• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Not artışının eli kulağında”

Yeniakit Publisher
2013-05-03 21:31:00 - 2013-05-03 21:32:07
"Not artışının eli kulağında"

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, MB’nin politikalarını överek, “Türkiye büyümesini belki yüzde 5’lere çıkarabilir” dedi.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR) Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankasının şu anda uyguladığı makro ihtiyati tedbirler olduğunu belirterek, “Bunların başarısı özellikle küresel sermaye tarafından gölgelenemezse Türkiye büyümesini belki yüzde 5’lere kadar çıkartabilir” dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’na konuk olan Ökmen, 2004-2007 yılları arasında reyting kuruluşlarının faaliyetlerine ilişkin ciddi eleştiriler olduğunu söyledi.
Ökmen, Türkiye’nin kendi kredi derecelendirme kuruluşuna sahip olmasıyla ilgili soru üzerine, dünyada 104 tane reyting kuruluşu olduğunu ve bunların sadece 10 tanesinin uluslararası hale geldiği bilgisini verdi. Bu 10 taneden 4 tanesinin (S&P, Moody’s, Fitch ve JCR) adının bilindiğini, geri kalanların isminin çok bilinmediğini belirten Ökmen, şunları kaydetti:
“Reyting konusu 171-172 yıldır var. Bunların tamamı da ABD tarafından regüle ediliyor, JCR da dahil olmak üzere. Uluslararası olmanın koşulu ABD’den regüle edilmesinden geçiyor. Burada ABD’nin tekeli niye? Reyting kuruluşunun uluslararası hale gelmesi için mutlaka onu regüle eden ülkenin parasının rezerv para olması ve borçlanma piyasalarında çok önemli ağırlığının olması gerekiyor. Şu anda Türkiye’nin ve Türk Lirası’nın böyle bir konumu yok. ABD’nin tekelini kırmaya Avrupa’nın tamamı çalıştı ve en son onlar da vazgeçtiler.”
Türkiye’nin not artışına çok yakın olduğunu vurgulayan Ökmen, “Türkiye’de not artışını ön plana çıkaracak gelişmeler çok fazla... Not artışını gerektiriyor, Türk tabiriyle eli kulağında. Türkiye’nin ekonomik aktiviteleri son 10 yılda ciddi artış gösterdi. Bu aktivite artışı sonuçta Türkiye’ye hem toplumsal hem sosyal olarak çok ciddi kazanımlar getirdi, her alanda görüyoruz. En büyük örneği sağlık alanında... Çünkü reyting sadece ekonomik gelişmelere bakmıyor, başka alanlara da bakıyor. Komşularıyla olan ilişkilerinde, bölgede küresel düzeyde, her anlamda politik olarak da ekonomik olarak da hem devam etti, hem arttı. Bütün bunlar reytinge olumlu etki eden unsurlardır” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23