• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Musul yakın takibimizde

Yeniakit Publisher
2014-06-12 08:27:00 - 2014-06-11 23:03:58
Musul yakın takibimizde

Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtılmasına katkı sağlayan 14 yabancı ilim adamına Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle liyakat nişanı verildi. Törende soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Musul’daki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, “Türkiye olarak yakından takip ediyoruz. TSK olarak askeri ve siyasi olarak takip ediyoruz. Bölgede defacto gelişmelere müsaade edilemez” dedi.

AKİT / ANKARA - Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları Tevecüh Töreni’, Çankaya Köşkü’nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle, İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’ye Cumhuriyet Nişanı, ilim ve sanatta Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan 14 yabancı bilim insanına Liyakat Nişanı verdi.

Gül, törende yaptığı konuşmada, Türkiye dışında Türkiye’ye ve Türk kültürüne hizmet edenlerin bazen hatırlanamadığına işaret ederek, Marsili’nin Türkiye’de uzun zaman büyükelçilik görevinde bulunduğunu ve bu gayretleri karşısında böyle bir armağanı vermenin borç olduğunu ifade etti. Gül, “Liyakat nişanlarını ise Türk kültürünün bütün alanlarında, Türk dili olmak üzere, Türk mimarisi, Türk kültürünün bütün alanlarında faaliyet gösteren Türkiye dışındaki bilim adamı dostlarımıza veriyoruz. Türkiye tarihi ve kültürü olarak çok büyük bir ülke. Roma, Bizans, Anadolu dönemlerine gittiğimizde bu coğrafya çok büyük medeniyetlere, insani faaliyetlere şahitlik yapmış ve bunların hatırasını da bünyesinde saklamaktadır. Türkiye’nin kültür mirasını dünyaya tanıtmak, insanlığa sunmak da bizim borcumuzdur. Türkiye’de bu konuda birçok faaliyetler yapılmakta. Devletler, özel kültür adamları, müzeler diğer faaliyetler de yapılmakta. Türkiye dışında Türkiye’nin bu zenginliğini bütün dünyaya tanıtan, ilim sanat dünyasında öne çıkmış, bu alandaki faaliyetleri, başarıları herkes tarafından takdir edilen Türkiye dostları var. İşte o dostlarımıza bugün burada Liyakat Nişanı veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKLERDEN BAHSETMEDEN TARİH YAZILMAZ”

“Türk tarihini çok geniş şekilde araştırmak, değerli bilim adamlarının, hanımefendilerin çok öncelikli konuları olmuştur” diyen Gül, “Yüzyıllar öncesine gittiğimizde ve bugünkü dünyanın tarihine baktığımızda Türklerden bahsetmeden tarihi yazmak mümkün değildir. Osmanlı, Selçuklu tarihi ile ilgili çok güzel çalışmalar yapılmakta. Bu alanlarda öğrencilerin ilgisi açık şekilde gözükmektedir. Türkiye olarak, Yunus Emre Kültür Merkezi’yle Türk kültürünü tanıtmak için gayret gösteriyoruz...Türkiye dostu olan değerli bilim adamlarını tebrik ediyorum. Bu faaliyetlerinin ve gayretlerinin bundan sonra da devam edeceğine eminim” dedi.

ÇİÇEK, ARINÇ VE ELVAN HAZIR BULUNDU

Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve çok sayıda davetli katıldı. Törende, Türkiye’nin ilk gitar ve klarnet korosunun müzik dinletisi oldu.

GÜL’DEN MUSUL MESAJI

Tören sonrası verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak’ın Musul kentinde IŞİD örgütünün kontrolü ele geçirmesinin hatırlatılması üzerine “Bu gelişmeler sürpriz değil. Daha öncede dikkat çekmiştim. ‘Afganistan, Akdeniz’in kıyısına gelir’ demiştim. Bu tip durumlarda vakum bırakmamak lazım. (IŞİD’ı kastederek) bu tip şeyler gelip dolduruyor. Türkiye olarak yakından takip ediyoruz. TSK olarak askeri ve siyasi olarak takip ediyoruz. Bölgede defacto gelişmelere müsaade edilemez. Bağdat ile gelişmeler arzu edilir seviyede değil. Güvenlik gibi konularda görüşmek lazım” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve AK Parti’nin başına geçip geçmeyeceğinin sorulması üzerine ise “Biraz daha bekleyin, biraz daha bekleyeceğiz” diye cevap verdi.

GÜL, TÜSİAD BAŞKANI DİNÇER’İ TEBRİK ETTİ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Haluk Dinçer’i tebrik etti.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23