• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nükleer füzyon reaktörü milyonlarca yıl yetecek enerjiyi üretmeye aday! Petrol ve gaz devri bitiyor!

Yeniakit Publisher
2022-10-06 14:37:00 - 2022-10-06 15:00:19
Nükleer füzyon reaktörü milyonlarca yıl yetecek enerjiyi üretmeye aday! Petrol ve gaz devri bitiyor!

Füzyon enerjisi insanlık tarihini değiştiriyor. Enerji kaynağı dünyaya milyonlarca yıl yetecek düzeyde enerjiyi üretmeye aday. Füzyon enerjisi, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir. 'Yapay Güneş' denemeleri yapan İngiltere de nükleer füzyonla enerji üretme peşinde. İngiltere'nin ilk füzyon enerji santralinin yeri seçildi.

Füzyon enerjisi, enerji üretmek için ısı üretmek amacıyla füzyon tepkimeleri kullanarak enerji üretildiği bir güç üretimi biçimidir. Bugünkü nükleer güç santrallerinden 4 kat fazla enerji üretecek olan temiz nükleer füzyon reaktörleri ne zaman kullanıma girecek? 

İngiltere'nin ve potansiyel olarak dünyanın ilk prototip ticari nükleer füzyon reaktörünün yeri olarak Nottinghamshire'daki West Burton elektrik santralini seçti. İngiltere Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA) sözcüsü, santralin 2040'ların başında faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi.

İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Jacob Rees-Mogg, "Santral, 2040 yılına kadar inşa edilecek ve şebekeye enerji verebilen türünün ilk örneği olacak. Bunu yaparken de füzyon enerjisinin ticari uygulanabilirliğini dünyaya kanıtlayacak. Bu, İngiltere ekonomisine milyarlarca pound değerinde katkı sağlayacak bir endüstri olabilir" dedi.

PETROL VE GAZ DEVRİ BİTİYOR: İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK

Nükleer füzyon, enerji kaynakları arasındaki en önemli olanıdır diyebiliriz. Füzyon, neredeyse sınırsız temiz enerjinin potansiyel bir kaynağıdır ancak şu anda yalnızca deneylerde gerçekleştirilmektedir.

Füzyon enerjisi insanlık tarihini değiştirebilir. Füzyon enerjisinin kullanıma girmesiyle tarihte elektriğin kullanılmaya başlamasını andıran bir sıçrama meydana gelebilir. star'a göre; Güneşe ve yıldızlara gücünü veren süreç olan füzyondan enerji elde etmek; sınırsız, temiz bir enerji kaynağı sağlayabilir. Zira temelinde Güneş gibi yıldızların doğal sürecini yapay olarak taklit etmeyi hedefliyor.

DÜNYAYA MİLYONLARCA YIL YETECEK!

Füzyon için yakıt sağlamak için ihtiyaç duyulan hammaddeler doğada kolayca bulunur. Bu enerji kaynağı dünyaya milyonlarca yıl yetecek düzeyde enerjiyi üretmeye aday.

Füzyondan elde edilen enerji, mevcut elektrik santrallerinde olduğu gibi elektrik üretmek için kullanılabilir. Füzyon, kilogram başına kömür, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir.

Bu teknoloji, gelecek nesiller için güvenli, sürdürülebilir, düşük karbonlu enerji sağlama konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. ,Bu kadar güçlü bir enerjiyi kullanmanın zorlukları da hayli fazla olsa da, gelecek yıllarda nükleer füzyonun hayatımızın birer parçası olması bekleniyor.

İlginizi çekebilir → Resmen duyurdu: Petrol ve doğalgaz devinden Türkiye kararı! Kasım ayında üretime geçilecek! → TIKLAYINIZ

Peki, Fisyon ve Füzyon Nedir? Diğer detaylar...

Nükleer süreçlerden olan fisyon ve füzyon atomların kullanılmasıyla enerji oluşturulmasıdır.

Nükleer füzyon reaktörü özellikleri

Nükleer füzyon reaktörleri klasik nükleer reaktörlerden daha az radyasyon yayıyor ve çok daha az nükleer atık üretiyor. Üstelik nükleer reaktörler radyoaktif olan zenginleştirilmiş uranyum yakıtıyla çalışırken füzyon reaktörleri çok daha az radyoaktif olan döteryum ve trityum gazı kullanıyor (Döteryum [D] fazladan bir nötron ve trityum [T] iki nötron içeren hidrojen izotopudur). Füzyon reaktörleri temiz olduğu için klasik nükleer reaktörlerden 100 kat ucuza enerji üretme potansiyeline sahip bulunuyor. Bir kez füzyon teknolojisi ticarileştiğinde yeni reaktörlerin işletilmesi inşaat aşamasından hurdaya çıkma aşamasına dek tüm yaşam döngüsünde, bakım-onarım açısından çok daha ucuza gelecek. 

Fuüzyon Reaktörü nasıl çalışır? Füzyon reaktörü yapımı

Füzyon tepkimeleri, daha hafif bir atom çekirdeğini birleştirerek enerji açığa çıkararak daha ağır bir çekirdek oluşturur. Bu enerjiyi kullanmak için tasarlanan cihazlara füzyon reaktörleri denir. Füzyon, güneşin enerji kaynağıdır. Elbette, burada Dünya'da füzyondan güç üretmek güneşte olduğundan çok daha zordur.

Füzyon Reaktörü hangi ülkelerde var?

Gerçek güneş enerjisi, Güneş'in ısı ve ışık saçmasını sağlayan nükleer füzyon reaksiyonlarıyla üretiliyor: Günümüzde ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Fransa gibi ülkelerde kullanılan nükleer santraller atomu parçalayarak çalışıyor.

Güneşte hidrojenin helyuma dönüşümü ile enerji üretimi ilgili Bilim dallar: Alt dal; Termo Dinamik'tir.

Füzyon tepkimelerinde kütle korunur mu? Bozunmalar da da ne şekilde olursa olsun toplam kütle korunur.

Nükleer füzyon reaktörü nedir? Kontrollü füzyon

Füzyon tepkimeleri, daha hafif bir atom çekirdeğini birleştirerek enerji açığa çıkararak daha ağır bir çekirdek oluşturur. Bu enerjiyi kullanmak için tasarlanan cihazlara füzyon reaktörleri denir. Füzyon, güneşin enerji kaynağıdır. Elbette, burada Dünya'da füzyondan güç üretmek güneşte olduğundan çok daha zordur.

Enerji üretiminde ne kullanılır? Enerji üreten elementler

Günümüzde, dünyada elektrik enerjisi üretiminde genellikle kömür, doğal gaz, petrol, nükleer, su, güneş, rüzgâr, jeotermal gibi kaynaklar kullanılmaktadır.

İlginizi çekebilir → ÖTV'siz araba fiyatları: ÖTV'siz sıfır araç ne kadar? ÖTV'siz araç hesaplama nasıl yapılır? İşte ÖTV'siz araç fiyatları 2022 → TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bunu daha önce niye yapmadınız amk ingilizleri

Dünyayı savaşa sürüklediniz. O kadar insanı sömürdünüz canlarını yaktınız … İngiliz abd avrupalı …ler!!! Kökünüz kurusun!!!

Cuma aktaş

Füzyonla da, fizyonla da enerji üretimi yapılamıyor, yapılanda masrafını kurtaramıyor. O denemeler aşırı pahalı. Çin bile altından kalkamıyor ama dünyanın parasını harcıyor. Bakalım teknolojileri yetecek mi? Projeleri bir bir askıya alacaklarını düşünügorum.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23