• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osmanlı’da bir dahi: Mimar Sinan

Yeniakit Publisher
2016-04-10 05:58:00 -
Osmanlı’da bir dahi: Mimar Sinan

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Köse, Osmanlı döneminde yaşayan ve yaptığı eserlerle bugün de anılmaya devam eden Mimar Sinan’ın, Osmanlı’da bir dahi olarak nitelendirildiğini, özellikle Cami ve su mimarisinde ustalaştığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Köse, Yeniçeri Ocağı’nda yetişen büyük mimarın, kırk yaşından sonra Osmanlı’da bir dahi olarak anılmaya başlandığını, İstanbul’da olduğu gibi birçok Osmanlı şehrinde eserler inşa ettiğini söyledi.

İLKLERİ, SIRLARI VE ESERLERİ

Edirne’nin bugünkü silüetini Mimar Sinan’ın meydana getirdiğini vurgulayan Köse, “ustalık eseri” Selimiye Camii’nin 2011’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini kaydetti. Fatih Köse, Mimar Sinan’ın ilkleri, eserleri ve sırlarına değinerek, “Mimar Sinan’ın yaptığı ilk mescid İstanbul’da Üçbaş Mescidi, ilk külliye Haseki Külliyesi, İstanbul’daki en büyük ve de en sağlam eseriyse Süleymaniye Külliyesi’dir. İstanbul’un en yüksek tepesindeki en yüksek kubbeli eser olan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi’ni inşa eden Sinan’ın yaptığı ilk türbe Eyüp Sultan’daki Ayas Paşa Türbesi’dir. Büyük mimara ait en büyük saray Pargalı İbrahim Paşa Sarayı, en küçük külliye de Üsküdar’daki Şemsi Ahmet Paşa Külliyesi’dir (Kuşkonmaz Camisi)” diye konuştu.

ADINA ÜNİVERSİTE KURULAN TEK MİMAR

Mimar Sinan’ın en fazla eser verdiği şehrin İstanbul olduğunu dile getiren Köse, “Usta mimarın yaptığı ilk padişah türbesi Kanuni Sultan Süleyman’a ait. Kılıç Ali Paşa Camisi Ayasofya’ya en çok benzeyen, Rüstem Paşa Camisi’yse en çok çini bulunan eseridir. Sokullu Mehmet Paşa, Mimar Sinan’a en fazla eser yaptırtan, sipariş eden sadrazamdır” şeklinde konuştu. Köse, Mimar Sinan’ın son büyük eserinin Atik Valide Külliyesi olduğunu belirterek, “En uzun yaşayan ve en çok eser veren Mimar Sinan, adına üniversite kurulan ilk ve tek mimardır. Mimar Sinan, ismi uzun yıllar yayınlanmış süreli bir yayına (Mimar Sinan dergisi) verilen tek, ülkemizde kağıt para üzerine resmi basılan ilk mimarımızdır” şeklinde konuştu.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23