• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O 'Zaman' öyle bu 'Zaman' böyle

Yeniakit Publisher
2013-12-10 11:38:38 - 2013-12-10 12:10:31
O 'Zaman' öyle bu 'Zaman' böyle

26 Haziran 2004’te MGK kararlarının yayınlanması için ‘suç’ diyen Zaman gazetesi, 7 Aralık 2013’te ise MGK kararlarını yayınlamanın ‘basın özgürlüğü’ olduğunu savundu...

KENAN KIRAN / KORAY TAŞDEMİR - Zaman, 2004 MGK kararları sonrası yayınladığı “Emniyet, 3 gazetenin MGK haberlerini yalanladı” başlıklı haberde, “MGK’nın içeriğini yayınlamak suç. TCK, yasak bilgileri yayınlayanların en az 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor” demişti. Aynı Zaman, 7 Aralık 2013 tarihli haberinde ise, MGK kararlarını yayınlamanın suç değil, özgürlük olduğunu savunarak büyük bir ilkesizlik örneği sergiledi. 

Tetikçi gazetenin; 27 Kasım’da yayınlanan “Fethullah Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” sürmanşet haberi gazetelerin yayın çizgisini gözler önüne serdi. 26 Haziran 2004 tarihinde MGK kararlarının (2004 MGK) yayınlamanın suç olduğunu haberleştiren Zaman gazetesi; 7 Aralık 2013 tarihinde 2004 MGK kararlarının yayınlamanın suç olmadığını yazdı. 

2004’ÜN ZAMAN GAZETESİ: MGK’NIN İÇERİĞİNİ YAYINLAMAK SUÇ 

Zaman gazetesinin, 26 Haziran 2004 tarihinde yayınlanan “Emniyet, 3 gazetenin MGK haberlerini yalanladı” başlıklı haberde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) ‘Emniyet içinde bir grubun (Fethullah Gülen Grubu) istihbarat birimi oluşturduğu ve örgütlendiği konusunun görüşüldüğü’ şeklindeki haberleri yalanladığını yazdı. 
Haberde; şöyle denildi: “MGK’nın içeriğini yayınlamak suç. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarında alınan kararların gizli olduğunu belirten hukukçular, MGK Kanunu’na göre bu toplantılarda yapılan görüşmelerin izin verilmeden yayınlanmasının suç teşkil ettiğini vurguladı. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) açıklanması yasak bilgileri yayınlayanların en az 3 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor. MGK Kanunu’nun 10. maddesinde, MGK toplantılarında yapılan görüşmelerin açıklanması ve yayınlanmasının yasak olduğu vurgulanıyor. Yasaya göre toplantılarda yapılan görüşmeler ancak MGK’nın bu doğrultuda karar alması halinde yayınlanabiliyor. Ayrıca Anayasa’nın 28. maddesinde de devlete ait gizli bilgilere ilişkin her türlü haber ve yazıyı yazan ve basanların ilgili kanun uyarınca sorumlu olacağı belirtiliyor. MGK görüşmelerinin yayınlanması TCK’nın 137. maddesi kapsamına giriyor. Buna göre yayınlanması yasak bilgileri basanların 3 yıldan az olmamak üzere ağır hapisle cezalandırılması öngörülüyor.”


2013 ZAMAN GAZETESİ: MGK KARARLARINI YAYINLAMAK SUÇ DEĞİL

9 sene önce 2004 MGK kararlarının yazılmasının suç olduğunu ve yayınlayanların 3 yıl hapis cezası alacağını yazan Zaman gazetesi, 7 Aralık 2013 tarihinde MGK kararlarını yayınlamanın suç olmadığını yazdı ve kendisiyle çelişti. Haberde, “Başbakanlık, MGK ve MİT’in, Taraf gazetesi ile muhabirler Mehmet Baransu ve Hüseyin Özkaya hakkında bulundukları suç duyurusu ve akabinde başlatılan soruşturmaya hukukçulardan da tepki geldi” ifadeleri kullanıldı! 


ÖZDAĞ: HUKUKTA DÜN BAŞKA BUGÜN BAŞKA OLMAZ

Gazetemize konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Türkiye’de hukukun düne kadar birilerinin arka bahçesi olduğunu ve millet adına hareket etmediğini belirterek, “Bunun karşılığında da hukuk; bazılarına karşı esnek, bazılarına karşı sertti. Türkiye 2010 referandumundan sonra hukuk devleti olma yolunda önemli merhaleler kaydetti” diye konuştu. Bugün Türkiye’de milletin ve devletin hukuku olduğunu kaydeden Özdağ, “Hukukta dün başka bugün başka türlü olmaz. O nedenle bir cemaatin aleyhine diyerek milletin lehine olan bir hususu öteleyemeyiz. Kimse kendi cemaatini, çevresini ve işini milletin yerine koymamalıdır. Millet her şeyin üstündedir. Herkes devlet ve millet için, Türkiye için çalışmalıdır” dedi.  Özdağ, Taraf gazetesi hakkında ise; “Taraf baştan bu yana sağlıklı bir yayın politikası olmadığını hep söylüyorum. Taraf, demokrasi kisvesi adı altında Türkiye’de çatışma ortamlarını doğuran bir yayın politikası izliyor. Kendisi bunun örneği göstermiş, maskesi düşmüştür” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23