım düzenlemeler, zamlar yolda mı değil mi?” sorusu üzerine de “hayır” dedi.

YATIRIMCILARINÇIKACAĞINI SANMAM

“Uluslararası yatırımcılar boyutuyla Türkiye’den çok ciddi bir çıkışın yaşanacağına inanmıyorum” diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik alanda ortaya çıkabilecek veya karşı karşıya kalabilecekleri sorunları öngörerek 2014 bütçesini hazırladıklarını söyledi. “Manevra alanımız olduğunu herkes biliyor” diyen Şimşek,  “Küresel yatırımcıda bir çıkış yok. Likiditenin çok düşük olduğu, fiyat hareketlerinin abartılı olduğu bir dönemdeyiz. Şu anda bekle gör stratejisi var. Bir çıkış olacağını sanmıyorum” dedi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23