• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

NT’ye ‘ambargo’ tepkisi!

Yeniakit Publisher
2014-01-25 08:50:50 - 2014-01-25 08:59:57
NT’ye ‘ambargo’ tepkisi!

Paralel yapılanma ile hükümete kafa tutan Fethullah Gülen Cemaati’nin kendisine bağlı NT mağazalarında bazı yazarların kitaplarını satmama kararı alması, kültür sanat dünyasının tepkisini çekti.

NAİM TAŞBAŞI/İSTANBUL - Her geçen gün daha fazla marjinalleşen Fethullah Gülen Cemaati’nin, NT mağazalarında yazarımız Yavuz Bahadıroğlu, Turgay Güler ve Senai Demirci gibi yazarların kitaplarını satmama kararı alması, kültür sanat dünyasında ‘Cemaatin sansürü’ olarak yorumlandı.

KIRLANGIÇ: BUNU ELEŞTİRMEK, KINAMAK LÂZIM

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, yaşanan durumu sansür olarak nitelendirip bunun da kültür sanat dünyası için kötü bir durum olduğunu söyledi. Kırlangıç, “Yavuz Bahadıroğlu, düne kadar yararlandıkları, faydalandıkları bir isimdi. Biz onun kitaplarıyla büyüdük. Bu ilginç ama NT mağazalarında daha önce de bazı şeyler vardı, yani sansür vardı. İşlerine gelmediği zaman sansür olduğunu görüyorum” dedi. Kırlangıç, “Bu durumu eleştirmek, kınamak lâzım” diye konuştu.

YILMAZ: NT KENDİ MÜŞTERİSİNİ SINIRLIYOR

Gazeteci-yazar Bünyamin Yılmaz, NT mağazalarının bazı yazarlara sansür uygulamasını eleştirerek, “Buna yeni tür Neo-Sansürcülük diyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Yasakçılığa yeni bir boyutun eklendiğini ifade eden Yılmaz, “Bir şeyleri yasaklama devlet tarafından yapılırdı, bunu anlardık, yasakçı devlet her şeye engel oluyor diye. Bugün sivilleşme ayağında ve özel sektörde bu tarz sıkıntılar olması örneği çok fazla görülen bir şey değildir. Popüler olan eserlerin dışındaki eserleri birçok mağazada bulamıyoruz ama burada herhalde fikri olarak bir kısıtlama olayı var” ifadelerini kullandı. Yılmaz, “Kendi düşüncesinde olmadığı için yazarları bir anlamda yasaklayarak, kendi müşterisine de sınır çiziyor. Diyor ki, sen benim çizdiğim bu sınırlar içinde burada alışveriş yapacaksın, düne kadar ulaşabildiğin kitaba artık buradan ulaşamayacaksın. Bu bana komik geliyor, sanki bir komedi filminden alınmış bir sahne gibi. Ben bu filmin sonunu merak ediyorum” şeklinde konuştu.

Yılmaz, şunları söyledi: “Yavuz Bahadıroğlu gibi tarihimizi bize sevdiren bir insana, her kesim tarafından saygı duyulan bir insana bu sınırlamanın getirilmesi artık işin son noktası herhalde… NT mağazaları bundan sonra da çocuk kitaplarını mı yasaklamaya geçecek? Eğer öyleyse bilelim. Çocuklarımıza kitap alacaksak; ‘bu kitap NT’de yoktur’ diye gidelim başka yerlerden arayalım. Bundan sonra da NT’ye gitmeyelim.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23