• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

NATO, Filistin’de inisiyatif almalı

Yeniakit Publisher
2014-09-07 09:14:00 - 2014-09-07 09:53:40
NATO, Filistin’de inisiyatif almalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşünde uçakta beraberindeki gazetecilere açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile görüşmesinde özellikle Filistin konusunu gündeme getirdiğini; Siyonist rejimin hukuk dışı ablukası altında ezilen Filistin’in dünyaya açılması noktasında NATO’nun üzerine düşen görevler olduğunu söyledi. Erdoğan, Gülen’in iadesi ile ilgili olarak ABD yetkililerine bilgi-belge sunulacağını, dinleme olaylarına ilişkin de Almanya ile çalışma yapılacağını söyledi

Galler’in Başkenti Cardiff’teki 2 günlük NATO Zirvesi’nin ardından yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda uçakta beraberindeki gazetecilere kapsamlı açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile görüşmesinde özellikle Filistin konusunu gündeme getirdiğini; Siyonist rejimin hukuk dışı ablukası altında ezilen Filistin’in dünyaya açılması noktasında NATO’nun üzerine düşen görevler olduğunu söyledi.

LİDERLER, KRİZ MERKEZLERİNİ MASAYA YATIRDILAR…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ve sorulara verdiği cevaplar şöyle:

Obama ile görüşmenizin çerçevesini anlatır mısınız?

1 saat 25 dakika süren görüşmemizde öncelikle tabi Türkiye - Amerika ilişkilerinde ‘model ortaklık’ çerçevesini baz almak suretiyle bu süreçte neler yaptığımızı kısa, fakat Ukrayna, Suriye, Irak, Libya, Mısır, Filistin gibi meseleleri derinliğine ele aldık.

Zaten gerek dün gerek bugünkü görüşmelerimizde size de dağıtılan sonuç bildirgesinde gördüğünüz gibi bütün bunlarda Ukrayna ağırlıklı olarak Irak, Suriye, ben çalışma yemeğinde özellikle Filistin’i ayrıca gündeme getirdim. Libya tabi gündeme geldi…

AMERİKA’NIN ‘ULUSLARARASI KOALİSYON’ GAYRETİ…

Amerika’nın bu konulardaki yaklaşımını nasıl gördünüz?

Tabi Amerika bir koalisyon oluşturmanın da gayreti içerisinde… NATO’ya üye 11 ülkenin de iştirakiyle bir koalisyon oluşturmak ve bu koalisyonla birlikte kendilerinin ortak bir çalışma içine girmeleri gibi bir hedefleri var. Şu anda Amerika bu ülkelerle herhangi bir görüşme yaptı mı yapmadı mı orasını bilemiyorum. Ama biz orada görüşmemizi yaptık.  İngiltere, Fransa bunlar zaten olumlu. Almanya da aynı şekilde.... Bunların içerisinde NATO üyesi olmayan sadece Avustralya var.

Bize de teklif edildi mi?

Zaten komşu ülkelerin böyle bir çalışma içinde olmasını teklif ediyorlar, arzu ediyorlar. Bu görüşmelerin dışında özellikle Irak’ta yeni kurulacak hükümetin süresi 11 Eylül’de doluyor. 11 Eylül’e kadar bu hükümetin kurulabilmesi için bir çabanın içinde olunması anlayışı var. Türkiye olarak bizim de üzerimize düşen bazı görevler var. Biz de bu süreci hükümetimizle birlikte yakından takip edeceğiz. Şu anda Kürtler, Sünniler, gerekse Türkmenler konusunda sıkıntılar  aynı noktada. Bunların üzerinde arkadaşlarımızın çalışmaları var. Bunu gidermek suretiyle artık çok fazla detayına girmeden Irak’ta bir hükümete kavuşmasını sağlamak gerekiyor.

HASSASİYETLER IŞİD’İN ÜZERİNDE TOPLANIYOR

Suriye?..

Üzerinde önemle durulan bir diğer konu da tabi ki Suriye oldu. Suriye’de tabi Türkiye’ye yönelik özellikle üzerinde durdukları, gerçekten Türkiye bu süreç içerisinde üzerine büyük bir yük aldı. Gerek 1 Milyon 250 bin sığınmacının Türkiye tarafından burada ev sahipliği yapılarak ağırlanıyor olması, bu tabi çok önemli bir durum. Ve oradaki özellikle Özgür Suriye Ordusu’na verilen insani yardımlar noktasındaki destekte bize şükranlarını ifade ettiler. Bundan sonraki sürece yönelik Suriye’de de bu çalışmalarda bir arada olmanın gayreti içerisinde olacaklarını ifade ettiler. Tabi bütün bunlarla beraber ortak kanaat aslında malum IŞİD’in üzerinde toplanıyor. IŞİD’e yönelik neler yapılabilir? Ki bunlar tamamıyla sonuç bildirgesinde var.

‘İSLAM DEVLETİ’ VURGUSU…

IŞİD’in sadece İslam Devleti olarak anılması bizim için bir anlam ifade ediyor mu?

Onu kim o şekilde adlandırıyor?  Belki IŞİD kendini öyle adlandırıyordur, BBC filan o nedenle öyle söylüyordur. Yani IŞİD kendini öyle ifade ettiği için o şekilde değerlendiriyor olabilirler. Yoksa NATO zirvesine katılan ülkelerden hiçbirisinin bunu bu şekilde kabul ettiği yoktur.

IŞİD’e Batı ülkelerinden katılımlar konusu gündeme geldi mi?

Hepsini rahatsız ediyor. Özellikle yabancı katılımcılar noktasında zaten ‘Bunun nasıl önünü alacağız?’ sorusuna cevap arıyorlar. Bizde de, değişik ülkelerden gelip bizim üzerimizden geçmek isteyenler var. Ki bunların sayısı da hatırı sayılır miktarda. Bunların bir kısmını biz zaten sınır dışı ettik. Bu konudaki hassasiyet hepsinde var, Almanya, İngiltere, Fransa…

FİLİSTİN’DE ATEŞKES KALICI OLMALI

Filistin meselesi gündeme geldi mi?

Bunu ben özellikle konu ettim. Ve Filistin’deki ateşkesin kalıcı olması noktasında NATO’nun yapabileceği birçok işin olduğunu ve Filistin’deki 2300’e yakın ölüm hadisesi; bunların 50 civarında olanı ülkemizde hastanelerde tedavisi yapıldı. Bunların bir kısmını kendim bizzat ziyaret ettim. Konuşmamda oradaki tabloları gündeme getirdim. Bu konuda uluslararası en önemli kuruluş olan NATO’nun bir şeyler yapması lazım, BM Güvenlik Konseyi’yle yapılacaksa orayla, burada NATO’nun inisiyatif alması gerekir. Artık burada bu ablukanın kaldırılması suretiyle Filistin halkının artık dünyaya açılmasını sağlamak, dünyanın Filistin’e girmesinin önünü açmak gerekir. Bunun üzerinde durduk.

ORTADOĞU’DA NORMALLEŞMEDEN YANAYIZ

Obama, Mavi Marmara sonrası, özür diplomasisinde aktif bir rol almıştı. Sonrasında Gazze’ye yönelik saldırılar ile bugüne gelindi. Türkiye - İsrail ve bu arada Türkiye - Mısır ilişkilerinin normalleşmesinde yeniden devreye girecek mi?

Bunları konuştum kendisiyle... Özür ve tazminat konularında mesafe aldık. Gel gör ki, iş ablukanın kaldırılmasına geldiği sırada maalesef, İsrail, Gazze’ye bombaları yağdırmaya başladı. Yani biz normalleşmenin hazırlığı içerisindeyken bu olay oldu. Temenni ederiz ki şu anda sağlanan ateşkes kalıcı olur ve ablukalar kalkar. Artık Gazze bir açık hava hapishanesi olmaktan kurtarılır. Biz de bu normalleşme sürecini hızlandırırız dedik. Bu konuda kendisi de bize süreçle ilgili takındığımız tavır sebebiyle teşekkür etti.

Obama ile görüşmeniz planlanandan daha uzun sürdü. Görüşme sizi tatmin etti mi? BM’de tekrar görüşecek misiniz?

Önümüzdeki süreçte yakın temasta olma konusunda mutabık kaldık. Zaman elverirse BM Genel Kurulu’nda da görüşebiliriz dedik. NATO zirvesi vesilesi ile görüşmemiz bir adım. Sayın Obama’nın 2 yılı var. İkinci dönemi olduğu için de yeni dönemde kendisi artık aday olmayacak. Ama tabi partisinin şansını artırması bakımından üzerinde bir yük var. 

Obama ile bundan önceki görüşme sonrası bir soğukluk oluştuğu yönünde duyumlar vardı. Bunu da konuştunuz mu, yoksa hiç gündeme gelmedi mi?

Siyasette geçmiş geçmişte kalır. Mevlana’nın dediği gibi: ‘Dünle beraber gitti cancağızım şimdi yeni şeyler söylemek lazım’ Biz ona bakacağız.

“FRANSA İLE İLİŞKİLER HİÇ OLMADIĞI KADAR İLERLEDİ”

İkili görüşmeleriniz arasında öne çıkan bir temas var mı?

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile çok heyecanlı bir görüşmemiz oldu. Fransa-Türkiye ilişkilerini bayağı iyileştirdik ve Hollande döneminde iki ülke ilişkileri hiçbir dönemde olmadığı kadar ileri bir seviyeye gelmiş durumda.

YURT İÇİ TEŞEKKÜR ZİYARETLERİ 21 EYLÜL’DEN ÖNCE

Gazetecilerin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine en fazla oyu veren Rize ve Bayburt şehirlerine ne zaman teşekkür gezisinde bulunacağı yönündeki sorusunu da cevaplayan Erdoğan, “Birleşmiş Milletler toplantısına (21 Eylül) gitmeden önce başlayacağım, herhalde bir günde üçünü çıkartırız” dedi.

PARALEL YAPI BELGELERİ  ABD’YE AKTARILACAK

Paralel yapıyla ilgili temaslarınız oldu mu?

Türkiye’de paralel devlet yapılanmasıyla ilgili konuyu da yine ben Sayın Obama ile görüştüm ve bu konuyla ilgili olarak özellikle istihbarat örgütlerimizin de birbiriyle daha sıkı bir irtibat haline girmesi ve bu noktada bizim şu anda oluşan ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapıyla ilgili üzerinde durulmasının gereğini özellikle kendilerine hatırlattık. Bu konuda gerek şu anda istihbarat örgütlerimizin çalışmaları ve gerekse ayrıca dışişleri bakanlarımızın çalışmalarıyla süreci takip edeceğiz. Temenni ederim ki, süreç içerisinde gerek Türkiye’deki gelişmeler ve gerekse kendilerindeki gelişmeler çok daha farklı neticelerin doğmasını sağlayabilir.

AMERİKAN TARAFI BELGE, BİLGİ TALEBİNDE BULUNDU

Yaklaşımı nasıldı?

Şu anda tabi onların yaklaşımı özellikle bu noktadaki bize yönelik belge, bilgi  neler varsa bunların aktarılması istikametindedir.

Devlet Başkanının, Başbakanın dinlenilmesini Obama kanıt olarak kabul etmedi mi?

Bunu duymak başka bir şey, bunu belgeleriyle birlikte onlara aktarmak başka bir şey... Tabi bunların hepsini duyuyorlar. Bu noktada tabi arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıp ondan sonra kendilerine bunları aktaracağız.

DİNLEMELERİ, İSTİHBARAT BİRİMLERİ GÖRÜŞECEK

Şansölye Merkel’le görüşmenizde dinlemeler konusunu gündeme getirdiniz mi?

Getirdik, konuştuk... Bu konuda aynı şekilde orada da istihbarat örgütlerimizi görevlendirme kararını aramızda aldık. Kendileri de gerekli talimatı verecekler. İstihbarat örgütlerimiz birbirleriyle daha hassas görüşme halinde olacaklar. Kendileri de bu süreci yakından takip edeceğini söyledi. Aynı şekilde bizler de… Ama dost ülkeler birbirleriyle bu konulardaki hassasiyetlerini bir defa korumalıdır noktasında hareket etmelidir. Tabi özellikle de yine bölge sorunlarını Şansölye ile görüşme imkânı bulduk. Bir de Türkiye - Almanya ilişkilerini ele aldık.

“KIRIM TATARLARI NOKTASINDA CİDDİ SIKINTIMIZ VAR”

Ukrayna ile ilgili nasıl bir noktadayız?

Biliyorsunuz bugün (dün) bir ateşkes ilan edildi. Tabii orada da temennimiz ateşkesin kalıcı olması. NATO, Ukrayna konusunda çok hassas... Dolayısı ile bu ateşkes eğer kalıcı hale gelebilirse, Ukrayna kendini çok çabuk toparlayabilir. Proşenko’yu ben başarılı bir iş adamı olmasının yanında, başarılı bir siyasetçi olarak da görüyorum. Proşenko, Türkiye - Ukrayna ilişkilerine de çok önem veriyor. Temenni ederim ki süratle bu süreci başarırız ve Rusya Federasyonu Başkanı Putin de, barışa hasret bu bölgede üzerine düşeni yerine getirirse, o zaman bu bölge huzuru yakalamış olur. Burada bizim Kırım Tatarları noktasında ciddi sıkıntımız var. Özellikle gerek Cemiloğlu gerekse Rıfat Çuvarov’un Kırım’a girme yasağının kaldırılmasını Sayın Putin’e de söyledik. Proşenko bu arkadaşlarımızı kendi partisinden seçimde aday gösterecek. Kendi partisinden Ukrayna Parlamentosu’nda yer almaları Kırım için bir kazanımdır..

BİLECİK'TE 92. KURTULUŞ COŞKUSU

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik’in düşman işgalinden kuruluşunun 92. yıldönümünü kutladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Vali Ahmet Hamdi Nayir ile Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya tebrik telgrafı gönderdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, Bilecik’in düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı.  
             
Çiçek, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir’e gönderdiği tebrik mesajında şunları kaydetti:               
“Bilecik’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yılını tebrik ediyorum. Vatanımızın bağımsızlığı uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm Bileciklilere sevgi ve selamlarımı iletiyorum.”         

ERDOĞAN'DAN KILIÇDAROĞLU'NA TEBRİK

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 18. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkanlığa yeniden seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutladı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu telgraf göndererek tebrik etti.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23