• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nükleer santral ile sessiz devrim gerçekleştiriyoruz

Yeniakit Publisher
2013-05-09 23:16:00 - 2013-05-09 22:16:36
Nükleer santral ile sessiz devrim gerçekleştiriyoruz

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, fosil kaynakların tükendiği bir dünyanın nasıl bir dünya olacağını tahayyül etmenin zorluğuna dikkati çekerek, “Ülkemizin artan enerji ihtiyacı ve dışarıya ödediğimiz kaynak

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "200 yıl önce var olmayan araçların, 200 yıl önce hayali bile mevcut olmayan ürünlerin bugün hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelmesi, dünya ekonomisini, dünya siyasetini belirliyor ve şekillendiriyor" dedi. Başbakan Erdoğan, Pendik Green Park Otel’de düzenlenen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, organizasyonun düzenlenmesini sağlayan bakanlıklar başta olmak üzere, kurum ve şirketlere teşekkür ederek, başarılı geçmesini diledi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Dünyanın belli bölgelerinde vazgeçilmez birer ihtiyaçmış gibi duran araç ve ürünler, dünyanın çok önemli bir çoğunluğu için anlam ifade ediyor, bir kısım insanlar için ise anlam ifade etmiyor. Gelişmiş ülkelerde artık 8-9 yaşında çocuklar bile telefonsuz bir hayatı düşünemezken Afrika’nın, Asya’nın derinliklerinde hiç telefon görmemiş, hiç telefona dokunmamış, konuşmamış nice insan bulunuyor. İşte böyle bir sistem içinde, böyle bir düzen içinde, enerji de, vazgeçilmez bir ihtiyaç, bu sistemi ayakta tutan önemli bir güç olarak öne çıkıyor."
“EŞİTSİZLİK VE ADALETSİZLİK”
Gücün, ekonomik büyüklükle, askeri büyüklükle, bölgesel ve küresel etkinlikle ifade edildiği bir çağda yaşandığını belirten Erdoğan, "Hukukun üstünlüğünün değil, üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz" dedi.  Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Enerji, kullanan ülkeler tarafından kendi ülkeleri içinde refaha, kalkınmaya, huzura, güvenliğe, demokrasi ve çoğulculuğa hizmet ederken; geldiği ülkelerde baskının, diktanın, zulmün gerekçesi olabiliyor. Demokrasi, enerji ile mümkün hale getirilirken, aynı enerji, başka coğrafyalarda diktanın gerekçesi olabiliyor.
NÜKLEER SANTRALİ BİZ YAPABİLİRİZ
Türkiye’nin artan enerji ihtiyacı ve dışarıya ödenen kaynak düşünüldüğünde, nükleer santral ile adeta “sessiz devrim” gerçekleştirildiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin, enerji üretiminde önemli mesafe katederken, enerji iletiminde de kilit bir ülke konumuna yükseldiğini dile getirdi.  Başbakan Erdoğan, milletin bazı noktaları özellikle bilmesini istediğini ifade ederek şöyle konuştu:  “Türkiye, 10 yıl öncesine göre, neredeyse 2 kat daha fazla elektrik üretiyor. Biz üçüncüyü yaparız. İşte son biliyorsunuz dünyanın belki de birinci olacak, 100 milyon yolcu kapasiteli hava limanını, maliyeti ve 25 yıllık kirasıyla birlikte hesapladığınızda yaklaşık 35-40 milyar avroyu ortaya koyan bir irade, tamamen Türk sermayesi, evvelallah kendi nükleer enerjisini de rahatlıkla yapabilir. Artık bu potansiyel, bu güç var. Nükleer santraller devreye girdiğinde, şu an ithal ettiğimiz doğal gazın üçte birini ithal etmemize gerek kalmayacak. Yıllık 7,2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçeceğiz. Nükleeri biz güneşin, suyun, rüzgarın yerine değil, işte bu ithalatın yerine ikame ediyoruz. Güvenlikle ilgili her tedbir alınacak, en modern, en ileri teknoloji güvenlik nükleer santrallerde uygulanacak. Nükleer santral ile biz adeta sessiz devrim gerçekleştiriyoruz.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23