• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Önemli bir sınavdan geçiyoruz

Yeniakit Publisher
2014-01-26 19:26:26 - 2014-01-27 12:21:27
Önemli bir sınavdan geçiyoruz

“Son dönemde hukukun üstünlüğü açısından önemli bir sınavdan geçiyoruz” diyen Başbakan Yardımcısı Babacan, istihdam artışının süreceğini, faiz hareketleri karşısında bankaların bilançolarının dengeli hareket ettiğini vurguladı

ANKARA - İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında katıldığı oturumda moderatörün sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir soru üzerine Türkiye’de yeniden fiyatlandırma olarak adlandırılan bir süreç yaşandığını söyledi. 

Bu durumun sadece Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) attığı adımdan kaynaklanmadığını dile getiren Babacan, siyasi nedenlerin de piyasadaki değişkenliği tetiklediğini ifade etti. 

‘DAHA GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ’

“Türkiye’nin artık çok kolay yönetilemeyen bir ülke olduğu ve hükümetten beklentilerin fazlalaştığı” değerlendirmesine karşılık Babacan, şu cevabı verdi:

“Türkiye’de kişi başına düşen gelir artıyor. Gelir dağılımı gittikçe iyileşiyor. Yoksullukla mücadele etmeyi sürdüyoruz. Geçen yılki protestolara bakıldığı zaman insanlar yoksulluk nedeniyle sokaklara dökülmedi. Sokaktakilerin çoğu genç, meslek sahibi, arzuları, talepleri olan insanlardı. Bence bu demokrasimiz açısından da önemli bir sınav. Son dönemde de hukukun üstünlüğü açısından önemli bir sınavdan geçiyoruz ama güçlü bir çıpamız da var. Bu da AB süreci. AB Konseyi’ne üyeyiz ve AB ile müzakere eden bir ülkeyiz. AB’nin referanslarını, normlarını... Demokrasi özgürlük, hukukun üstünlüğü açısından bu standartları referans alıyoruz. Bütün bu sınavlar son derece önemli. Bu süreçten de gerçek bir hukukun üstünlüğünü oluşturarak, daha güçlü bir ülke ve daha güçlü bir demokrasi olarak çıkacağımızı düşünüyorum.”

‘İstihdam artışı SÜRecek’

2014 için en büyük riskin ne olabiliceğine ilişkin bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fed’in tahvil alımı ile ilgili kararını açıkladıktan sonra gelişmekte olan ülkelerin Asya krizine benzer bir krizden geçeceğine dair beklentiler olduğunu söyledi. 

Gelişmekte olan ülkelerin 1990’lardaki Asya krizi dönemine kıyasla çok daha güçlü bir bankacılık sistemine sahip bulunduğunu anlatan Babacan, Türkiye’nin Avrupa’da kaydedilen istihdamdan daha fazla istihdam oluşturduğuna işaret ederek, “Bu önümüzdeki yıllarda da devam edecek bir şey” değerlendirmesinde bulundu.

‘Bankalar dengeli’

2014 yılında seçimler yaşanacağını hatırlatarak, siyasi olarak birtakım şeyler beklenebileceğini ifade eden Babacan, “Hükümetin faiz oranları karşısındaki dengesini ve kamu borcunu göz önünde bulundurduğunuzda net kamu borcu sadece lira cinsinden. Faiz hareketlerine karşı bankaların bilançoları da dengeli” ifadesini kullandı.

BABACAN: SERMAYE çıkışı yok

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısındaki temasları hakkında verdiği bilgilerde; piyasalardaki hareketlenmenin geçici olduğunu belirterek, “Türkiye’den sermaye çıkışı olarak adlandırabileceğimiz bir gelişme çok şükür yok” dedi. Babacan, Türkiye’nin son 11 yıldaki ekonomik performansı, siyasi reformları, ilerleyen demokrasisi, güçlenen ekonomisiyle dünyanın ilgi odağı haline geldiğini vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23