• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nükleerde ikinci imza

Yeniakit Publisher
2013-10-30 21:05:05 - 2013-10-31 03:48:01
Nükleerde ikinci imza

Türkiye’yi enerji ithal eden ülke konumundan çıkarması beklenen nükleer santral işinde imzalar atıldı. Sinop’a yapılacak santral ile birlikte Türkiye ile Japonya arasında uzun süredir müzakere edilen nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair hazırlanan ortak bildirge, iki ülkenin başbakanları tarafından nihayet imzalandı.

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair ortak bildirge imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde basına kapalı gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasındaki bir ortak bildirgeye iki başbakan tarafından imza atıldı.

SİNOP’TA FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair bildirgede, iki ülke arasındaki güçlü dostluk ilişkilerinin büyük çaplı enerji projeleri ile somut işbirliklerine dönüştüğü vurgulandı. Bildirgede; “2013 yılı Mayıs ayında Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi’ni gerçekleştirmek üzere ‘Ev Sahibi Hükümet Anlaşması’na ilişkin müzakereler başlatılmıştır ve teknik müzakereler tarafların yoğun gayretleri ile 29 Ekim 2013 tarihi itibariyle nihayete erdirilmiştir. Eşzamanlı olarak, nükleer güç santralinin inşa edileceği sahada azami nükleer güvenlik hedefiyle teknik fizibilite çalışmaları başlatılmıştır” denildi.

NÜKLEER İÇİN BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

İmzalanan anlaşmayla; nükleer enerji alanında uzmanların eğitilmesi de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye’de uluslararası niteliklere haiz bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurulması hususunda fikir birliğine varıldı. Bildirgede vurgulanarak, “Bu amaçla Türk ve Japon temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturulmuştur. İki ülke tarafından Türkiye’de ortaklaşa kurulacak söz konusu üniversiteye ilişkin hazırlık çalışmaları önümüzdeki dönemde ivedilikle devam edecek ve üniversite tatbiki mümkün en yakın tarihte eğitime başlayacaktır” ifadesi yer aldı.

KAZA YAPIYOR DİYE ARACA BİNMEYECEK MİYİZ?

Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe’deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Soruları cevaplandıran Başbakan Erdoğan, “Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur’ denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir” dedi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise Sinop’taki nükleer enerji santraline ilişkin anlaşmaya varılmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Fukişima’da yaşadığımız büyük kazadan aldığımız dersleri, bütün dünya ile paylaşarak dünyada nükleer enerjinin gelişmesine katkıda bulunmak, ülke olarak sorumluluğumuzdur” dedi.

TÜRKİYE DE NÜKLEER LİGE GİRİYOr


Dünyada şu anda 31 ülkede aktif 437 nükleer reaktör bulunurken, 14 ülkede 68 reaktörün inşaatı devam ediyor, 2030 yılına kadar 164 reaktörün yapılması planlanıyor. Nükleer santrale sahip 31 ülkeden 7’si net enerji ihracatçısı konumunda bulunuyor. Türkiye ise kullandığı enerjinin yüzde 72’sini ithal ediyor. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri eğer bugün devreye alınmış olsaydı, mevcut elektrik tüketiminin yüzde 33’ü nükleer santrallerden karşılanıyor olacaktı. Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller sayesinde Türkiye, 16 milyar metreküp doğalgaz ithal etmekten ve dolayısıyla doğalgaza yıllık 7 milyar doların üzerinde para ödemekten de kurtulmuş olacak.  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23