• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nüfusu artırmak için Maliye devrede

Yeniakit Publisher
2013-01-30 22:18:00 - 2013-01-30 21:19:52
Nüfusu artırmak için Maliye devrede

Türkiye’nin nüfus artışında alarm vermesi, hükümeti harekete geçirdi. Uzun vadede nüfus artışının eksiye dönmesini önlemek için verilecek teşvikler üzerinde Maliye, Kalkınma ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortak çalışma yürütüyor.

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin nüfus artış hızının eski seviyesine dönebilmesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgili tüm bakanların birlikte çalışma yapması talimatı verdiğini kaydetti. Babacan, “Belki çalışmalarımıza Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızı, Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı, Kalkınma Bakanımızı ve Maliye Bakanımızı da alacağız, bir süre kapanıp bunu çalışacağız. Ne yapılması lazım, burada çok akılcı tedbirler uygulanması gerekiyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kanal 24 televizyonunda canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Projeksiyonlara göre, Türkiye’nin nüfusunun 2035 yılına kadar artacağını, 80-85 milyona kadar çıkıp, orada stabilize olup sonra aşağıya inmeye başlayacağını anlatan Babacan, nüfusun bir ülkenin gücü olduğunu ve bu konuda mutlaka çalışma yapılması gerektiğini bildirdi. Konunun şimdiye kadar tavsiye şeklinde gittiğini ve başbakanın, cumhurbaşkanının her nikah şahitliğinde konuyu gündeme getirdiğini belirten Babacan, gelir vergisinde de asgari ücretli, evli ve 4 çocuk sahibi kişilerden vergi alınmadığını hatırlattı.
Konunun bir yönlendirmeden, bir teşvikten öte, devlet politikası haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, “Aksi halde bugün bu tedbiri almazsak sayılı gün çabuk geçiyor, 20 sene, 25 sene sonra, bir sonraki kuşakta Türkiye’deki dengeler altüst olur” diye konuştu.
EVLENME YAŞI GİDEREK İLERLİYOR
İşin özünün aile yapısını muhafaza etmek olduğuna işaret eden Babacan, Türkiye’de evlenme yaşının giderek ilerlediğini, evlenmeden farklı ilişki şekillerinin yayıldığını, bunların da nüfusun artmasının önünde önemli engeller teşkil ettiğini söyledi. Babacan, şöyle devam etti: “Dolayısıyla önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddelerin biri bu olacak. Çünkü kim ne derse desin nüfus bir güç. Hele hele siz bu nüfusu iyi eğitirseniz ve yüksek gelir seviyesine sahip olmasını sağlarsanız işte o da zaten ekonomik güç olarak karşımıza çıkıyor. Siyasi etki de oradan kaynaklanıyor. Bakıyorsunuz 27 AB üyesi bir masa etrafında oturuyor. Oy hakkı en çok kimin? Nüfusu en çok olanın. Yani Almanya ile Fransa’nın. Almanya ile Fransa bir şey söyleyince 1,5-2 milyon nüfusu bulunan Estonya, Letonya’nın söyleyecek pek bir şeyi kalmıyor. Bu tüm uluslararası çevrelerde de böyle. Yani nüfusu çok olan bir ülkenin lideri masaya oturunca masa o tarafa doğru şöyle biraz eğiliyor.”
UZUN VADEDE TABLO OLUMSUZ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, bazı basın organlarında yer alan çocuk doğurana teşvik haberleri ile ilgili, “Uzun vadede bu işin (nüfus artış hızındaki yavaşlama) nereye gideceğini iyi görmeliyiz ve buna dönük yeni birtakım teşvik unsurlarını tartışmalıyız’ diye ifade ettim. Bu kanaatimi koruyorum” dedi. Yılmaz, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı’na gelişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
AVRUPA’NIN DURUMUNA DÜŞMEYELİM
Nüfus konusundaki gidişatı gördüğü için orta ve uzun vadede bunun tartışılması gerektiğini ifade ettiğini kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’yı görüyorsunuz. Avrupa’da birçok ülke çok ciddi teşvik sağlıyor. Nüfus artış hızını artırmak için çok yoğun bir gayret içerisinde birçok ülke. Bizim de giderek bu tartışmaları yapmamız gerektiğini ifade ettim. Şu anda önümüzde somut, yarın yapacağımız bir şey söz konusu değil ama ‘uzun vadede bu işin nereye gideceğini iyi görmeliyiz ve buna dönük yeni birtakım teşvik unsurlarını tartışmalıyız’ diye ifade ettim. Bu kanaatimi tabii ki koruyorum.”
DESTEKLER DAHA İYİ BİR NOKTAYA GELECEK
Bir gazetecinin memurlara yönelik çocuk başına desteklerin söz konusu olduğunu belirtmesi üzerine Yılmaz, bunun çok boyutlu bir iş olduğunu kaydederek, mevcut desteklerin daha iyi noktalara gelmesini temenni ettiğini dile getirdi.  “Ama daha uzun vadede daha farklı sistemleri tartışmalıyız” diyen Yılmaz, iş gücü piyasalarında daha esnek çalışma şartlarının oluşturulmasının da bu açıdan önemli olduğunu ifade etti. Sosyolojik dönüşümün ardından geriye dönmenin zor olması nedeniyle bu tartışmaların şimdiden yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Yılmaz, bu açıdan bakıldığında bazı tedbirlerin şimdiden alınmasının gerektiğini söyledi.
ŞİMŞEK: TEŞVİKLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ise Twitter hesabı üzerinden vatandaşların sorularını cevaplarken, “nüfusu artırmak için verilecek teşvikler üzerinde çalışıyoruz” bilgisini verdi. Bir vatandaşın “vergi borçlarına yönelik” sorusunu ise Bakan Şimşek, “Hiçbir kulübün vergi borcunu silmedik” sözleriyle cevaplandırdı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23