• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nijer, Mali ve Burkina Faso'dan ortak savunma gücü

Yeniakit Publisher
2023-09-17 01:46:00 -
Nijer, Mali ve Burkina Faso'dan ortak savunma gücü

Nijer, Mali ve Burkina Faso, Sahel'de terörle etkin mücadele amacıyla ortak savunma gücü kurdu.

Mali'de geçiş hükümetinin Cumhurbaşkanı Assimi Goita, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Nijer, Mali ve Burkina Faso ile "Sahel Devletleri İttifakının (AES)" kurulmasına olanak veren Liptako-Gourma Şartı'nın imzalandığını duyurdu.

Liptako-Gourma Şartı'na göre, imzacı ülkelerden birine yapılan saldırı, diğer tüm ülkelere de yapılmış kabul edilecek ve silahlı güç kullanımı da dahil tüm taraflar tek tek ya da toplu olarak karşılık verebilecek.

İttifakın, Nijer'e askeri operasyon yapma ihtimali bulunan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı önlem amacıyla kurulduğu tahmin ediliyor.

ECOWAS, 26 Temmuz'da askeri yönetimin başa geçtiği Nijer'de alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un görevine iade edilmesi ve ülkede anayasal düzene dönülmesini istiyor.

Bu şartlar sağlanmazsa Nijer'e askeri operasyon düzenleyebileceğini belirten ECOWAS'ın, Benin'in Nijer sınırına asker konuşlandırdığı ve askeri müdahaleye hazırlandığı iddia ediliyor.

Askerlerin yönetimde olduğu Mali ve Burkina Faso da başından bu yana ECOWAS'ın olası operasyonuna karşı çıkarken, böyle bir müdahale durumunda Nijer'i "savunacaklarını" belirtiyor.

Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun paylaştığı ortak sınır bölgesi Liptako-Gourma ismiyle biliniyor. Almanya'nın yüzölçümünden büyük olan Liptako-Gourma'da yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor.

Bölge, 2015'ten bu yana El Kaide ve DEAŞ bağlantılı terörist grupların saldırısına uğruyor.

Kaynak: AA

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Alï

Birlik olmak Fransız gavurunun sonu olur. Bir uçak gemisiymis peh. Ulan koca amerikanya keleşin önunde imanlı adamın karsısínda Afganistan'da ne oldu. Koca SSCB, ne oldu. Amerika da Afrika da parçalanir. Gemi gonderemez,neden Çin fırsatını bekliyor Tayvan ı yutacak. Korumak için gemiler bekliyor. Yaşasín özgur Afrika.

Ümit uysal

Ona bakarsanız bütün dünya yi amerika dolar ile sömürüyor dolara karşı BRİCS i kurdu simdiye kadar neredeydi akılları saçmalığa bak kâfirlerin 1 doları bizim 26 TL mız kâfirler hiç kâr yapmasa sattığı ve bizden aldığı üründen yine zarar etmez çünkü dolardan yaptığı kâr yeter de artar bile Rabbimiz ümmeti Muhammed e uyanmak nasip etsin kendisine razı olduğu üzere bir kul olmayı ikram ve ihsan etsin ehlisünnet yolundan kıl kadar ayırmasın dünya ve ahiret ne kadar hayırlı isteklerimiz varsa ikram ve ihsan son nefeste imanla gidebilmek nasip etsin dualar eder dualar bekleriz ????
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23