• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ODTÜ Rektörü Acar: Yola itirazımız yok

Yeniakit Publisher
2013-10-23 21:07:07 - 2013-10-24 12:32:44
ODTÜ Rektörü Acar: Yola itirazımız yok

ODTÜ güzergahındaki yol çalışması sırasında ağaçların kesilmesi olayının Orman Yasası’na aykırı olduğunu savunan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “Bizim yolun açılmasına itirazımız yok. Ama; buna itiraz eden çevreler var. Bunlar dikkate alınmalı” dedi

ANKARA - ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, üniversitede bir basın toplantısı düzenledi. ODTÜ arazisindeki yol güzergâhı ile ilgili açıklamalarda bulunan Acar, “ODTÜ olarak yolun açılmasına itirazımızın olmadığını ama itirazı olan başka çevrelerin bulunduğunu, çatışma olmadan bunu çözmenin yollarını aramamız gerektiğini anlattık. İkincisi de herhangi şekilde oldu bittiye getirilmesin istedik. Dolayısıyla Sayın Gökçek ile bu iki toplantının dışında hiçbir görüşmem olmamıştır ve toplantılarda ne konuşulduğu o kişilerin de bilgisindedir. Bizim iznimiz olsa bile herhangi ağacın kesilmesi için Orman Bakanlığının izni gerekiyor, bakanlık yetkililerinin gelip ağaçları, kesilecekler ve nakledilecekler olmak üzere damgalaması gerekiyor. Bu süreç tamamlanmadan ağaçların kesilmesi Orman Yasası’na da aykırıdır. Belediye ekiplerinin onaylanan plana yasal itiraz süresi tamamlanmadan bir oldu bitti ile yol inşaatına başlayarak güzergahtaki 3 binden fazla ağacı bir gecede yok etmesi art niyetli bir davranış ve hukuksuzluk örneğidir. ODTÜ, bir kamu kurumundan beklenen sorumlulukla hareket ederek haklarına sahip çıkmak için yasal yollardan yürüyecek” dedi.

Ortaklık payı ile ilgili kaygıları olduğunu savunan Rektör Prof. Dr. Acar, “Buradaki problemimiz, bu düzenleme ortaklık payı, ucu açık, Pandora’nın kutusu. Yarın öbür gün düzenleme ortaklık payı formülüyle farklı yerlerin talep edilmesinden endişe ediyoruz. Bunun da Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl kullanılacağını bilmiyoruz. Çünkü Belediye Başkanımızın geçmişte beyanatları var, ‘ODTÜ’nün yüzde 40’ını ve gölü alacağım’ diyor. Önerdiğimiz planda düzenleme ortaklık payı yok. İmar Yasası’nın 18. maddesi bir kamu üniversitesine uygulanamaz. Bizim savımız bu ve bu yönde de Danıştay içtihatı var. Bir gecede 630 çam ağacının nakledilmesi fiziken mümkün değil. Bu konuda tespit davası da açtık. 630 çam ağacının nereye gittiğini biz bilmek istiyoruz” dedi. Acar, ağaç bedeli için de, “Bu bizim onayımızla yatırılan bir para değildir, dolayısıyla süreç tamamlanmadan o para bize ait de değildir” diye konuştu.

GÖKÇEK’E SUÇ DUYURUSU

Öte yandan; Ankara Direniyor Platformu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in de arasında bulunduğu bazı kişiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, sorumluların, “görevi ihmal”, “görevi kötüye kullanma”, “dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğuna zarar verme”, “hakkı olmayan yere tecavüz”, “kamu malına zarar verme”, “kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle silahla kasten yaralama” gibi suçları işledikleri savunuldu.

500 PUANLA DEĞİL, 500 DOZERLE GİRDİLER

Çalışma yapılan ODTÜ arazisine CHP’li vekillerle çıkarma yapan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise, “Herkes bilir ODTÜ’ye 500 puanla girilir. Başbakan ve Melih Gökçek 500 iş makinesiyle, dozerle ve kamyonla girmiştir” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23